Ankara

Başbakan Yardımcısı Türkeş:

01:53 10 Ekim 2015
Başbakan Yardımcısı Türkeş:

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, "Türk siyaseti, 7 Haziran'a giderken öyle bir durumdaydı ki, görevi devralmaya hazır halde olması gereken iki siyasi parti de görevi devralabilecek durumda değildi. Onun için bir başka formüle gidildi. Aslında hiç hak etmediği halde terör örgütünün siyasi kanadı, siyasi bir partiymiş gibi sunuldu ve bunun Meclis'e sokulması sayesinde Türkiye'de dört partili dönemin kapısı, yolu açıldı. Bu, hepimizin gözünün önünde oldu" dedi.

Türkeş, Kızılcahamam Belediyesi Hizmet Binası ve Seyir Terası Sosyal Tesisleri'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "Siyaset, bir meslek değildir. Siyaset, içinden çıktığınız topluma hizmet etmek için yaptığınız bir kamu görevidir. Yani hiç kimsenin mesleği siyasetçilik değildir, biri esnaftır, akademisyendir, iş adamıdır, doktordur, avukattır ama bu insanlar, içinden çıktığı topluma hizmet etmek için yerelde ve genelde siyasete girerler" diye konuştu.

Siyasetin topluma hizmet etmek için yapıldığını, siyasi partilerin de bunun için bir araç olduğunu vurgulayan Türkeş, "Siyasi partileri asla amaç haline getirmemek gerekir, siyasi partiler içinden çıktığımız topluma hizmet etme araçlarıdır. Hedef, iktidar olacaksın yerelde veya belediyede iktidar olacaksın, vatandaşına hizmet edeceksin. O yüzden bu temel atma töreninden büyük mutluluk duyurum" ifadesini kullandı.

"Demokrasinin iyiliği, devir daim olmasıdır, akan su gibidir" diyen Türkeş, şunları söyledi:

"Birileri gelir, hizmet eder, onlardan memnun kalırsanız yine destek verirsiniz, yenilenir, hizmetinden memnun kalmazsanız altını kısıverirsiniz o iner, yerine başkası gelir. Bu devir daimin sizin tarafınızdan, halk tarafından, millet tarafından oylarla yapılıyor olması, demokrasiyi iyi ve güzel hale getiriyor. Diğer yönetimlere göre demokrasinin iyi ve güzel olması, sizler sayesindedir, sizlerin oylarınızladır."

-"Terör örgütünün siyasi kanadı, bir partiymiş gibi sunuldu"-

Türkeş, Türkiye'nin son 20 ayda epey seçim gördüğünü belirterek, "Önce 30 Mart'ta belediye seçimlerini yaptık, ardından ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimini yaptık, son olarak da 7 Haziran'da genel seçimleri yaptık, yani Türkiye'de demokrasi açısından iyi ama partiler ve sizler açısından da yorucu bir yıl geçti. 7 Haziran günü Türkiye bir genel seçim yaptı, 13 yıllık iş başında olan AK Parti'nin bu 13 yıllık hizmetinden sonra Türkiye'de acaba bir değişsek mi acaba değişikliğin zamanı geldi mi düşünceleri hakim oldu" diye konuştu.

-"Yahu sen bostan korkuluğu musun?"-

Bunun bir nöbet işi olduğunu ancak biri görevini tamamlarken diğerinin görevi devralmaya hazır olması gerektiğini dile getiren Türkeş, şöyle devam etti:

"Ama Türk siyaseti, 7 Haziran'a giderken öyle bir durumdaydı ki görevi devralmaya hazır halde olması gereken iki siyasi parti de görevi devralabilecek durumda değildi. Onun için bir başka formüle gidildi. Aslında hiç hak etmediği halde terör örgütünün siyasi kanadı, siyasi bir partiymiş gibi sunuldu ve bunun Meclis'e sokulması sayesinde Türkiye'de dört partili dönemin kapısı, yolu açıldı. Bu, hepimizin gözünün önünde oldu. Sizin, benim, Ankara'daki siyasilerin, hepimizin gözü önünde oldu. Hak etmediğini biliyoruz, öyle bir oyu yok, arkasında öyle bir halk desteği de yok zaten, terör örgütünün siyasi kanadı onu da biliyorsun, ona rağmen birtakım akıllı dediğin, okumuş dediğin, kendilerine daha süslü isimler de veren adamlar döndüler, 'Bunu, Meclis'e sokarsak bir partiyi iktidardan aşağı alırız.' Bu, demokrasi değil, bu doğru bir davranış da değil ama bu oyunu hepimiz gözledik ve 7 Haziran akşamında dört partili bir parlamento yapısı çıktı. Bunun akabinde demek ki bir koalisyon dönemi yaşanacaktı."

