Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de

16:13 15 Ekim 2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "PKK'nın daha çok bomba yüklü araçlar ve yola döşenen patlayıcılarla gerçekleştirdiği eylemler sebebiyle yeteri kadar dikkat edilmiyor olabilir ama bu örgüte tarihinin en büyük darbeleri vuruluyor. Örgütün çeyrek yüzyıldır girilmemiş inlerine giriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde halka hitap etti.

Muhalefetin kullandığı dilin bir süredir, milleti iknadan uzaklaşıp, milleti itham istikametine döndüğünü belirten Erdoğan, "Hem millete hakaret edip hem de milletin desteğini uman garip bir siyaset üslubuyla karşı karşıyayız." ifadesini kullandı.

"Açacağım bugün, mecburum" diyerek Yenikapı buluşmasına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, buluşmayı kendilerinin düzenlediğini, AK Parti ve MHP'nin tereddüt etmeden davete karşılık verdiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise davetle ilgili önce "Hayır" dediğini, sonradan olumlu cevap verdiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Peki ne oldu? Önce memnun olduklarını söylediler. Ama son zamanda baktım ki başladılar, 'Biz böyle bir Yenikapı ruhundan yana değiliz.' Olsan ne yazar, olmasan ne yazar? Senin olup olmaman bir şeyi değiştirmez. Oradaki 5 milyon ne diyor, bizim için o önemli. Aynı anda tüm Türkiye'de bir o kadar da ekranlardan izledi, 10 milyon. Bizim için o önemli. Biz yürüdük. Ne diyor şair, 'Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan.' Millet yürüdü. Biz milleti hakem tuttuk, tutmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin dara düştüğü her konuda, çözümü milletimizin desteğinde aradık, milletimizin desteğinde arıyoruz. Eğer milletimizle aramızda güçlü bir bağ olmasaydı 15 Temmuz'da darbecilere direnecek cesareti kendimizde bulamazdık."

- "O gece herkes şahadete yürüyordu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz akşamı Marmaris'ten telefonla yaptığı duyurunun ardından 1-2 saatte meydanların dolduğunu anlatarak, "Bu ne ruhtur? Savaş uçakları, helikopterler tepemizde uçarken, tankların namluları üzerimize çevriliyken biliyorduk ki millet bizimle. O gece herkes şehadete yürüyordu. Sokaklar öyleydi. Şehitlerimizin yakınlarından, gazilerinden öyle hatıralar dinliyoruz ki aman yarabbim. Kendinizi tutmak mümkün değil." diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un "Ağlarım, ağlatamam... Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bizarım" dizelerini okuyan Erdoğan, 15 Temmuz gecesinin dahi tek başına Türk milletinin bu topraklarda bin yıldır nasıl özgürce yaşayabildiğini, nasıl tarihin en büyük devletlerini kurabildiğini çok çarpıcı şekilde göstermeye yettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batılıların gözünde bizim milletimizin neden İslamla Müslümanlıkla eşdeğer görüldüğünü anlamak için o gecenin sırrına vakıf olmak gerekiyor. Tabii biz bu gerçekleri görüyoruz da karşımızdakiler görmüyor. Görmüyor mu zannediyorsunuz, onlar da görüyor. Türkiye gibi bölgesinin en güçlü, en önemli devletinin karşısına terör örgütlerini dikenler neyin peşinde? Terör örgütlerini bize tercih noktasına gelenlerin derdi ne Tayyip Erdoğan'dır ne de bu hükümettir. Dertleri Türkiye'nin kendisi, Türk milletinin kendisidir. Bunların asıl derdi Türkiye'nin artık milli politikalarını uygulamadaki kararlılığıdır. Her gün artan özgüvenidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kendimize yeteceğiz, başka çaresi yok"

Suriye, Irak, Mısır, Libya'nın durumunun ortada olduğunu belirten Erdoğan, "Böyle bir ortamda Türkiye'yi rahat bırakırlar mı? Hayır. Biz herkesin küreselleşmeden söz ettiği bir dönemde niçin sürekli olarak bu kardeşiniz yerli ve milli vurgusu yapıyor? Neden? Biz kendimize yeteceğiz, başka çaresi yok bunun. Önümüze çıkan sorunları ancak bu şekilde aşabileceğiz. Onun için yerli ve milli diyoruz. Atalarımız ne derdi, zor, oyunu bozar." dedi.

