Ankara

Elazığ'da toplu açılış töreni

16:04 18 Şubat 2017
Elazığ'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Keşke cumhurbaşkanlığı sistemine, rahmetli Özal'ın bu meseleyi gündeme getirdiği, bizlerin gençliği dönemine denk gelen 1990'lı yılların başında geçseydik. O zaman Türkiye, belki 1990'lar boyunca yaşadığı sıkıntılara, krizlere, acılara maruz kalmayacaktı." dedi.

Erdoğan, yapımı tamamlanan eserlerin hizmete alımı için İstasyon Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı sisteminin detaylarını ve ülkeye kazanımlarını anlattı.

Erdoğan, "Keşke cumhurbaşkanlığı sistemine, rahmetli Özal'ın bu meseleyi gündeme getirdiği, bizlerin gençliği dönemine denk gelen 1990'lı yılların başında geçseydik. O zaman Türkiye, belki 1990'lar boyunca yaşadığı sıkıntılara, krizlere, acılara maruz kalmayacaktı." ifadelerini kullandı.

Bu dönemde hala dağa kaçırılan gençlerin ve gözü yaşlı annelerin bulunduğunu anlatan Erdoğan, gençleri dağa kaçıran terör örgütü mensuplarının 16 Nisan'da gerçekleştirilecek halk oylamasında "Hayır" oyu kullanacağına vurgu yaptı.

Diyarbakır Belediyesinin önünde toplanarak, dağa kaçırılan çocukları için ağlayan anneleri hatırlatan Erdoğan, "Üniversitedeki yavruları dağa kaçırıldı. Onları dağa kaçıranlar ne diyor şimdi? 'Hayır' diyor. 16 Nisan için 'Hayır' diyor. Onlarla beraber hareket edenler var. Unutmayın 'El mer'u ma'â men ehabbe'. Kişi sevdikleriyle beraber haşrolunacaktır." diye konuştu.

Erdoğan, samimi, demokrasiye inanmış, Türkiye'nin sıçraması için gayret eden, terörizme, teröristlere karşı çıkan vatandaşların 16 Nisan'daki anayasa değişikliği oylamasında 'Evet' oyu kullanacaklarına inancının tam olduğunu vurguladı.

Şehit Polis Fethi Sekin'i anımsatarak, ülkenin askerini, polisini ve sivil vatandaşlarını şehit edenlerin de "Hayır" dediğini belirten Erdoğan, "Onlarla beraber yürüyenler var mı, var. Onlarla beraber yürüyenlerin karşısında işte gakkoşlar var. İnşallah şu kalan sürede durmak yok." dedi.

- "Bu, farklı bir mücadeleydi"

Vatandaşlara, 16 Nisan'a giden süreçte eş, dost, akraba ve komşuları arama, gerekirse kapı kapı gezerek onlara cumhurbaşkanlığı sistemini anlatma tavsiyesi veren Erdoğan, şöyle devam etti:

"2002 yılı kasım ayından beri yaşadığımız nisbi istikrar ve güven ortamı, milletimizin, kurucusu olduğum partiye ve şahsıma verdiği destekle bizi buralara getirdi. Türkiye'de bir siyasi partinin yüzde 50'ye yakın oy alması gerçekten istisnai bir durum. Biz ülkenin kaderini, istisnai olarak yakaladığımız istikrar ortamlarına bağlı kalmaktan çıkartıp, sistemin kendisini, istikrarın güvencesi haline dönüştürüyoruz. Yani bu bir reformdur. Şahsım için değil, şahsımın öncülüğünde ülkemiz için özellikle de gençlerimiz için bu reformu yapıyoruz. Meselenin aslı işte bundan ibarettir."

Erdoğan, AK Parti ve MHP'nin gösterdiği dayanışma dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Parlamento sırasında, oradaki mücadeleleri her türlü takdirin üzerindedir. Liderlerine bağlı kalarak, samimiyetle, dürüst bir şekilde el ele veren oradaki milletvekillerini de ben alkışlıyorum. Çünkü bu, farklı bir mücadeleydi. Bu mücadeleyi de başarılı bir şekilde verdiler, işi bitirdiler. Şimdi sıra bu siyasi hareketlerin tabanında. AK Parti'ye gönül veren kardeşlerim, MHP'ye gönül veren kardeşlerim, CHP'ye gönül veren kardeşlerim, hepinize sesleniyorum, hatta HDP'ye gönül veren kardeşlerim size de sesleniyorum. Bu birlik beraberlikte gelin bütünleşin."

Türkiye'nin tek millet olduğunu ve tek bir bayrağının bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu bayrağın dışında bir bayrak asla tanımıyoruz. Ülkemde birileri paçavralar çıkarabilir. İşte o paçavralar, 16 Nisan'a ne diyor 'Hayır' diyor." ifadesini kullandı.

Ülkenin 780 bin kilometrekareyle tek vatan olduğunu ve kimsenin bu topraklarda operasyon yapamayacağını, parsellemeye gidemeyeceğini dile getiren Erdoğan, tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan, için "Evet" denilmesi gerektiğinin altını çizdi.

- "Siz gözlerinizi yumunca dünya kararmış olmuyor"

Erdoğan,Türkiye'nin bugün içeride ve dışarıda pek çok saldırıya karşı tarihi bir mücadele verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Suriye meselesi sadece bu ülkenin vatandaşlarının meselesi olmanın ötesinde, bizim meselemizdir. Irak meselesi, aynı şekilde bizim meselemizdir. Orta Asya'dan Kuzey Afrika'ya, Balkanlar'dan Kafkasya'ya bütün bu coğrafya, yaşanan her mesele, her yönüyle bizim meselemizdir. Geçmişte bu ülkeye, kendi meselelerine sırtını çevirenler vardı ama biz çevirmedik. Siz gözlerinizi yumunca dünya kararmış olmuyor. Biz oralara sırtımızı döndük diye hiçbir sorundan kurtulmuş olmadık. Ey Osmanlı, Hint yarımadasından bir ses geldi 'Biz mazlumuz' dediler. 'Zulme uğradık' dediler. Ecdadımız Hint yarımadasına buradan kadırgalarını gönderdi. Niye, adaleti orada tesis etmek için."