"Tercih edilen bir şey değildir koalisyonlar ama demokrasi içinde vardır, yasalarla düzenlenmiştir" değerlendirmesinde bulunan Türkeş, şöyle devam etti:

"Bu nedenle de bunların yapılmasında bir mahsur yoktur. Üç aylık süre içinde bir akıllı çıkıp bunu temin etmeye gayret göstermediler. Kırk dereden su getirdiler, kırk çeşit bahane üretiyorlar, CHP diyor ki Sayın Cumhurbaşkanına 'Recep Tayyip Erdoğan istemiyor, onun için koalisyon kurulamıyor.' Ben otuz senedir siyaset yapıyorum, düşünüyorum, yahu sen bostan korkuluğu musun, gir hükümeti kur, onun oyununu boz, bunun hesabının onlara sorulması lazım, halkın sana verdiği yetki ne kadar ise ne kadar sandalye çıkarttıysan ona göre çözüm bulacaksın." 

-"Babamın partisinin şimdiki yöneticileri, kepenkleri kapattı"-

MHP yönetimine yönelik de eleştirilerde bulunan Türkeş, "Allah selamet versin benim eski parti, babamın partisinin şimdiki yöneticileri, 7 Haziran akşamı kepenkleri kapattı. Daha fol yok yumurta yok, seçim neticeleri yeni belirlenmiş, 7 Haziran gece saat 01.00, ben divan üyesiyim, başka divan üyeleri de var, hiç kimseyi istişareye çağırmıyor, 'bak arkadaş ne oluyoruz, şu kadar milletvekili çıkarttık ama koalisyon gözüküyor, ne yapalım ne edelim' diye istişare yok, 2-3 tane kendi kafasındakileri yanına alıyor, '15 Kasım'da seçim oluyorsa olsun'. Yahu ne lüzum var buna, 1,5 senede üç seçim yaşadık, bir daha seçime gitmeye lüzum var mıydı?" dedi.

"Vatandaş, 'sen tek başına iktidar olacak kadar değilsin ama senin adedini artırdım, bir deneyelim' diyor, bundan korkacak kaçacak ne var?" diyen Türkeş, şunları söyledi:

"Taban aynı taban, yüzde 60-70'i milli manevi değerlerine, örfüne adetlerine sahip çıkan Anadolu insanı, ne farkı var. Bunlar değişik yollardan vatanına milletine hizmet etmek için değişik partilerde gayret sarf ediyorlar, senin önüne bir fırsat çıkmış daha birinci gecede erken seçimi telaffuz eden sensin, aradan bir ay geçti Sayın Cumhurbaşkanı bir yerde yapmış olduğu konuşmada 'Herhalde seçim yenilemeye gidecek' dedi, koalisyonun kurulamadığını görünce. Bu kez aynı şahıstan beyan, 'Bu kim oluyor da erken seçimden bahsediyor.' Aslanım o Cumhurbaşkanı, onun görevi. Esas sana sormak lazım, sen kim oluyorsun da uzlaşmayı aramadan, koalisyonu aramadan ilk gece erken seçim ilan etmeye kalktın, o senin görevin değildi ki üzerine düşen vazife de değildi."

Türkeş, "Şimdi geçenlerde aynı şahıs, '1 Kasım'dan sonra koalisyon çıkarsa ben koalisyon kurarım' diyor, ulan şeytan diyor kulağından tut bunu, şöyle aslanım sizin aymazlığınızdan, sizin bu milletin hizmetine koşmamanızdan, sizin gayret etmediğinizden Türkiye bir daha seçime gidiyor, bunun faturası senin, bu seçim aslında gerekli bir seçim değildi. 7 Haziran'dan sonra o tabloya göre bir netice çıkabilirdi ama siz bunu buraya getirdiniz. Ben inanıyorum ki milletimiz, bizim insanımız, Kızılcahamamlılar bunu çok iyi görecek, tartacak ve inşallah bizi bunlara bir daha mecbur bırakmayacak" yorumunu yaptı.

Türkeş, "1 Kasım'da seçim yenilemeye gidiyoruz, 1 Kasım'da gittiğimiz bu seçim yenileme bir bakıma demokrasi açısından iyi, halkın iradesine halkın tercihine saygı gösterdiğimizi ifade eder" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.