Ankara

GE ile Dost Enerji'den yerli türbinde işbirliği

10:09 07 Haziran 2016
GE ile Dost Enerji'den yerli türbinde işbirliği

ABD'li General Electric (GE), Dost Enerji’nin İzmir Bergama yakınlarındaki kurulu gücü 70 megavat olacak BERGRES Rüzgar Santrali için 22 akıllı türbin tedarik edecek.

GE' den yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında imzalanan anlaşma kapsamında, santral için sağlanacak 22 akıllı rüzgar türbinin kule ve kanatları da Türkiye’de üretilecek.

Anlaşmayla, yerel üretimin yanı sıra istihdama da katkı sağlanacak. Ayrıca, kurulum ve devreye alma hizmetlerini sunacak olan GE, 5 yıl boyunca servis ve bakım çalışmalarını da gerçekleştirecek.

Ocak 2017’de kurulumu başlayacak santral, Mayıs 2017’de de devreye girecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, İzmir'de devreye girecek santralle birlikte rüzgardaki kurulu güçlerinin toplamda 185 megavata ulaşacağını belirterek. "GE’nin akıllı türbinleri daha verimli sonuçlar almamızı sağlayacak ve BERGRES projesi ile üreteceğimiz 70 megavat ile yılda 145 bin ton karbondioksit salınımını engelleyeceğiz." ifadesini kullandı.

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy da Dost Enerji ile yaptıkları işbirliğinin Türkiye'nin yenilenebilir enerji portföyüne katkı sağlayacağını kaydetti.

- Saniyelik veri analizi

Bergama Rüzgar Santrali’nde kullanılacak 22 rüzgar türbini, akıllı teknolojileri ile her saniye on binlerce veriyi analiz ederek akılcı ve öngörülebilir şekilde güç üretecek.

Orta ile yüksek rüzgar hızına sahip sahalar için tasarlanan bu türbinler, 70 ile 98 metre arasında değişen kanat göbek yüksekliğinin sağladığı esneklikle tepe yüksekliğinin sınırlandırıldığı alanlarda yüzde 5’lik üretim artışı sağlayabiliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.