Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda'ya gitti

18:42 31 Mayıs 2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda'ya gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Parlamentosu'nda 2 Haziran Perşembe günü oylanacak 1915 olaylarıyla ilgili tasarı konusunda, "Şu anda çıkmamış bir kararı değerlendirmeyi doğru bulmam. Ama bir karar çıkar, bu karar çıktıktan sonra bunun gerekçesi nedir, bunun içinde neler var. Ondan sonra bunun değerlendirmesini, gerek hükümetimiz yapacaktır, gerekse bizler beraber bunun değerlendirmesini yaparız. Ama bunun uluslararası hukukta bizi bağlayıcı hiçbir yanı da yoktur. Bunu da bilmenizi istiyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda, Uganda'ya hareketi öncesinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Almanya Parlamentosu'nda 2 Haziran Perşembe günü oylanacak 1915 olaylarıyla ilgili tasarı konusundaki sorusu üzerine Erdoğan, Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

- "Uluslararası hukukta bağlayıcı yanı yok"

Merkel'in "Elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" şeklinde ifadeler kullandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz önce şuna inanacağız, bizim sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Bizim böyle bir problemimiz yok. Biz bu konuda rahatız. Bize bu şekilde yaklaşım gösterenler, aslında iki ülke arasındaki, Almanya şu anda 3 milyonu aşkın Türk'ün yaşadığı bir ülke ve şu anda aramızdaki ilişkiler çok çok üst düzeyde. Böyle bir oyuna gelecek olursa, bu bizim geleceğimize yönelik iki ülke arasındaki gerek diplomatik, ekonomik, ticari, siyasi, askeri ki, biz aynı zamanda NATO'da iki ülkeyiz, bütün bunları tabii bu zedeler. Öyle zannediyorum ki bunların hepsi düşünülecektir. Şu anda çıkmamış bir kararı değerlendirmeyi doğru bulmam ama bir karar çıkar, bu karar çıktıktan sonra bunun gerekçesi nedir, bunun içinde neler var, ondan sonra bunun değerlendirmesini gerek hükümetimiz yapacaktır, gerekse bizler beraber bunun değerlendirilmesini yaparız. Ama bunun uluslararası hukukta bizi bağlayıcı hiçbir yanı da yoktur. Bunu da bilmenizi istiyorum."

Bir gazetecinin, yüksek mahkeme başkanlarının Rize ziyaretine katılmasıyla ilgili eleştirileri hatırlatması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52'sinin oyunu alarak seçilmiş bir Cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da Cumhurbaşkanıyım, yürütmenin de Cumhurbaşkanıyım, yasama organın da Cumhurbaşkanıyım." ifadelerini kullandı.

- "Daha çok böyle devletin milletle kaynaştığı şeyleri görecekler"

Söz konusu yaklaşımın içerisine giren muhalefetin halen siyaseti öğrenemediğini vurgulayan Erdoğan, önce siyaseti öğrenmeleri gerektiğini bildirdi.

Erdoğan, "Yani bunlar Tayyip Erdoğan birisine selam verse, 'Niye selam verdi' diye bunun hesabını soracaklar veya Tayyip Erdoğan'a birisi selam verse, 'Niye sen Erdoğan'a selam verdin' diye bunu soracaklar. Bunlar boşuna yoruluyorlar. Biz yargının başkanlarıyla, temsil noktasında olanlarıyla bu tür seyahatleri rahatlıkla yaparız. Bunun yasal, ahlaki, teamül olarak hiçbir yanlış yanı yoktur. Bunlara alışmadılar bunlar, bugüne kadar ama alışacaklar. Daha çok böyle devletin milletle kaynaştığı şeyleri görecekler. Biz yargının en üst temsilcileriyle orada halkımızla beraber çay tamilarının başında çay topladık. Şimdi 'tami'yi de soracaklar tabi ne söylemek istedi diye. Onu da öğrenecekler." diye konuştu.

Rize'den önce Balıkesir'de Yargıtay Başkanı'nın daveti üzerine bir ziyaret yaptığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Herhalde Rize'ye gittik, diye rahatsız olmuş olabilirler." dedi.

Bir gazetecinin, "Mayıs ayı içinde katıldığınız bir televizyon programında İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi konusunda ay sonuna kadar bazı gelişmelerin olabileceğini söylemiştiniz. Bu konuda yeni bir gelişme var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu konuda olumlu gelişmeler noktasında şu anda yine aynı noktadayız. Temennimiz odur ki bizim söylediğimiz özürdü, tamam. Tazminattı, bu da tamam gibi görünüyor. Üçüncüsü ambargonun kaldırılması ki bu ambargonun içeriğinde bir, şu anda Filistin'de ciddi bir enerji, elektrik sıkıntısı var. Bunun giderilmesi için bazı teklifler yaptık. Su sıkıntısı var, çok çok ciddi manada. Bu konuda tekliflerimiz oldu. Denizden arıtma olabilir, sondaj olabilir. Bu konuda desteklenmesi istendi ve gelişmeler olumlu gibi görünüyor. Eğer bunları aşabilirsek, bir diğer konu da okul, hastane gibi... Biliyorsunuz, Birleşmiş Milletler'in dahi yaptırdığı okullar orada bombalandı. Orada okulların yapılması, hastane yapılması konusunda müsaade edilirse bizler Türkiye olarak enerjide, suda bütün şebekelere varıncaya kadar yapacağız. Bunun dışında zaten gıda, giyecek, ilaç gibi konularda 'Türkiye üzerinden olursa bunu kabul ederiz' diyorlar. Bunun da çalışmalarını o şekilde yapıyoruz."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.