ABD'yi kasırga vurdu: 263 ölü / GALERİ

Amerika’nın bazı güney ve doğu eyaletlerini vuran kasırgada ölenlerin sayısı her geçen saat artmaya devam ediyor. Kasırga sonunda hayatını kaybedenlerin sayısı 263’e ulaştı.

ABD'yi kasırga vurdu: 263 ölü / GALERİ
ABD'yi kasırga vurdu: 263 ölü / GALERİ
GİRİŞ 29.04.2011 00:25 GÜNCELLEME 29.04.2011 00:25
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kasırgada en fazla can kaybı Alabama Eyaletinde yaşadı. Başkan Barack Obama’nın da yarın ziyaret edeceği Alabama, afet bölgesi ilan edilirken şuana kadar resmi kayıtlara göre 180 insanın yaşamını yitirdiği belirtildi.
Alabama’yı savaş alanına çeviren kasırga özellikle eyaletin Tuscaloosa şehrini vuran dev hortumlarla yerle bir ettiği görüldü. Kameralar tarafından da kayıt edilen Tuscaloosa şehrindeki hortum, görenleri korkuttu. Çarşamba günü yerel saat ile akşam 5:00 de Tuscaloosa’yı vuran hortum sonunda şuana kadar 37 insanın yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Alabama dışında resmi rakamlara göre Mississippi de 32, Tennessee de 33, Georgia da 10 ve Virginia da 8 insan hayatını kaybettiği açıklandı. Verilen son rakamlarla birlikte son iki hafta içinde kasırgalar nedeniyle Amerika da ölenlerin sayısı 323’ü buldu.

Kasırga 14 eyalette kendini hissettirirken Tennessee, Virginia, Alabama, Georgia, Mississippi ile Arkansas’da ölüme sebep oldu. Indiana, Kentucky, Kuzey ve Güney Carolina, Florida, New York, New Jersey, Ohio ile Missouri eyaletlerinde aşırı yağışlara neden olan kasırga, Mississippi eyaletinin Batesville yerleşkesinde 10 cm dolu yağmasına neden oldu. Yine Ulusal Meteoroloji Dairesinin verdiği bilgiye göre kasırganın etkili olduğu 184 farklı bölgede dolu yağışı görüldüğünü kaydetti.

Ağaçları kökünde söken, arabaları ve evleri yüz metrelerce bulundukları yerlerden farklı yerlere fırlatan dev hortumlar, geçtikleri her yeri tam anlamı ile savaş alanına çeviriyor. Dev hortumlar dışında 14 eyaleti etkili olan kasırganın yıktığı ağaçların altında kalan bir çok insanda yaşamını yitirdi. Tuscaloosa şehrinin Belediye Başkanı Walter Maddox, ‘‘Yaşadığımız felaket daha önce hiç görmediğimiz kadar büyük oldu’’ derken, dünyadan kendileri için dua etmelerini istedi.

CNN televizyonu Tuscaloosa şehrinde bir otoparkta 25 cesedin bulduğunu haber ederken bunun açıklanan resmi rakamda olup olmadığı henüz bilinmiyor.

AMERİKAN TARİHİNDE BU KADAR KASIRGA GÖRMEMİŞTİ

Ulusal Meteoroloji Dairesinin verdiği rakamlara göre kasırganın neden olduğu hortum sayısı 164. Bu rakam Amerika tarihinde bir günde görülen en fazla hortum sayısı olduğu kaydedildi. Amerikan tarihinde yaşanmış en büyük kasırga ve hortum felaketi 1974 yılında oldu. 13 eyaleti vuran kasırga sonunda kimi kayıtlarda 330 kimilerinde ise 308 insanın hayatının kaybetmesine neden olduğu. 3-4 Nisan 1974 tarihindeki kasırgada tam 148 adet hortumun oluştuğu kaydedilmişti. Amerikan tarihinde kasırgadan dolayı en büyük can kaybı ise 1925 senesinde yaşandı.

Güney ve Orta Amerika eyaletlerinde 18 Mart’ta yaşanılan kasırga ve hortumlar sonunda 695 insan hayatını kaybetmişti. Son kasırgada Ulusal Meteoroloji Dairesi’nin zamanında yaptığı uyarılar sayesinde ölü sayısının daha yüksek olmasının önüne geçildiği belirtiliyor.

Dünya genelinde en fazla hortumun görüldüğü ülke olan Amerika, kendisini takip eden ülkeye 10 kat fark atıyor. Amerika genelinde her yıl irili-ufaklı 900 ila bin 400 arasında hortumun oluştuğu rapor ediliyor. Amerika’dan sonra en fazla hortumun görüldüğü ülke ise Çin; bu ülkedeki yıllık ortalama hortum sayısı yalnızca 100.

Nisan ayında Amerika’da görülen hortum sayısı 400 rakamını bulduğu belirtilirken, bunun bir ayda görülen en büyük rakam olduğu belirtiliyor. İki hafta öncede yine Güney Carolina başta olmak üzere kasırganın vurduğu güney eyaletlerinde toplam 48 insan yaşamını yitirmişti.

Son yaşanılan kasırga, 2005 yılında New Orleans’ı vuran ‘Katrina’ fırtınasından sonra Amerika’da görülen en büyük doğal afet olacağı öngörülüyor. Kasırganın etkili olduğu 14 eyalette yaklaşık bir milyon insan elektriksiz kalırken Alabama’daki 3 nükleer tesisin çalışması da durduruldu. Fırtınanın hızı zaman zaman 135 mil (215 km) bulurken, Arkansas’ın kuzey bölgesine son dört günde 20 inch (51 cm) yağmur düştü.
Kasırga ve dev hortumların vurduğu eyaletlerde binlerce kurtarma ekibi aralıksız çalışıyor.

Kasırganın etkili olduğu eyaletlerde 150 binden fazla dönüm arazinin sular altında kaldığı belirtilirken, etkili yağışların bugün New York şehri ile New Jersey’in orta ve kuzey bölgelerini vurması bekleniyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • isa enes 12 yıl önce Şikayet Et
    Süper kahramanlar nerede?. Amer-i-kan filmlerinin süper kahramanları Bağdat'ta, Afganistan'da diğer İslam coğrafyasında olduklarından kendi ülkelerine vakit ayıramadılar herhalde...Güç Allah'ındır...
    Cevapla
  • groningen 12 yıl önce Şikayet Et
    Kuran-ı Kerim. Onlar Kuran-ı Kerim yakmaya devam etsinler, ortadoğuda kanlı planlar yapsınlar, ama unutmasınlar en büyük plan Allahındır.
    Cevapla
  • M/Y 12 yıl önce Şikayet Et
    ABD,. Dünya bana ait, istediğimi yaparım düşüncesine devam ettiği sürece, Rabbimde, mutlaka mazlumların sahibinin var olduğunu onlara bildirecek inşallah..
    Cevapla
  • fatih aydın 12 yıl önce Şikayet Et
    HAARP. Yanılmıyorsam bu ölen insanların ülkesi Haarp denilen ne olduğu tam açıklanmayan bir proje üstünde çalışıyorlardı. Başlarınamı tepti ne ? Suni depremler,hava olaylarını değiştirme,blue beem yani gökyüzünde hologram oluşturup insanların inançlarıyla oynama,beyin kontrolü,sahte ufolar daha bilmediğimiz neler neler.Tabi sonuçta herşey Allah tan gelir ama bu devlet bu işlerle de uğraşıyor değinmek istedim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri