'Dini özgürlükte Türkiye kaygı duyulan ülke'

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun 2012 raporunda, ABD hükümetine Türkiye’nin “özel kaygı duyulan bir ülke” olarak ilan edilmesi tavsiye edildi.

'Dini özgürlükte Türkiye kaygı duyulan ülke'
'Dini özgürlükte Türkiye kaygı duyulan ülke'
GİRİŞ 20.03.2012 18:42 GÜNCELLEME 20.03.2012 18:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Amerikan hükümetinin Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun hazırladığı 2012 raporunda, Türk hükümetinin, "tüm dini toplulukları etkileyen ve özellikle ülkedeki Müslüman olmayan dini azınlıkları tehdit eden dini özgürlükleri ya da inançları sistematik ve göze batan bir biçimde sınırlandırdığı" gerekçesiyle Türkiye’nin, “özellikle kaygı duyulan ülke” olduğu ileri sürüldü.

Raporda, devletin özellikle dini sınırlandırmalar konusunda kamusal alanda otoriter kontrolünün Müslüman olmayan dini azınlıklara yönelik olduğu ileri sürülerek, bu azınlıklar arasında, Yunanlılar, Ermeniler, Ortodoks Kilisesi, Katolik ve Protestan Kilisesi, Yahudi toplumu ve Aleviler gösterildi.

Türkiye’nin dini azınlıkların din adamı yetiştirmesini engellediğini iddia eden Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, ABD hükümetine, Türk hükümetinin din ya da inanç özgürlüğü konusunda uluslararası standartlarda yasalar ve uygulamalar getirmesi tartışmasını tavsiye ediyor.

Ergenekon davasına da değinilen raporda, Ergenekon’un AKP hükümetine ve dini azınlıklara karşı komplo düzenlendiğinin iddia edildiği belirtilerek, grupla bağlantılı üyelerin, 2006’da Rahip Andrea Santoro cinayeti, 2007’deki Malatya Zirve Yayınevi’nde protestan olan Necati Aydın, Uğur Yüksel ve Alman vatandaşı Tilmann Ekkehart Geske cinayeti ve 2007’de gerçekleştirilen Hırant Dink cinayetine karıştığının iddia edildiği belirtildi.

Raporda, Şubat ayı sonunda Hocalı katliamı nedeniyle Taksim Meydanı’nda yapılan gösterilere de değinilerek, İçişleri Banı İdris Naim Şahin’in “Türk milleti yaşadıkça o kanın hesabı sorulacaktır” yönündeki ifadelerine yer verildi.

Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu raporunda ayrıca şu konulara da yer verdi:

“Türkiye’nin ekümenik patriği tanımaması, Heybeli Ada’daki Ruhban Okulunun hala açılmaması, Alevilerin zorunlu din dersinin kaldırılması talebi, nüfus cüzdanında din hanesinin bulunması, türban, vicdani ret, AB’ye üyelik ve yasal reformlar, Ergenekon davası, Kıbrıs sorunu.”

ANKA

YORUMLAR 1
  • fatme tahir 12 yıl önce Şikayet Et
    bulgaristanli turk. tabi ki duyacan Izrail'ile iliskilerini bozdu , bati icin kudum musumanlarin elinde olmamaso gerek ama hristiyanlarin da elinde olmamasi muslumanlarin tepkisini cekmemk icin yahudilerin elinde tutuyorlar, yahudilere din adamlari gibi dini bir gorevi yerinbe geiriyor gibi bakiyor hristyanlar, osmanli turkleri kudusun bironceki ve elinde en cok tutmus halk bu yuzden OZEL KAYGI DUYULAN ULKE
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?