Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'de

14:24 28 Kasım 2015
Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'de

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'den gelen göçmenlerle ilgili olarak ülkemiz topraklarında belki 100'e yakın ülkeye mensup yardım kuruluşunun faaliyeti var ama biz bunların çoğunun geri planda başka hesapları bulunduğunu gayet iyi biliyoruz. Buna rağmen güvenliğimizi tehdit edecek bir durum ortaya çıkmadıkça onlara engel olmuyoruz" dedi.

Erdoğan, Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu ile yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenine katıldı. Erdoğan, ülkenin, milletin Balıkesir'in yiğitliğine, kahramanlığına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin güzel olduğu kadar sürekli bedel isteyen bir coğrafyada bulunduğunu ifade eden Erdoğan, Anadolu'nun kapılarının açıldığı 1071'den beri kesintisiz bir şekilde bedel ödendiğini söyledi.

Coğrafyanın kaderi ile milletin kaderinin adeta bütünleştiğini dile getiren Erdoğan, gönül sınırlarında yer alan tüm kardeş milletlerle kökleri tarihin derinliğine ulaşan bir kader birliği içerisinde bulunulduğuna işaret etti. 

Türkiye'de yaşanan güzel gelişmelerin, Balkanlar'dan Kafkaslar'a kadar geniş bir alanda gönül birliği olan kişileri sevince gark etmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, ülkenin yaşadığı her sıkıntının da bu kardeşleri kedere boğduğunu aktardı.

Millet olarak bu sorumluluğun görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Erdoğan, kardeş ülkelere sırt dönülemeyeceğini belirtti. 

Erdoğan, Türkiye'nin, Bosna'da, diğer Balkan ülkeleri ve Karadağ'da yaşananlarla niçin ilgiliyse Suriye'de, Irak'ta yaşananlarla da aynı sebeple ilgili olduğuna dikkat çekerek, Hatay'ın yanı başındaki Bayırbucak Türkmenleri zulüm altında ezilirken Türkiye'nin yüzünü başka tarafa çevirip oturamayacağını vurguladı. 

Türkiye'nin elinden gelen her türlü yardımı yaptığını ve yapacağını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ama birilerinin, Milli İstihbarat Teşkilatımızın kalkıp da Bayırbucak Türkmenlerine, Özgür Suriye Ordusu'na götürmekte olduğu yardımları ihbar etmek suretiyle adeta Milli İstihbarat Teşkilatımızı sanki bir düşman güç, kurum gibi gösterme gayretlerini görmezlikten gelemeyiz.

Ecdadımızın bize bıraktığı en önemli miras, dünyanın neresinde olursa olsun mağdurun, mazlumun yanında olmaktadır. Dünyada bizim kadar geniş bir alanda insani yardım faaliyeti sürdüren herhalde pek nadirdir. Bugün Suriye'den gelen göçmenlerle ilgili olarak ülkemiz topraklarında belki 100'e yakın ülkeye mensup yardım kuruluşunun faaliyeti var ama biz bunların çoğunun geri planda başka hesapları bulunduğunu gayet iyi biliyoruz. Buna rağmen güvenliğimizi tehdit edecek bir durum ortaya çıkmadıkça onlara engel olmuyoruz."

Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelerle yakından ilgilenmesinin doğal olduğuna işaret eden Erdoğan, iki ülkenin 911 kilometrelik sınırının bulunduğuna dikkat çekti.

Erdoğan, iki ülkenin ortak bir kültüre ve akrabalık bağlarına sahip olduğunun altını çizerek, bunların görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

1. Dünya Savaşı sonrası hiçbir tarihi, insani ve ahlaki ölçü gözetilmeksizin, tamamen proje ürünü olarak belirlenen sınırların, aradan geçen bir asır boyunca sadece acı ürettiğini ve sorun çıkardığını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Suriye halkı bir taraftan Esed rejiminin diğer yandan DAİŞ ve diğer terör örgütlerinin, bunlarla birlikte bölge üzerinde farklı hesapları olan çeşitli güçlerin zulmü altında adeta inim inim inlemektedir. Rejimin 380 bin masumu alçakça katletmesi karşısında seslerini çıkarmayanlar, devlet terörü estiren katil Esed karşısında seslerini çıkarmayanlar proje ürünü olduğu her halinden belli olan bir örgütü bahane ederek bu suça ortak olacak bir tavır içerisine girmektedirler. Buradan bir kez daha ifade ediyorum, Esed rejimi ile DAİŞ terör örgütü arasında hiçbir fark yoktur. Aynı şekilde, Esed rejimi ile PYD, YPG terör örgütleri arasında hiçbir fark yoktur. El Nusra arasında hiçbir fark yoktur. Bunların hepsi de Suriye halkına karşı işlenen insanlık suçlarının ortaklarıdır. Doğrudan veya dolaylı olarak Esed'in, DAİŞ'in, PYD'nin, YPG'nin, PKK'nın arkasında yer alanlar da aynı insanlık suçunun failleridir. Kimse kimseyi kandırmasın. 'Suriye bizi çağırdığı için gittik.' Kusura bakmasınlar 380 bin insanı, vatandaşını öldüren bir terör devletinin davetine gitmeye mecbur musunuz? Mecbur değilsiniz. İsterseniz gidersiniz isterseniz gitmezsiniz. Orası mağdur değil ki mazlum değil ki gayrimeşru olan bir terör devleti var ortada. 'Çağırdı gittim.' Sebep başka, dert başka. Onun perde arkasını biz gayet iyi biliyoruz. Onun için kimse kimseyi aldatmasın. Bugün artık Suriye'de DAİŞ ile mücadele değil, bu örgüt üzerinden küresel bir hesaplaşma söz konusudur."

Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgede, Lazkiye'nin kuzeyinde "DAİŞ" diye bir terör örgütünün bulunmadığını anlatan Erdoğan, kimsenin kimseyi aldatmaması gerektiğini söyledi.

- "Suriye halkının güvenliğini, huzurunu, geleceğini düşünüyoruz"

O bölgeyi boşaltma hesabı yapıldığını ifade eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Amaçları boşalttıktan sonra da art niyetli emelleri için orayı kullanmaktır. DAİŞ ile Türkiye kadar samimi ve sonuç alıcı bir mücadele ortaya koyan hiçbir ülke yoktur. Suriye'ye yönelik müdahalelerin amacı DAİŞ'i bitirmek değil, bu bahane ile bölgede söz sahibi olmaktır. Türkiye olarak biz sadece ve sadece Suriye halkanın güvenliğini, huzurunu, geleceğini düşünüyoruz. Çünkü Suriye halkı güvende olmazsa biz de güvende olmayız. Şimdi soruyorum, Halep'ten kaçan kardeşlerimiz nereye gidecek? Gaziantep'e, Türkiye'ye. Lazkiye'nin kuzeyinden, Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgeden kaçanlar sığınacak bir yer olarak nereye gidecekler? Hatay'a. Başka gidecekleri bir yer var mı? Lazkiyeliler ya Akdeniz'de boğulacaklar ya da Batı'ya kaçabilirlerse farklı yerlerden kaçacaklar ama onlar da zaten onları kabul etmiyor ama bizim kapımız açık.

Bakın son aldığım bir bilgiyi sizlerle paylaşayım. Ekranları başında izleyen milletim de bunu duysun. Bayırbucak Türkmenleri kardeşlerimize biz kapılarımızı açtık. Ne diyorlar biliyor musunuz? 'Hayır biz gelmeyeceğiz' diyorlar. Niye? 'Biz bu topraklarda şehit olacağız ama gelmeyeceğiz' diyorlar. Tablo bu."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.