Türkiye üzerinde kurulan bir oyun olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oyunu bozmakta kararlı olduklarını vurguladı.

"Son 3 yılda ülkemize yönelik tüm kritik hamleleri boşa çıkardık." diyen Erdoğan, önemli mesafeler katettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bana göre 15 Temmuz bu işin altın vuruşu olacaktı. Hamdolsun onu da akamete uğrattık. Hemen arkasından başlattığımız Cerablus Operasyonu ile uzun zamandır yapmak istediğimiz ama sürekli engellendiğimiz karşı hamleleri de başlattık. PKK'nın daha çok bomba yüklü araçlar ve yola döşenen patlayıcılarla gerçekleştirdiği eylemler sebebiyle yeteri kadar dikkat edilmiyor olabilir ama bu örgüte tarihinin en büyük darbeleri vuruluyor. Örgütün çeyrek yüzyıldır girilmemiş inlerine giriyoruz. Yuvalandıkları delikler birer birer imha ediliyor. Aynı şekilde DEAŞ'ın, ülkemizdeki organizasyonu büyük ölçüde çökertilmiş durumda. Diğer terör örgütlerine yönelik operasyonlarla da çok önemli neticeler elde ediliyor. Musul meselesinde gerek Irak'tan gerekse diğer yerlerden bu kadar yüksek ses çıkmasının sebebi bizim orada kurulmak istenen mezhep oyununu görüyor deşifre ediyoruz."

DEAŞ balonunu söndüren Türkiye'nin, mezhep çatışması üzerinden inşa edilmeye çalışılan yeni planı bozmasını engellemek için gerilimin sürekli tırmandırıldığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin mezhepçi olmadığını söyledi. "Mezhepler bizim dinimiz değildir. Bizim tek dinimiz var. Din-i Mübin-i İslam." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başka bir şey yok. Diğerleri yorumdur. Benim de kendime göre bir yorumum vardır, ayrı mesele. Ama hiçbir yorum. dinimin üzerinde olamaz." diye konuştu.

- "Türkiye'nin askeri varlığı yeni değil"

Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığının yeni olmadığına işaret eden Erdoğan, "Meçhul de değildir. Fakat dert başkadır. Buradan hemşehrilerimin huzurunda bir kez daha ifade ediyorum, gençler biz bu oyunu görüyoruz ve rıza göstermiyoruz. Türkiye için varlık, yokluk meselesi haline dönüşen bu konuda elimizdeki imkanları sonuna kadar kullanarak, kendimizin de bölgemizdeki kardeşlerimizin de çıkarlarını korumakta kararlıyız." açıklamasını yaptı.

Alandaki vatandaşlarla İstiklal Marşı'nın dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte o gece (15 Temmuz) gövdesini siper etti. Gümüşhaneli Sabri de siper etti, benim Türkan kardeşim de siper etti. İşte mesele bu. Nene Hatunlar. Bu mücadele böyle yürür. Hakk'ın vadettiği günler yakındır inşallah." diye konuştu.

Açılışını yaptıkları eserlerin hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, konuşmasını, "Tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan. Rabia. Rabiamızı unutmayın." diyerek tamamladı.

- "Çipli kimlik kartlarını aldılar"

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a İçişleri Bakanlığınca hazırlanan çipli kimlik kartları, Bakan Süleyman Soylu tarafından takdim edildi.

Erdoğan, daha sonra beraberindeki TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve bakanlarla beraber yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı gerçekleştirirken alandakilere "Diliniz dert görmesin. Rabbim birliğinizi daim etsin. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız." diyerek eserlerin hayırlı olmasını temenni etti.

Törene ayrıca TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, milletvekilleri, Rize Valisi Erdoğan Bektaş ve Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap katıldı.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.