ABD'deki Müslümanlar artık tehdit değil

11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra ABD’deki Müslümanlar’ın terör ve saldırı planlarına karışma oranının yükselmesinden korkulurken, bunun tam tersi bir rapor ortaya çıktı.

ABD'deki Müslümanlar artık tehdit değil
ABD'deki Müslümanlar artık tehdit değil
GİRİŞ 10.02.2012 21:34 GÜNCELLEME 10.02.2012 21:34

Kuzey Carolina Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Charles Kurzman’ın yürüttüğü araştırma, Terörizm ve İç Güvenlik Merkezi için yapıldı. Bu hafta yayınlanan araştırma, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra ABD’deki Müslümanlar’ın terör ve saldırı planlarına karışma oranının yükselmesinden korkulurken, bunun yaşanmadığı sonucuna varıyor

ABD’deki radikal Müslümanlar büyük tehdit olmaktan çıktı. Yeni bir araştırmaya göre, teröre karıştığı suçlamasıyla tutuklanan ABD’li Müslümanlar’ın sayısı son iki yılda azaldı

Kuzey Carolina Üniversitesi’nin araştırmasına göre, 2009 yılında terör saldırıları planlamakla suçlanan Amerikalı Müslümanlar’ın sayısı 47 iken, 2011’de sayı 20’ye indi. 2010 yılında terörist saldırı planlamakla suçlanarak tutuklanan Müslümanlar’ın sayısı 26 idi.

Kuzey Carolina Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Charles Kurzman’ın yürüttüğü araştırma, Terörizm ve İç Güvenlik Merkezi için yapıldı. Bu hafta yayınlanan araştırma, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra ABD’deki Müslümanlar’ın terör ve saldırı planlarına karışma oranının yükselmesinden korkulurken, bunun yaşanmadığı sonucuna varıyor.

2009 yılında bir dizi terör saldırısı meydana gelmesi üzerine radikallerin Amerika’da saldırılara girişeceği ve bu eylemler için Amerika’daki Müslüman radikallerden yardım alacakları yolundaki kaygılar artmıştı. 2009’daki saldırılar arasında Teksas’ın Fort Hood kentindeki askeri üste radikal İslami görüşlere sahip olan psikiyatrist binbaşı Nidal Hasan, rastgele ateş açarak 13 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Araştırmaya göre, Amerika’da geçen yıl 14 bin cinayet işlendi ve bunların biri bile radikal islam nedenli olmadığı gibi, radikal islamcı kişiler tarafından işlenmedi. Geçen Yıl “The Missing Martyrs: Why There Are So Few Muslim Terrorists” adlı bir kitap yazan Profesör Kurzman, 2010 yılında sonradan Amerikan vatandaşı olan Faysal Şehzat adlı Pakistanlı’nın New York’ta Times Meydanı’nda bir aracı havaya uçurmayı planladığının anlaşılmasından sonra Amerika’da radikal Müslüman teröristlerin artacağı kaygısının güçlenmesine rağmen, beklenenin olmadığını vurguluyor. Finans uzmanı olan iyi eğitimli Şehzat, Amerika’nın Müslüman ülkelerdeki askeri hareketlerini protesto etmek amacıyla teröre karıştığını itiraf etmişti.

Profesör Kurzman’ın araştırmasına göre, geçen yıl terörle suçlanan Amerikalılar’ın yüzde 40’ı, sonradan Müslüman olan kişiler. Raporda Müslüman gruplar arasında hiçibir etnik topluluğun terörle ilgi açısından öne çıkmadığı sonucu da vurgulanıyor. Geçen yıl terörist suçlamasıyla tutuklananların altısı Arap asıllı Amerikan vatandaşı, beşi beyaz Amerikalı, üçü Afrika kökenli Amerikalı, ve ikisi İran asıllıydı.

BBC

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...