Türkiye'yi 14 yıldır hem kendi içinde hem dünyada yeniden gerçek konumuna gerçek yerine yükseltmenin mücadelesini verdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son yıllarda başımıza gelenler bu mücadelede katettiğimiz mesafeden rahatsız olanların, ülkemizi yeniden eski günlerine döndürme çabasından kaynaklanıyor." dedi.

Son 14 yılda Elazığ'a yapılanları da anlatan Erdoğan, toplu açılış töreniyle faaliyete geçecek yatırımlara ve tesislere ilişkin bilgi verdi. Erdoğan, kenti her alanda büyük ve önemli hizmetlere kavuşturduklarını ileterek, projelerin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Erdoğan, bin 40 yataklı Elazığ Şehir Hastanesinin yapımının sürdüğünü aktararak, hastaneyi 2018'in sonuna kalmadan açmayı hedeflediklerini söyledi.

Malatya-Elazığ, Elazığ-Diyarbakır hızlı tren hatlarıyla ilgili çalışmaların başladığını bildiren Erdoğan, ülkenin enerji üretiminde önemli bir yere sahip olan Elazığ'ın güneş enerjisi başta olmak üzere diğer alanlarda da önemli potansiyel barındırdığını belirtti.

Alandaki vatandaşlara, "Elazığ büyükşehir olmak ister mi?" diye seslenen Erdoğan, aldığı "Evet" yanıtına da büyükşehir olmak için 750 bin nüfusun gerektiği, nüfusu 650 bin olan Elazığ'ın 2019 seçimlerine kadar nüfusunu yüz bin artırması halinde büyükşehir olabileceği cevabını verdi.

Erdoğan, toplu açılış törenine katılımları dolayısıyla vatandaşlara teşekkür etti, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere şifa diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından toplu açılış törenine geçildi. İki yere canlı bağlantının gerçekleştirildiği törende ilk bağlantı Ağın ilçesinde yapımı tamamlanan Karamağara Köprüsü ve karayolunun açılışına yapıldı.

Erdoğan, vatandaşlara, "Nasıl bu köprü? Beğendiniz mi? İşte görüyorsunuz hizmet edenler belli. İş bilenin kılıç kuşananındır. İşte diyoruz ki 'Bundan sonra başkanlık sistemiyle daha da hızlı yürüyelim.' Bak, güzelliğe bak, asma köprü bu. Gakkoşlara da bu yakışır, değil mi?" dedi. Vatandaşların "Evet" diye karşılık vermesi üzerine ise Erdoğan, "Evetinize kurban." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeği geçenlere teşekkür etmesinin ardından, bağlantının yapıldığı alanda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, tüm Ağınlıların selamını iletti.

Erdoğan'ın "Dünya çapında projeler yapıyoruz ama Ağın 2 bin 900 nüfuslu da olsa Ağın'a da bir köprü yapın" sözlerini anımsatan Arslan, şu değerlendirmede bulundu:

"Yollarını 44 kilometre kısalttık. Bununla kalmadık Elazığ'da şu an 6 projemiz devam ediyor, 8 projemizin proje çalışmaları devam ediyor. Sadece Elazığ için şu an öngördüğümüz 1,5 milyar lira. Ama bir şeyi arz edeyim, ulaştırma ekibi olarak eğer sizin dediğiniz gibi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olsaydı bugüne kadar yaptıklarımızı bırakın 4-5 misline çıkarmak en az 10 misline çıkarmış olurduk. Dolayısıyla inşallah halkımız bu konuda bizim yolumuzu açacak biz de sizin emirlerinizi yerine getireceğiz diyoruz."

Ağın ilçesindeki açılışın ardından ikinci bağlantı Baskil ilçesinde yapımı tamamlanan Seza Çimento Fabrikası'na gerçekleştirildi. Erdoğan, tesisin Elazığ'a ve çevre illere hayırlı olmasını temenni etti.

- "Bu işi 16 Nisan'da hanımlar bitirecek, ben inanıyorum"

Bağlantıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki bakan, milletvekili ve konuklarla toplu açılışı gerçekleştirdi. Vatandaşlara "Hazır mıyız?" diye soran Erdoğan, kadınların gür sesle "Evet" demesinin ardından, "Hanımların sesi sizden çok çıkıyor. Zaten bu işi 16 Nisan’da hanımlar bitirecek, ben inanıyorum. Evet mi? Maşallah, Allah yar, yardımcımız olsun. Tüm eserler gakkoşlar diyarına hayırlı olsun." diyerek açılışı gerçekleştirdi.

Vatandaşları konuşmasını gerçekleştirdiği platformdan selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarını sahneye çağırarak fotoğraf çektirdi.

Toplu açılış törenin gerçekleştirildiği meydanda, "Fethi Sekin gururumuz, Reisin yolu yolumuz", "Sayın Cumhurbaşkanımız, derdin derdimiz, davan davamız, seni asla yalnız bırakmayız", "Tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet. Evet", "Osmanlı'nın torunu, ümmetin umudu, ülkemin gururu, milletin başkanı Elazığ'a hoş geldiniz" ve "Cumhurun başkanı, milletin adamı kahraman diyarına hoş geldiniz" şeklindeki pankartlar dikkat çekti.

Törende Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu ile Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da yer aldı.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.