ABD seçimlerinden ilk sonuçlar

ABD'de Clinton ve Trump'ın yarıştığı tarihi seçimde ilk sonuçlar gelmeye başladı.

GİRİŞ 08.11.2016 09:51 GÜNCELLEME 08.11.2016 16:20
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Dünyanın gözünü diktiği ABD'deki başkanlık seçiminde doğu eyaletlerinde oy kullanma işlemi başladı. Yerel saatle sabah 06.00'da ilk oylar sandığa atılırken, yüzlerce kişinin daha gün ağarmadan seçim merkezleri önünde sıraya girdiği görüldü.

CLİNTON OYUNU KULLANDI

Demokrat başkan adayı Hillary Clinton, New York yakınlarındaki Douglas G. Grafflin ilköğretim okulunda bir jimnastik salonunda eski ABD Başkanı Bill Clinton ile oy kullandı.



İLK SONUÇLAR GELDİ

Seçimden ilk sonuçlar ise geleneksel olarak New Hampshire'in Dixville Notch köyünden geldi.

Sadece sekiz seçmenin bulunduğu köyde kazanan, Demokratların adayı Hillary Clinton oldu. Ancak aynı eyaletteki diğer iki kasabadan gelen sonuçlar eklendiğinde; Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Clinton'ı geçti.

ABD'nin New Hampshire eyalet yasalarına göre, seçmen sayısı 100'ün altında olan seçim bölgelerinde, gece yarısından sonra oy verme işlemi başlayabiliyor ve tüm seçmeler oylarını kullandıktan hemen sonra seçim sonuçları açıklanabiliyor.

SEÇİM İZLEME KLAVUZU

Farklı saat dilimlerine sahip ABD'de, doğu kıyısındaki eyaletlerin çoğunda seçim büroları kapılarını sabah 06.00'da açmış olacak. Yani seçmen Türkiye saatiyle 15.00'ten itibaren sandığa gidecek. Batı kıyısındaki eyaletlerde bu saat 17.00'yi bulacak.

İlk kapanan sandıklar ise Türkiye saatiyle 02.00'da Indiana'da. Son sandıklar kapandığında ise Türkiye'de saatler sabah 7'yi gösterecek.

SALINCAK EYALETLER

ABD'de seçim sonuçlarında belirleyici rol oynayan eyaletlere 'salıncak eyaletler' veya 'anahtar eyaletler' ismi veriliyor.

Ülkede 50 eyalet ve başkent Washington’ın yer aldığı Columbia Bölgesi bulunuyor. Bu eyaletlerin sadece bir kaçında yapılan anketler ABD başkanının şimdiden kim olacağını anlamaya yetiyor.

Başkan adayları da aynı şekilde çabalarını salıncak eyaletler üzerinde yoğunlaştırıyor. Diğer eyaletlere ise kesin gözüyle bakılıyor, seçim öncesi anketler ve ön seçimlerde elde edilen sonuçlar genel olarak nihai kararı yansıtıyor.

Bu yıl en kritik salıncak eyaletlerin Florida, Ohio ve Pennsylvania olacağı tahmin ediliyor. Wisconsin, New Hampshire, Minnesota, Iowa, Michigan, Nevada, Colorado ve Kuzey Karolina yakından takip edilmesi gereken diğer salıncak eyaletler.

Seçim sisteminde eyaletteki yarışı önde bitiren aday eyaletteki tüm delegeleri alıyor. Delegeler ise daha sonra başkanı seçiyor.

SON GÜN MİTİNGLERİ

Başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump, en çekişmeli eyaletlerden sayılan Kuzey Karolina, Pennsylvania ve Michigan'da seçimlere bir gün kala mitingler düzenledi.

Seçim anketlerine göre, Demokrat aday Clinton Cumhuriyetçi aday Trump'ın dört puan ilerisinde.

Yaklaşık 46 milyon Amerikalı, oy kullanma noktaları ya da posta yoluyla erken oy kullandı. Bu, Amerikalılar için rekor bir sayı.

YORUMLAR 29
  • ..... 7 yıl önce Şikayet Et
    umarım trump gecer clinton gibi bi savaş cadısı umarım geçmez pyd ve ypg ye tam destek vericeği açık ama trump iş adamı beyler mantıklı düşünün ...
    Cevapla
  • Galip 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD ingiliz derin devletinin bir mahellesidir ve o mallleyi kendi başına bırakmazlar, halk gariplerim seçim yaptıklarını sanıyorlar. Dünyadan hiç haberi olmayan yerlerin başındada ABD halkı geliyor. Onlarıda kurtaracağız.
    Cevapla
  • .... 7 yıl önce Şikayet Et
    Clinctonun esi first Ladymi oluyor???
    Cevapla
  • Mümin 7 yıl önce Şikayet Et
    Başkan Clinton kimse kimseyi kandırmasın.Adamlar kullanacakları kişiyi seçtiriyorlar millet seçmiyor. Sistemlerine hangisi uyuyorsa onu el altından seçiyorlar.
    Cevapla
  • derviş 7 yıl önce Şikayet Et
    trump seçilsin en azından ne olduğu belli , diğerleri gibi hoş gözükmeye çalışmıyor en azından. hepsi aynı halt ama trump en azından açık açık böyleyim diyor.
    Cevapla
  • Ersoy21 7 yıl önce Şikayet Et
    Hangisi başa geçerse başımıza bela olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!