Boeing 737'lerde kaza şüphesi

Dünyanın en çok satılan uçaklarından biri olan Boeing 737’lerin 120 bin saat uçuşun ardından kaza riski taşıdığı iddia edildi.

Boeing 737'lerde kaza şüphesi
Boeing 737'lerde kaza şüphesi
GİRİŞ 21.03.2012 14:42 GÜNCELLEME 21.03.2012 14:42

ABD’nin en saygın haber dergilerinden Newsweek dünyanın en güvenli uçaklarından olan Boeing 737’lerde gövdede kullanılan malzemenin inceliği nedeniyle kaza yaşandığı iddialarını inceledi. Dergi gövdenin inceliği nedeniyle kabindeki basınç dengesinin bozulma riskinin fazla olduğunu yazdı.

Uçakların gövdesinin inceliği nedeniyle kabinde artan basınç, gövdenin en ince noktasından çıkarak genellikle uçağın tavanını patlatma tehlikesi yaratıyor. Bu nedenle meydana gelen kazalardan biri 1988’de Aloha Havayolları’na ait bir Boeing 737 ile yaşandı. Kabinin üzerinde açılan 3 metrelik delik nedeniyle bir mürettebat öldü, ancak acil iniş yapan uçaktaki diğer yolcular kurtarıldı. ABD’de bulunan Southwest Havayolları’na ait bir Boeing 737’inin de tavanında da 1 buçuk metrelik bir delik açılmış, ancak yolcular kurtarılmıştı. Dergiye göre Boeing gövdenin uçağın zayıf noktalarından olduğunu kabul ediyor ancak ciddi bir sorun olduğunu inkar ediyor. Geçen yıl bir uçağın 118 yolcusunu son anda kurtulduğu olayın ardından açılan davada şirket “Uçağın zayıf kısmının burası olduğunu biliyoruz ama bu kadar hızlı sorun görüleceğini düşünmemiştik” demişti.

Gitar teli inceliğinde

Boeing 737’ler 45 yıl önce ilk kez üretildiklerinde, firmanın daha ilginç bulduğu projeler vardı. Uçağa bu nedenle daha az para harcandı. Dönemin hantal motorlarını taşıyabilmesi için gövde malzemesi daha hafif seçildi. Bir gitar teli kalınlığında üretilen iki kattan oluşan gövde aradaki yapıştırıcıyla birbirine tutturuldu. Uçak yıllar içinde yenilense de firma finansal nedenlerden ötürü gövdeye dokunmadı. 737’ler de düzenli olarak girdikleri kontrolleri hep geçti. Testler uçağın gövdesinin 120 bin saat uçuşa kadar sorunsuz çalışacağını kanıtladı. Nitekim uçakta 1965’den bugüne dek yalnızca 72 ölümcül kaza yaşandı.

Ancak Boeing’in hesapları yeni nesil havacılığa uymadı. Testler gövde sorunlarının sadece uçağın son kullanma tarihine yaklaşıldığında ortaya çıkacağını gösteriyordu. Ancak ucuz havayollarıyla uçuş sayısı artırttı ve uçaklar daha hızlı yaşlanmaya başladı.

Kaza oranı çok düşük

Boeing 737 geçen ocak ayında en fazla satılan uçak oldu. Bugüne dek neredeyse 10 bin adet satıldı. 2014 itibariyle de ayda 42 adet satılacak. Gövdesi daha sağlam olacağı söylenen yeni Boeing 737’ler 2020’de piyasaya sürülecek. Dünyada her 2.5 saniyede bir 737 iniş ya da kalkış yapıyor. Kaza oranları da oldukça düşük. 2.5 milyon saatte bir kaza yaşanıyor. Uçak hala o kadar popüler ki Boeing taleplere yetişemiyor. THY filosunda da 73 adet 737 uçağı var.

MİLLİYET

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı