Ankara

B20 Türkiye Konferansı

19:46 04 Eylül 2015
B20 Türkiye Konferansı

 SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Kenan Yavuz, enerjinin ihtilaf yerine barış aracı olmasının ütopik bir rüya olarak kaldığını belirterek, "Ancak Türkiye, bu ütopyaya rağmen gerçekleştirdiği ve planladığı projelerle bir köprü olmayı sürdürmektedir" dedi. 

ATO Congresium'da düzenlenen B20 Türkiye Konferansı kapsamında "Enerjide Yeni Koşullar: Jeopolitika, Piyasalar ve Ekonomideki Değişimin Etkileri" konulu oturum düzenlendi.

Oturumun açılışında konuşan Yavuz, enerji tüketiminin en yüksek olduğu Avrupa ile enerji kaynakları arasında yer almasının Türkiye'nin stratejik önemini arttırdığına dikkati çekerek, "Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gibi projeler Avrupa'nın enerji güvenliği açısından yüksek önem arz etmektedir" diye konuştu. 

Yavuz, artan nüfus, gelişmekte olan ekonomiler ve refah düzeyinin yükselmesiyle küresel enerji talebinin giderek arttığına işaret ederek, "Enerji kaynakları üzerinden yürüyen çatışmalar ve anlaşmazlıklar dünyamızın geleceği açısından en önemli potansiyel tehditleri bünyesinde barındırmaya devam ediyor" ifadesini kullandı. 

- "Yenilebilir enerjinin önemi giderek artacak"

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise ekonomideki farklı sektörlerdeki elektrik ihtiyacının giderek artacağına dikkati çekerek, "Bu nedenle gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarından daha da faydalanacağız" dedi. 

Shell olarak faaliyetlerine petrol ve doğalgaz alanlarında devam edeceklerini belirten Erdem, daha temiz bir yakıt olmasından ötürü Shell'in doğalgaza daha fazla önem verdiğini ifade etti. 

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak da Türkiye'de doğalgaz fiyatlarının yüksek olduğunu, bu nedenle kömüre yatırım yapıldığını savunarak, doğalgaza yatırım yapılmasının yatırımcılar tarafından şimdilik düşünülmediğine işaret etti. 

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok zengin bir ülke olduğuna değinen Ak, "Gerekli yatırımların yapılması halinde Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli Almanya'dan bile daha yüksek. Eğer bir veya iki nükleer enerji tesisi inşaa edilebilirse Türkiye geriye kalan enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabilir" ifadelerini kullandı. 

Panelde ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Yardımcısı Paul Simons, Repsol Kurumsal İlişkiler Direktörü Arturo Gonzalo ve Sürdürebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IDDRI) Direktörü Teresa Ribera da birer konuşma yaptı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.