Ankara

MEB ilkokul birinci sınıflara da özel yetenek sınavı yapacak

17:05 22 Ekim 2015
MEB ilkokul birinci sınıflara da özel yetenek sınavı yapacak

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Bilim ve Sanat Merkezlerine (BİLSEM) alınacak özel yetenekli öğrencilerin belirlenmesi için yapılacak değerlendirme sınavlarına, bu yıldan itibaren ilkokul birinci sınıf öğrencileri de girebilecek. 

Bakanlığın yeni düzenlemesiyle birinci ve ikinci sınıflar, elektronik ortamda tablet uygulaması ile sınava girecek. Üçüncü ve dördüncü sınıflar ise 14 Şubat 2016'da 81 ilde yapılacak merkezi sınavla seçilecek. 

MEB, 2015-2016 Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama Kılavuzu'nu internet sitesinden yayımladı. 

Kılavuza göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk defa merkezi sınavla ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf seviyelerinden öğrenci seçimi yapıldı ve yeterli performans gösteren öğrenciler bireysel değerlendirmeye alındı. 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından BİLSEM'e öğrenci seçimine birinci sınıflar da dahil edildi. 

Bu yıl birinci ve ikinci sınıflar ile üçüncü ve dördüncü sınıflar için merkezi sınavlar farklı tarihlerde yapılacak. İllerde BİLSEM'e yerleştirilecek öğrencilerin tanılama süreçleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere "İl Tanılama Sınav Komisyonu" oluşturulacak. 

- Bilim ve sanat merkezlerine aday gösterme

2015-2016 eğitim öğretim yılında ilkokul birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfa devam edip resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarında akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmesiyle BİLSEM'e öğrenci seçim süreci başlayacak.

Birinci ve ikinci sınıf düzeyinde sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilecek öğrencilerin yetenek alanlarına göre (resim yetenek, müzik yetenek, genel zihinsel yetenek) gözlem formları, 9 Kasım-27 Kasım günleri arasında e-okul sistemi üzerinden doldurulacak. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecek.

Birinci ve ikinci sınıfa devam edip yetenek alanlarına göre aday gösterilen ve e-okul sistemi üzerinden gözlem formu doldurulan öğrencilerden grup tarama sınavına girecek olanların listesi, 10 Aralık 2015 tarihinde http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacak.

- Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin seçimi

Üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyinde olup aday gösterilen ve Bilim ve Sanat Merkezi Grup Tarama Sınavına girecek öğrencilerin velileri tarafından 35 lira sınav ücreti 9 Kasım-27 Kasım 2015 tarihleri arasında yatırılacak. 

Bu sınıflar düzeyinde sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen ve belirtilen banka hesaplarına ücretlerini yatıran öğrencilerin yetenek alanlarına göre (resim, müzik, genel yetenek) gözlem formları, aynı tarihler arasında e-okul sistemi üzerinden doldurulacak. Merkezi sınava gireceklerin listesi 6 Ocak 2016'da http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacak.

- BİLSEM'e öğrenci seçerken tabletle sınav yapılacak

Bilim ve sanat merkezlerine 2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrenci seçim süreci, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıfa devam eden ve sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler için Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayımladığı takvim doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.

Birinci aşamada, sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler grup tarama sınavına girecek. Sınav sonuçlarına göre belirlenen öğrencilerin yetenek alanlarına göre ( resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) bireysel değerlendirmeye alınması ile süreç tamamlanacak.

- Kademelere göre süreç farklı işleyecek

Birinci ve ikinci sınıf düzeyindeki öğrenciler ile üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyindeki öğrenciler için yapılacak grup tarama sınavı, uygulama tarihi ve uygulanış şekli bakımından farklı olacak. 

Buna göre, birinci ve ikinci sınıf düzeyinde olup gözlem formu doldurulan ve grup tarama sınavına alınacak öğrencilerin listesi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilecek. 

İl tanılama sınav komisyonları tarafından 14 Aralık 2015-8 Ocak 2016 tarihleri arasında öğrencilerin sınava girecekleri yer, tarih ve saat ile ilgili bilgiler düzenlenerek devam ettikleri örgün eğitim kurumunca velilerine duyurulacak.

Birinci ve ikinci sınıflar grup tarama sınavı, il tanılama sınav komisyonu tarafından velilere verilen tarih ve uygulama yerlerinde, 10-20 kişilik gruplara elektronik ortamda tablet uygulaması ile 11 Ocak 2016-29 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Birinci ve ikinci sınıflar grup tarama sınav sonuçları, 5 Mayıs 2016'da http://www.meb.gov.tr adresinden öğrenilebilecek.

Üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyi için grup tarama sınavı, merkezi sınav şeklinde uygulanacak. Üçüncü ve dördüncü sınıflar BİLSEM grup tarama sınavı 14 Şubat 2016'da saat 10.00'da 81 il ve ilçe merkezlerinde yapılacak. 300 puan üzerinden değerlendirmenin yapılacağı sınav sonuçları 9 Mart 2016'da açıklanacak. 

Üçüncü ve dördüncü sınıflar için grup tarama sonuçları açıklandıktan sonra İl Tanılama Komisyonunca öğrencilerin, 21-30 Mart 2016'da yetenek alanlarına göre randevuları düzenlenecek. Bu öğrencilerin yetenek alanlarına göre bireysel incelemeleri, 4 Nisan 2016-24 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılacak ve 10 Ağustos 2016'da sonuçlar açıklanacak. 

Birinci ve ikinci sınıflar için yetenek alanlarına göre öğrencilerin bireysel incelemeleri 23 Mayıs 2016-8 Temmuz 2016 arasında yapılacak ve 10 Ağustos 2016'da, bireysel inceleme sonucunda BİLSEM'lere yerleşme hakkı kazanan öğrenciler açıklanacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.