Ankara

Sivas olayları davası

12:56 07 Nisan 2016
Sivas olayları davası

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya müdahil ailelerinin avukatları katıldı. Duruşmayı CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Van Milletvekili Bedia Özgökçe de takip etti.

Duruşmada, haklarında yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanıkların yakalanması için Emniyete yazılan müzekkerelere cevap verildiği, yapılan araştırmalarda sanıkların, nüfusa kayıtlı oldukları köylerinde ve diğer adreslerinde bulunamadıkları ifade edildi.

Müdahil avukatlarından Ali Yılmaz, sanıkların adreslerinde aranarak bulunmalarının mümkün olmadığını söyledi. Sanıkların Almanya'da olduklarına ilişkin iddiaları hatırlatan Yılmaz, Almanya'daki Türk Büyükelçiliği ve konsolosluklara yazı yazılarak, sanıkların buralarla irtibatı olup olmadığının sorulmasını, varsa ve adresleri belirlenirse, mahkemeye gönderilmesinin istenmesini talep etti.

Diğer müdahil avukatları da gelen belgelere karşı daha sonra beyanda bulunacaklarını bildirdi.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yokluğunda tutukluluk kararının devamına ve infazının beklenmesine karar verdi.

Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Almanya'daki Türk Büyükelçiliği ve konsolosluklarına yazı yazılarak, sanıkların herhangi bir sebeple kendileriyle irtibat kurmaları halinde, bunun mahkemeye bildirilmesinin istenmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, 2911 sayılı Kanun'a muhalefet suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise ''Madımak Oteli'ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak'' ve ''45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak'' suçundan 15'er yıl hapse mahkum edilmişti.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay'da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

İddianamede, sanıkların ''terör örgütü üyesi olmak ve propagandasını yapmak'' suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.