Trump'tan bir karara daha imza!

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve ABD Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağı açıklamasının altında yatan gerçek ortaya çıktı.

GİRİŞ 09.12.2017 12:29 GÜNCELLEME 09.12.2017 14:56
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

ABD Kongresi’nin 1995’te kabul ettiği “Kudüs Büyükelçilik Yasası”. O yasa da elçiliğin “İsrail’in başkenti Kudüs”e taşınmasını öngörüyor. Amerikan başkanlarına da bunu her 6 ayda bir erteleme imkânı tanıyor. 21 yıldır da tüm başkanlar “ulusal güvenlik” gerekçesiyle bu yasayı imzalayarak taşınma olayını hep erteledi.

TRUMP NE YAPMAK İSTİYOR?

Trump da bu yasayı geçtiğimiz mayıs sonunda ilk kez imzalamıştı. Ve üzerinden 6 ay geçtiği için bu hafta tekrar imzayı atması gerekiyordu. Aksi takdirde, yasaya göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesinin yarısı kesilecekti. İşte Trump da defalarca elçiliği Kudüs’e taşıyacağı sözünü verdiği için- bir çıkış bulmak istedi.

TRUMP TAŞIMAYI ERTELEME YASASINI İMZALADI

Önce Kudüs’ü başkent ilan edip, elçiliği taşıma talimatı verdiğini açıkladı. Sonra da masaya oturup taşınmayı erteleme yasasını tıpış tıpış imzaladı.

Kısacası Trump asıl kuyruğu dik tutmak için böyle bir yol seçmiş görünüyor. İşte İsrailli ünlü gazeteci Arad Nir de bu yüzden “Aslında hiçbir şey değişmedi” diyor. Ancak hakikatte hiçbir şey değişmemiş olsa da, bölgede tansiyon zaten tavandayken ve mesele 3 dinin de kutsal saydığı Kudüs olunca, ABD Başkanı’nın Kudüs’ü İsrail’e yâr etmesi tabii ki sarsıcı oluyor.

DİKKATLERİ ÜZERİNDEN DAĞITTI

Ancak Trump bu açıklamayı sadece yasayı “istifini bozmadan” imzalamak için yapmadı. Dikkatleri sallantıda olan koltuğundan dağıtmak, seçmenini konsolide etmek, kendisini destekleyen Yahudi lobisine boncuk dağıtmak ve İsrail’in elini güçlendirerek İran’a vurmak için de bu adımı attı. Elbette İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Trump üzerindeki baskısını da görmezden gelmemek gerek.

Bilgileri Milliyet yazarı Verda Özer bugünkü köşesinde paylaştı.

YORUMLAR 39
  • vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerika emreder ,Dünya medyası yazar.Siz niye Amerikayı kolamayasunuz ?
    Cevapla
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey kore Amerikaya bir füze fırlatsın Arkası gelir? Dünyanın bir çok yerinden Amerikanın ve İsrailin üstüne Nükleer füze yağar!.
    Cevapla
  • vay be arkadaş 6 yıl önce Şikayet Et
    bi kağıda da ben yazim waşingtonu Küba nın başkenti yapdım
    Cevapla
  • fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    o zaman google ve yandexte niye değitirdiler.
    Cevapla
  • can 6 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü