NYT: Erdoğan'ı eleştirseler de beğeniyorlar

AK Parti ve 12 Haziran seçimlerini dünya da yakından takip ediyor. ABD'nin en prestijli gazetesi New York Times, manşetine taşıdığı haberde Erdoğan'ı analiz etti.

NYT: Erdoğan'ı eleştirseler de beğeniyorlar
NYT: Erdoğan'ı eleştirseler de beğeniyorlar
GİRİŞ 01.06.2011 21:10 GÜNCELLEME 01.06.2011 21:10
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

New York Times, Erdoğan'ın karmaşık siyasal yapının çok daha üzerinde ve tartışmasız bir güç olduğunu, kendisini eleştirenlerin bile beğenisini kazandığını yazdı.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Türkiye'nin karmaşık siyasetinin üzerinde bir yerde olduğunu'' belirterek ''ülkede tartışmasız güç olduğu'' yorumunu yaptı.

Gazetenin Anthony Şadid imzalı, Bursa mahreçli yorum yazısında, 12 Haziran seçimleri yaklaşırken tek sorunun Başbakan Erdoğan'ın partisinin ne kadar çoğunluk sağlayarak kazanacağı olduğu, Erdoğan'ın, partisinin ötesinde ''ülkede tartışmasız güç'' olduğu ifade edildi. Yazıda Erdoğan'ın ''partisinden çok daha büyük olduğu'' ifade edilerek yeni yapılan bir anketin AK Partinin oylarının yarısını Başbakan Erdoğan'ın kendisi sayesinde kazandığını gösterdiği de belirtildi.

Gazete Erdoğan'ı eleştirenlerin bile 79 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin bugün, Erdoğan'ın devraldığı ülkeden son derece farklı bir ülke olduğunu kabul ettiklerini, ''Türkiye'nin uzun zaman ABD'nin egemen olduğu bir bölgede kararlı güç olarak yükseldiğini, işsizlik olsa da Türkiye'nin ekonomik açıdan süratle geliştiğini, dış politikada Osmanlı imparatorluğunun mirasçısı gibi davrandığını, İsrail pahasına İran ve Arap ülkeleriyle ilişki kurduğunu'' kaydetti.

Erdoğan'ın iyi bir hatip olduğu, seçim mesajlarında iktidarın yaptığı icraatları popülist, milliyetçi ve ahlaki bir söylemle sentezlediği yorumu da yapılan yazıda, Erdoğan'ın en büyük başarısının ise ekonomik olduğu, Türkiye'nin 2002'de 36 milyar dolarlık ihracatının bugün 3 kattan fazla büyüyerek 114 milyar dolara ulaştığı, Türkiye'nin en fazla ticaret yaptığı pazar Avrupa olsa da Türk işadamlarının Osmanlı ticaret güzergahlarına açıldıkları vurgulandı.

Türkiye'nin son dönemde doğu'ya kaydığı yönünde bir tartışma da olduğu anımsatılan haberde, Türkiye'nin AB hedefini sürdürdüğü ve AB'ye katılmak için kendisini daha liberal bir ülke yapan reformları uyguladığı da vurgulandı.

Ortadoğu'da Amerikanın gücünün azalmasına hisseden Türk yetkililerin bölgede giderek daha iddialı davrandıkları, tüm taraflarla iletişim kanallarını açık tuttukları da kaydedilen yazıda, bununla birlikte ''Türkiye'nin komşularla sıfır sorun politikasının başarılarının az olduğu, Ermenistan'la sorunlarının devam ettiği, Kıbrıs sorununu çözemediği, bir zamanlar İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yaparken Mavi Marmara olayının ardından İsrail ile ilişkisinin çöktüğü'' de iddia edildi.

Haberde Türkiye'nin Libya'daki savaş nedeniyle en az 15 milyar dolar kaybettiği, bölgenin ekonomisini bütünleştirme yönünde destek noktası olarak gördüğü Suriye'de isyan çıktığı ve Mısır'ın, Erdoğan'ın halen en popüler isimlerden biri olduğu Ortadoğu'da Türkiye'ye rakip olabileceği görüşleri de yeraldı.

YORUMLAR 19
  • umityldz 12 yıl önce Şikayet Et
    enverciğim 43 cüğüm. Sen açmısın tokmusun buradan belli olmuyor ama, burası DARI AMBARI değil. milletindeki iç dinamiğe güvenmeyen sizin gibiler zaten verse verse oylarını her seçimde kaybedince "halk kandırıldı, bu millet adam olmaz, 1 paket makarnaya vatanı sattılar." diyen güruha oy verir. bu sebeple ALLAH ın izni ile 13 haziranda başka bir partiyi iktidar göremeyeceksiniz. İNŞAALLAH
    Cevapla
  • Ahmet Yılmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    bunlara rağmen. Erdoğan bırakın yurt içini uluslararası teveccühü kazanmış bir lider.İçimizdeki bir çok gafil hala yanlışa devam ediyor Vatandaş olarak üzülmemek elde değil. Bunca hizmetin karşılığı bu olmamalı el bette.Sen ekmek uzatılan ele tükürecek sin;bu nasıl insanlık,bu ne bayağılık?
    Cevapla
  • Poyraz Emir 12 yıl önce Şikayet Et
    Dünya Lideri Recep Tayyip Erdoğan. adam adam gibi adamda işte bizim insanlarımız adamın degerini bilmiyorlar gün gelecek bu adam inş. başımızdan eksik olmaz ama gidersede ozaman görüyüz bizim o diger %50lik kısmı
    Cevapla
  • yasin korkmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    İNADINAAAA TAYYİPP............... inadına tayyip arkadaş demiş ki libya dediniz yer sadece 10 milyon nüfuslu bir ülke hastanelerde ayrım a son verdi onun için tayyip eczanede ayrıma son verdi onun için tayyip uçağa herkes binebiliyorr onun için tayyip 2000 lerde evlenmek isteyen gençler pahalılıkdan evlenemiyolardı ama şimdi beyaz eşya mağazsına gitiiğnde evinin ihtiyacını düzüyosun onun için tayyip ALLAH bunları görmeyen nasipsizlerden uzak eylesin körükörüne diyenlere görmek nasip etsin ALLAH TAYYİP ERDOĞANI BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN İNADINAAA TAYYİP...........
    Cevapla
  • enver43 12 yıl önce Şikayet Et
    karamanın koyunu sonra çıkar oyunu... libyada 15 bin kişi ölmüş haberine neden yorum yazmıyorsunuz.bu tayyip sizi tılsım yapmış yani körü körüne adamın arkasından gidiyorsunuz. oysa abd ajanı olmayan bir adamı 2-3 yıldan fazla iktidarda tutmuşmudur. yani abd nin adamı olduğu için türk halkının gözünde iyi gösteriyor.yoksa abd işine gelmeyen adamı övermi.? siz de bunu yiyorsunuz. neyse 13 hazirandan sonra görüşürüz allahın günü çok bakalım tayyib amcanız neler yapacak. bekleyin görün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı