Ankara

Kamuda işçilikten memurluğa geçenlere iyi haber

11:27 14 Ekim 2015 1 Yorum Var
Kamuda işçilikten memurluğa geçenlere iyi haber

ÖZCAN YILDIRIM - Kamuda işçiyken memur statüsüne geçip kıdem tazminatı almayanlara Maliye Bakanlığından iyi haber geldi.

Bakanlık, bu kişilerin işçilikte geçen çalışma sürelerinin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınması talebi ile ilgili olumlu görüş bildirdi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuda çalıştığı kurumda işçilikten memuriyete geçerken kıdem tazminatı almayan çalışanlarının hak kayıpları bulunduğunu, işçilik çalışma döneminin emekli ikramiyesi hesabına dahil edilmemesinin bu kayıplardan biri olduğunu söyledi.

Bu kaybın ortadan kaldırılması için konuyu toplu sözleşme masasına taşıdıklarını ifade eden Tonbul, şunları kaydetti:

"Girişimlerimiz çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) konuyla ilgili görüş istedik. SGK konuyla ilgili Maliye Bakanlığına görüş sordu. Maliye Bakanlığı görüşünde 'iş sözleşmesinin işçi tarafından fes edildiğine yönelik olarak kesin bir olguya dayanılmadığı sürece, statü değişikliğiyle kıdem tazminatı ödenmeksizin aynı kamu kurumunda görev yapmaya devam edenlerin işçilik sürelerinin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınacağı' şeklinde olumlu görüş bildirdi. Bu görüş hak kayıplarının giderilmesi açısından sevindirici bir karar."

-Kamuda çalışanları kapsıyor

Tonbul, toplu sözleşme masasında ısrarla gündeme getirdikleri bu talebin, işçiyken memur statüsüne geçen 10 bin memuru direkt ilgilendirdiği vurgulayarak şu bilgileri aktardı:

"Kurum yönetmeliği, yönetim kurulu kararı veya kurum içi sınavlarla herhangi bir ödeme yapılmadan aynı kamu kurumda 'devlet memuru' statüsüne geçen kamu görevlilerinin, işçilikte geçen süreleri emekli ikramiyesine sayılmıyordu. Kurumlar, 'bu tür statü değişikliklerinin 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde sayılan kıdem tazminatına hak kazandırıcı nedenler arasında yer almadığını' sebep göstererek önceki çalışma sürelerinin emekli ikramiyesinin hesaplanmasında dikkate almıyordu. Mevcut uygulamaya göre  bir memurun işçilikte geçirdiği süreler yok sayılıyor, sadece memuriyette geçirdiği yıllar üzerinden emekli ikramiyesi hesaplanıyordu. Bu da mağduriyete yol açıyordu. Sendikamızın girişimleriyle bu adaletsizlik giderilmiş oldu."

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • hulya 8 yıl önce Şikayet Et
    bu yeni uygulama gecmişi kapsıyor mu? Ben 1978 yılında belediyede işci statusunde göreve baslarken 1981 yılında aynı kurumda memur statusune gecirildim.su an emekliyım.gecmişteki bu magdurıyet kac yılına kadarı kapsıyor.saygılar
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.