Ankara

New York'taki "Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim" toplantısı

12:10 01 Ekim 2015
New York'taki "Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim" toplantısı

 AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 30-35’inin okul çağındaki çocuklardan oluştuğunu belirterek, "250 bin Suriyeli çocuk barınma merkezi içinde ve dışındaki okullarda eğitim alıyor, bu sayıyı 400 bine çıkarmak için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu haftasında New York'ta Eğitim İçin Küresel İş Koalisyonu ve Theirworld adlı sivil toplum kuruluşları tarafından eski İngiltere Başbakanı ve BM Küresel Eğitim Özel Temsilcisi Gordon Brown'ın öncülüğünde "Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim" konulu üst düzey toplantı düzenlendi. Toplantıya AFAD Başkanı Fuat Oktay, Brown'ın özel davetlisi olarak katıldı.

AFAD Başkanı Oktay, toplantıda aralarında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan dışişleri, eğitim ve planlama bakanlarının da bulunduğu topluluğa hitap etti. 

-"Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 30 ile yüzde 35’i okul çağında" 

Türkiye'nin en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu vurgulayan Oktay, eğitim konusunda gösterilen gayretlerle 700 bin çocuktan oluşan Suriyeli neslin kaybolmaktan korunduğunu ifade etti.

Suriyeli çocuklara verilen eğitim hizmetlerini katılımcılara anlatan Oktay, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yüzde 30-35'inin okul çağındaki çocuklardan oluştuğunu kaydederek, "250 bin Suriyeli çocuk, barınma merkezi içinde ve dışındaki okullarda halihazırda eğitim alıyor, bu sayıyı 400 bine çıkarmak için çalışıyoruz" ifadesini kullandı. 

700 bin çocuktan oluşan bir neslin eğitimi ve korunması için çaba harcadıklarını bildiren Oktay, eğitim alan Suriyeli çocuk sayısının artması için çalışma yapıldığını belirtti.

-"Uluslararası maddi destek, yalnızca 400 milyon dolar"

Suriyeliler için yapılan çalışmalara da değinen Oktay, "Türkiye, AFAD koordinasyonunda 2 milyondan fazla Suriyeli misafire ev sahipliği yapıyor ve tüm misafirleri biyometrik kayıt altına aldı" bilgisini aktardı.

Oktay, Türkiye'nin Suriyeliler için 7.6 milyar dolarlık bir kaynak ayırdığına işaret ederek buna karşılık uluslararası camiadan gelen desteğin yalnız 400 milyon dolar dolayında kaldığına dikkati çekti. 

AFAD'ın Suriyelilerin barınması için kurduğu geçici barınma merkezlerinin, dinleyiciler arasında bulunan pek çok kişi tarafından da defalarca ziyaret edildiğini anımsatan Oktay, barınma merkezlerinin dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu, burada 300 bin Suriyelinin barındığını, kalanının ise şehirlerde kaldığını aktardı. 

Uluslararası camianın ve uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Oktay, kalıcı çözümün elde edilmesi için uğraş verilmesi çağrısında bulundu. 

- "Hala umut var"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken ise "Okul olmadan çocuklar her şeylerini kaybeder. Bunun olmaması gerekli. Hala umut var ama" ifadelerini kullandı.

İngiltere Eski Başbakanı ve BM Küresel Eğitim Özel Temsilcisi Brown da, "1 milyon Suriyeli çocuk var okula gidemeyen, bunlar için bir şey yapmamız gerekli. Beyrut'ta bir çocuk, 'mühendis olmak istediğini çünkü ülkesine dönünce onu yeniden inşa edilmesine katkı sağlamak istediğini' söyledi. 1 milyon çocuğa Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a destek vererek eğitim imkanı sağlayabiliriz. Buna destek vereceğinizi umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Norveç Dışişleri Bakanı Brende ise dünya üzerinde 80 milyon çocuğun eğitim göremediğine dikkati çekerek, "Tüm acil durumlarda eğitime ayrılan pay, yalnızca yüzde 1. Bu oranı artırmalıyız" görüşünü savundu. 

İnsanı Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Stylianides de, "Küresel hedef olan yüzde 4'lük kısma ulaşmak için tüm donörleri acil durumlarda eğitim için daha fazla fon ayırmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı ve Türkiye'nin yaptıklarını yakından takip ettiklerini ve ellerinden gelen desteği sunmaya çalıştıklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.