Eski FARC militanları kep attı

Kolombiya'nın Arauca yönetim bölgesine bağlı Tame kentindeki toplanma alanında orta öğrenimlerini bitiren 85 eski FARC mensubu diplomalarını aldı.

Eski FARC militanları kep attı
Eski FARC militanları kep attı
GİRİŞ 18.12.2017 10:17 GÜNCELLEME 18.12.2017 10:17

Kolombiya'nın Arauca yönetim bölgesine bağlı Tame kentindeki toplanma alanında orta öğrenimlerini bitiren 85 eski Devrimci Silahlı Güçler (FARC) mensubu diplomalarını aldı

Hükümetle barış anlaşması imzalayan ve silah bırakan FARC mensuplarının sivil hayata entegrasyon dönemini geçirdikleri Eğitim ve Topluma Dönüş Alanlarındaki eğitim ve meslek edinme çalışmaları devam ediyor.

Bu bölgelerde ilk ve orta öğretimin yanında meslek eğitimleri de alan ve şimdiye kadar en kalabalık grup olan 85 eski FARC mensubu da Arauca yönetim bölgesine bağlı Tame kenti kırsalındaki Martin Villa Eğitim ve Topluma Dönüş alanında diplomalarını alarak meşru hayata bir adım daha attı.

Yaklaşık 120 ailenin yaşadığı alanda hükümet, güvenlik güçleri ve yerel idarecilerin katıldığı bir tören düzenlenirken, mezun olan FARC mensupları diploma sevinçlerini törenin ardından keplerini havaya atarak gösterdi.

FARC mensuplarının eğitim koordinatörü Fidel Marulanda Perez burada yaptığı konuşmada, hedeflerinin gelecek yıl üniversiteye girmek olduğunu açıkladı.

Mezunlar arasında yer alan ve barış anlaşmasından önce FARC’ın 10. Cephesi'nin liderliğini yapan Alfonzo Lopez Mendez, eğitim çalışmalarına bölgedeki alt yapı eksikliklerinden ötürü ağaçların altında ders yaparak başladıklarını bildirdi.

Bir sonraki dönem daha fazla eski militanın diploma alacağını belirten Mendez, barış anlaşmasının uygulamasında yaşanan gecikme ve sorunlardan dolayı bazı FARC mensuplarının eğitimlere katılmaktan vazgeçtiğine değindi.

50 yılı aşan çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı

FARC, 17 Mart'ta 140 silahını Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı.

Mayıs ayında sona ermesi gereken silah bırakma süreci, tarafların aldığı ortak kararla 20 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

BM'nin 2 Haziran'da FARC'ın silahlarını toplamaya hazır olduğunu açıklamasının ardından hızlanan süreçte kuruluş, 18 Haziran'da silahların yüzde 60'ını teslim aldığını duyurmuştu.

Mesetas kentindeki La Guajira toplanma alanında yapılan ve FARC'ın son silahlarının da teslim alındığı 27 Haziran'dan sonra örgütün kırsaldaki mühimmat depoları güvenlik güçleri nezaretinde BM gözlemcileri tarafından imha edilmeye başlanmıştı.

BM, 10 Temmuz'da bu ülkede eylül ayının sonunda görevine başlayacak ve sivil çalışanlardan oluşacak yeni bir misyon oluşturma kararı almıştı.

Af tartışmaları ve örgüt üyelerine düzenlenen suikastların geciktirdiği sürecin sonunda, Guajira yönetim bölgesine bağlı Fonseca kenti kırsalındaki Pondores toplanma alanında yapılan ve Santos'un katıldığı törenle örgütün silahlarının yüklü olduğu son konteyner de kamptan çıkarılmıştı.

Bu arada FARC, 27 Ağustos'ta siyasi parti olma yolundaki ilk adımını atarak başkent Bogota'da kuruluş kongresi düzenlemişti. Örgüt, FARC kısaltmasını kullanmaya devam edebilmek için İspanyolca "Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun" (Toplumun Alternatif Demokratik Gücü) ismini almıştı. Yeni siyasi parti FARC, ülkede gelecek yıl yapılacak seçimler için liderleri Londono'nun devlet başkanı adayı olduğunu açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek