Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

16:55 22 Ekim 2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Parlamentoda idam konusu gündeme gelip Genel Kuruldan geçtiği anda Cumhurbaşkanı olarak ben buna onayımı veririm. Bunu açıkladım. Bazı Batılılar 'Siz bunu niçin dillendiriyorsunuz' diyor, ya ne olacaktı? Sizden mi izin alacağız? Bugüne kadar on binlerce şehidimin kanı yerde mi kalacak? Bugün dünyanın büyük bir kesiminde hala idam uygulaması var. Dolayısıyla biz, o şehidimizin kanını yerde bırakamayız." dedi.

Erdoğan, Bursa'nın İnegöl ilçesinde hayırsever iş adamı Mehmet Yıldız tarafından yaptırılan Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampüsü'nün açılışındaki konuşmasında, Türkiye'nin yaşadığı hadiselerin onda birini yaşamayan ülkelerin ne hale düştüklerini gördüklerini belirtti.

Avrupalı devletlerin birkaç bin, birkaç yüz mültecinin kapılarına dayanması nedeniyle öncülük ettikleri değerleri ayaklar altına aldıklarını dile getiren Erdoğan, Türkiye'de 3 milyon mültecinin bulunduğunu, hiçbir zaman feryat etmediklerini, üzerilerine varil, misket bombaları atılan insanlara kapılarının açık olduğunu, yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu insanları o bombalara teslim edemezdik ama batının böyle bir derdi var mı, yok. Şu ana kadar STK'larla beraber yaklaşık 25-26 milyar dolar harcadık, yılmadık, bereketli ya. 'Veren el alan elden hayırlıdır' dedik." ifadelerini kullandı.

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusu yapan Erdoğan, Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Gürcü'sü, Abaza'sı, Roman'ı ile 80 milyonun tek millet olduğunu vurguladı. "Birbirimizi Allah için seveceğiz." diyen Erdoğan, "Bayrağımızdan başka bayrak tanımıyoruz. Rengi şehidimizin kanı, hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldız şehidimizin kendisi. Unutmayın, her yıldız bir şehittir." diye konuştu.

"Vatanımızın üzerinde kimse operasyon düşünmesin." şeklinde konuşan Erdoğan, ülkenin 780 bin kilometrekaresiyle "tek vatan" olduğunu dile getirdi.

Güneydoğu'da ve Doğu'da halen çılgınlık içinde olan teröristler bulunduğuna işaret eden Erdoğan, nereye kaçarlarsa kaçsınlar, bölücü terör örgütü mensuplarını inlerine kadar kovaladıklarını ve kovalamaya da devam edeceklerini vurguladı.

- "Müslümanlara ırkçı politika uygulayanları esefle takip ediyoruz"

Terör eylemi olduktan sonra değil olmadan o bataklığı kurutarak Türkiye'yi refaha ve huzura kavuşturacaklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şehitlerimiz var, şehit veriyoruz. Ama ben şuna inanıyorum, bizim şehidimiz büyüktür. 'Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda. Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.' diyerek o teröristlerin üzerine gidiyorlar. Hamdolsun bu değerlere sahip olan bir millet ne bölünür ne yıkılır, bunu böyle bilin. Yıllardır bize insanlık dersi verenlerin, insan hakları ve demokrasi karnesi hazırlayanların kendileri en temel insani vazifelerini yerine getiremiyorlar. İşte, 'Türkiye'ye destek vermemiz lazım', işte, 'Suriyeli mültecilerle ilgili yeter ki bize gelmesinler diyerek bizim destek vermemiz lazım.' Ne oldu, verdiler mi? Aldatıyorlar, dürüst değiller. Verseniz de vermesiniz de biz 6 yıldır nasıl bu işi götürdüysek bundan sonra da götüreceğiz. Rabbim bereketini veriyor. Bakınız Batı'da birçok ülke şu an faşist partilerin, yabancı düşmanı akımların kontrolüne girme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Teröristlerin adlarını, kimliklerini bahane ederek tüm Müslümanlara yönelik ırkçı politikalar uygulayan ülkeleri esefle takip ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı ülkelerin ellerindeki geniş imkanları, mağdurların ihtiyaçlarını karşılamak için değil söz konusu insanları sınırları dışında ölüme terk etmek için kullandığını söyledi.

Suriye'de altı yıldır yaşananları çok iyi bildiklerini aktaran Erdoğan, "600 bin insan terör örgütleriyle, devlet terörünün kurbanı oldu. Buna ses çıkarmayanlar bakıyorsunuz işte, 'Dabık'ta şu kadar PYD'li, PKK'lı ölmüş. Yok bilmem şurada şu kadar ölmüş.' 600 bin insanın ölümüne sesiniz çıkmıyor. Dabık'taki PYD'li, PKK'lı teröristleri savunuyorsun. DEAŞ'lı teröristler de var bunların içinde, PYD'lisi de var, PKK'lısı da var, YPG'lisi de var. Hepsi birbirinin aynı, al birini vur öbürüne." diye konuştu.

Gaziantep'teki terör saldırısında 56 kişinin şehit olduğunu, 100 kişinin de yaralandığını anımsatan Erdoğan, "Bunlar halen utanmadan, sıkılmadan, 'Niçin bunların üzerine gidiyorsunuz.' diyorlar. Gideceğiz. Çünkü onların annelerinin gözyaşı bizi boğar. Onların kanı yerde kalmayacak, Yasin Börü'nün de kalmayacak. Üzerine üzerine gideceğiz." ifadelerini kullandı.

Alandaki bazı vatandaşların "İdam isteriz" şeklinde bağırmaları üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Parlamentoda idam konusu gündeme gelip Genel Kuruldan geçtiği anda Cumhurbaşkanı olarak ben buna onayımı veririm. Bunu açıkladım. Bazı Batılılar 'Siz bunu niçin dillendiriyorsunuz' diyor, ya ne olacaktı? Sizden mi izin alacağız? Bugüne kadar on binlerce şehidimin kanı yerde mi kalacak? Bugün dünyanın büyük bir kesiminde hala idam uygulaması var. Dolayısıyla biz, o şehidimizin kanını yerde bırakamayız. Eğer parlamentomuz bu kararı verirse 80'li yıllarda zaten bizde idam kalktı. Yeniden bu geriye avdet edebilir."

- "Kadim şehirler yıkılıyor"

Suriye'de 12 milyondan fazla Suriyelinin evini, köyünü, şehrini terk ettiğini belirten Erdoğan, 5 milyon Suriyelinin ise ülkesini terk etmek zorunda kaldığını aktardı.

Erdoğan, "Halep gibi geçmişte bize ait olan topraklar, İslam medeniyetinin kadim şehirleri yıkıldı. Kütüphaneler, medreseler, hastaneler, enkaza döndü. Acımasızca vuruyorlar. Aynı şekilde Irak'ın kadim şehirleri, geçmişte Kerkük, Musul bizimdi. Şimdi ben Misakımilli dedim diye rahatsız oldular. Niye rahatsız oluyorsunuz? Ben tarih dersi veriyorum, anlayın. Bu işin tarihinde bu var. Gazi Mustafa Kemal'in de Misakımilli'yi istikamet olarak gösterişi yok mu, var. Niye rahatsız oluyorlar? Biz milliyiz, biz yerliyiz, biz vatanseveriz, biz milliyetperveriz, farkımız bu."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.