Ankara

Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı 3. Genel Kurulu

16:49 07 Ekim 2015
Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı 3. Genel Kurulu

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, özgün dokusu ve mimarisi korunan şehirlerin insanlar için daha çekici olacağını ve turizmin de bundan olumlu etkilenerek kent ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. 

Ankara Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı'nın (GDCO) 3. Genel Kurulu başladı.

Genel kurulda konuşan Melih Gökçek, yeni fikirlerin ortaya çıkması için yoğun bir çalışma içinde olunacağını belirtti. 

İnsanoğlunun ilk çağlardan itibaren hayata dair hep daha güzeli, daha iyiyi, daha kullanışlı olanı bulmak için çaba gösterdiğini ve bunun sonucunda da dünyanın her coğrafyasında farklı büyük medeniyetlerin ortaya çıktığını anlattı. Gökçek, 20 ve 21. yüzyıldaki iletişim imkanlarıyla gelişim ve dönüşümün hızlı bir ivme kazandığını söyledi. 

Ortak bilgi birikimi ve daha iyisini elde etme çabaları sonucunda rekabetin de keskinleştiğini ifade eden Gökçek, şunları belirtti:

"Hiç şüphesiz tüm bu dinamizmin altında yatan faktörlerden bir tanesi de tasarımdır. Şehirlerimizi sürdürülebilir ve daha yaşanabilir hale getirmek için kısıtlı mekanlarda çok daha fonksiyonel yerleşim alanları, yaşanabilir bir çevre, ekosistem, şehrin temel kimliğini ve karakterini bozmadan, insan odaklı bir gelişmeyi sağlamak adına tasarımın gücünü kullanmalıyız."

- "Tasarım, kültür ve turizm" teması

Bu yılki toplantının temasının "Tasarım, kültür ve turizm" olduğunun altını çizen Gökçek, oturumlarda tasarım, kültür ve turizmin birbirlerine etkilerini tartışacaklarını dile getirdi.

Gökçek, yeni mekanlar tasarlarken, şehirlerin kimliğini oluşturan kültürel mirasa, tarihi yapılara ve değerlere sahip çıkılmasının kent kimliğinin korunması açısından son derece büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Dokusu korunan kentlerin turizme önemli katkı sağlayacağını ifade eden Gökçek, "Özgün dokusu ve mimarisi korunan kentler, insanlar için daha çekici olacak ve turizm de bundan olumlu yönde etkilenerek, kent ekonomisine ilave bir katkı ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

- Eskiyen yüzlere, tarihi kimliğe uygun onarım

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, dört bin yılı aşkın bir geçmişe sahip Ankara'nın uzun dönem ihmal edilen ve eskiyen kent dokusu içerisinde kaybolmaya yüz tutan Hitit, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültürel mirası korumayı amaçlayan bir çok projeyi hayata geçirdiklerine dikkati çekti. 

Gökçek, "Kentin eskiyen yüzlerini tarihi kimliğine uygun bir şekilde tasarlayarak yeniden düzenledik. Bunun sonucu tarihi kent merkezimiz yeniden cazibe merkezi haline geldi ve ciddi bir turizm hareketliliği başladı" ifadelerini kullandı.

- "ANKAPARK, 10 milyon turist çekecek"

ANKAPARK Projesi'ni, "dünyanın en büyük tema parkı" olarak nitelendiren Melih Gökçek, projenin tasarım aşamasında Anadolu'nun tarihi mozaiğini yansıtan ögelere yer verdiklerini bildirdi.

Gökçek, bir milyon 200 bin metrekare alan üzerine kurulu parkta, bin 217 adet oyuncak bulunduğunu anlatarak, yüzde 75'i tamamlanan park açıldığında kısa vadede yıllık 3 milyon, uzun vadede 10 milyon turist çekebileceğini öngördüklerini ifade etti.  

- Tasarımla, yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor

GDCO Genel Sekreteri ve Genel Kurul'un Moderatörü Prof. Dr. Ken Nah da üye ülkelerin bağımsız bir şekilde politikaları tartıştıklarını, toplantılarda tasarımla yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman da yaşam standardını artırmayı amaçlayan Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı'nın, kentlerin geleceğinin tasarlanmasında çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. 

Teşkilatının iki dönemdir başkanlığını yapan Ankara Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Duman, "Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı, Sayın Gökçek'in 26 yıllık yerel yönetim deneyimi ve desteği sayesinde kuruluşundan bu yana kısa bir süre geçmesine rağmen gelişmesini sağlamış ve dünyadaki tanınırlığını artırmıştır" değerlendirmesinde bulundu. 

Genel Kurul'a Budapeşte, Bişkek, Dakka, Kiev, Sofya ve Lefkoşa belediyelerinin de bulunduğu 20'den fazla üye ülkenin belediye başkanı ve temsilcisi katılıyor.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.