Ankara

Bilim İnsanları Müzesi açıldı

17:12 14 Nisan 2016
Bilim İnsanları Müzesi açıldı

Tarihe damga vuran bilim insanlarının, lise öğrencileri tarafından canlandırıldığı Bilim İnsanları Müzesi açıldı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen 4006 Bilim Fuarları kapsamında gerçekleşen Mamak Geleneksel Bilim Günleri, Gülveren Anadolu Lisesi'nde başladı. Toplamda 33 projeyle bilim günlerinin açılışına ev sahipliği yapan Gülveren Anadolu Lisesi'nde, projelerden biri olan Bilim İnsanları Müzesi'nin de açılışı gerçekleşti.

Bilim İnsanları Müzesi'nde Biruni, Katip Çelebi, Piri Reis, Mimar Sinan, El Cezeri, Farabi, Marie Curie, Albert Einstein, Cahit Arf, Arşimet, Hipokrat, Heredot, Ali Kuşçu gibi tarihe damga vurmuş isimlerin yanı sıra, aldığı Nobel Kimya Ödülü'yle adını tüm dünyaya duyuran Türk profesör Aziz Sancar da öğrenciler tarafından canlandırılıyor.

Kostümleri ve tutumlarıyla fiziksel açıdan da karakterlere benzerlik yakalayan öğrenciler, ziyaretçilere, canlandırdığı bilim insanının hayatını, çalışmalarını da kendi ağzından anlatıyor.

Proje Sorumlusu Tarih Öğretmeni Fatma Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin yaşayarak öğrenmesini amaçladıklarını söyledi.

Uygulamanın öğrenciler için faydalı olduğunu dile getiren Ata, "Çocuklar hayatları boyunca bu projeyi de canlandırdıkları karakterleri de unutmayacaktır. Teorik eğitimin bu şekilde desteklenmesi, öğrencilerin bilime olan merakını ve ilgisini artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Ata, uygulamanın Türkiye genelinde yapılması, diğer illerdeki öğrencilerin de müzeyi görmesi ve deneyimlemesi halinde olumlu sonuçlar elde edilebileceğini belirtti.

Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot bilimi alanında çalışmalar yapan ilk bilim adamı olan El Cezeri'yi canlandıran 10. sınıf öğrencisi Osman Arslan da detaylı araştırmalar ve uzun provalarla 3 aylık çalışma sonucunda müzeyi hazırladıklarını söyledi.

Her öğrencinin sorumlusu olduğu bilim insanının hayatıyla ilgili bilgilere ulaştığını ve özümsediğini anlatan Arslan, amaçlarının öğrencilere, bilinen veya bilinmeyen bilim insanlarını daha iyi tanıtmak ve öğretmek olduğunu kaydetti.

Bilim İnsanları Müzesi projesiyle bilime ilgisinin ve çalışma isteğinin arttığını dile getiren Arslan, "Oluşturduğumuz müze sayesinde bilmediğimiz bir çok şeyi keşfetme imkanı bulduk" dedi.

Önceden beri fen bilimlerine ve tıbba ilgi duyduğunu ve bu yüzden İbni Sina'yı canlandırmayı seçtiğini söyleyen Eşref Gürhan ve Farabi'yi canlandıran Yusuf Eren Karaca ise müzeyi oluşturmak için çok emek verdiklerini, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından destek gördüklerini, projenin içinde yer almaktan memnun olduklarını ilettiler.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.