Ankara

Malatya'da toplu açılış töreni

19:01 18 Şubat 2017
Malatya'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi, basit bir tercihin veya şahsi bir ihtirasın ürünü değildir. Bunun arkasında yüzlerce yıllık bir birikim, çekilmiş acılar, yaşanmış tecrübeler vardır. Hiç uzağa gitmeye gerek yok, Türkiye'nin son çeyrek yüzyılı dahi bu ihtiyacı tüm açıklığıyla göstermeye yetecektir. 'Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz' derler. Biz aynı delikten değil iki, 20 defa ısırıldık. Yine de bazıları gereken dersi çıkarmadı, çıkarmıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış töreninin gerçekleştirildiği Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yanındaki meydanda halka hitap etti.

Malatya'ya ait "Mevlam birçok dert vermiş" türküsünün sözlerini okuyan Erdoğan, "Rabbim ayrılıp da kavuşamayanların dertleri dışında her derde deva vermiş. Türkiye'nin çektiği sıkıntıların devası işte bu yeni yönetim sistemidir. Bu mesele şahsımın değil, sizlerin ortak meselesidir." ifadesini kullandı.

Malatya'nın ilk fethedilen yerler arasında bulunduğunu, Battal Gazi gibi bir kahramanı yetiştirdiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin geldiği yeni yol ayrımında Malatya'nın farkını göstereceğine inandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında da büyük bir fedakarlık gösterdiğine dikkati çekti.

"Hep söylemişimdir, Malatya insanı köşeli olur. Öyle eğik, bükük olmaz, köşeli olur." diyen Erdoğan, 16 Nisan'da Malatya'nın cumhurbaşkanlığı sistemine güçlü bir destek vereceğine inandığını belirtti.

- "Bazıları gereken dersi çıkarmadı...

Vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatan Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi, basit bir tercihin veya şahsi bir ihtirasın ürünü değildir. Bunun arkasında yüzlerce yıllık bir birikim, çekilmiş acılar, yaşanmış tecrübeler vardır. Hiç uzağa gitmeye gerek yok, Türkiye'nin son çeyrek yüzyılı dahi bu ihtiyacı tüm açıklığıyla göstermeye yetecektir. 'Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz' derler. Biz aynı delikten değil iki, 20 defa ısırıldık. Yine de bazıları gereken dersi çıkarmadı, çıkarmıyor." diye konuştu.

Anayasa değişikliğiyle bir daha istikrarsızlık, kriz, kavga deliğinden ısırılmamak için gereken adımları attıklarını belirten Erdoğan, anayasa değişikliğinin oylanması sırasında TBMM'de yaşananları hatırlattı.

"Ya ayakları ısırdılar, burun kırdılar, kafa göz yardılar. Nerede oldu bu? Efendim, 'Parlamenter demokrasi', işte orada oldu." diyen Erdoğan, "Bu işin adımları da daha önce atıldı. Ama bizim adım, şimdi bu attığımız adım, ilk adım, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını seçme yetkisinin doğrudan halka verilmiş olmasıdır. İkinci adım 2014 yılında doğrudan milletimizin oylarıyla cumhurbaşkanlığına şahsımın getirilmesi olayıdır. Son adımda inşallah 16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliğidir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son iki buçuk yıldır sahip olduğu yönetim biçiminin bir isminin ve örneğinin olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Dünyanın hiçbir yerinde, her ikisi de gücünü milletten alan ve yürütme üzerinde geniş yetkilere sahip iki yönetici olmaz, aynı anda olmaz. Ya Başbakan yetki sahibidir ya Cumhurbaşkanı veya birisi vitrin süsüdür, öbürü icracıdır. Yetki hangisindeyse diğeri semboliktir. Türkiye'yi zaten geri götüren bu olmuştur." diye konuştu.

- "O bizim insani vasıflarımızdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı başkanlık sistemlerinde "Başbakan"ın hiç bulunmadığına dikkati çekti.

"Diyeceksiniz ki ülke 2,5 yıldır böyle yönetiliyor ama hiçbir sorun çıkmadı. Yok, işin aslına bakarken biz Sayın Gül'le beraberde, bu işi beraber yürüttük. Fakat o bizim insani vasıflarımızdı." değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Peki bizden önce niçin anayasa kitapçığı başbakanın suratına fırlatıldı? Bunu da gördü mü bu ülke? Gördü. Ondan sonra Sayın Başbakan merhum Ecevit, aşağıya inip koalisyon ortaklarıyla beraber o hiç beklenmeyen basın açıklamasını yaptı mı? Yaptı. Ya bu ülke, bu hallere düşmeli miydi? İşte bunun sebebi sistemin kendisiydi. Şimdi cumhurbaşkanıyla başbakan olarak bizim aramızdaki diyalog sebebiyle bu sıkıntılar yaşanmadı, uyum oldu. Aynı siyasi geçmişten gelen, aynı icraat anlayışına sahip, birbirlerini yakından tanıyan kişiler arasındaki uyum, adı üstünde şahsidir."

Anayasa değişikliğinin TBMM'deki oylamalarında, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin el ele vermesi ve milletvekilleri arasında oluşturulan dayanışmayla, 339 oyla referandum kararının çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben buradan sesleniyorum, diyorum ki AK Parti'ye, MHP'ye, CHP'ye, HDP'ye gönül vermiş kardeşlerim size sesleniyorum. Ama biz ne dedik bak, Kandil'dekini konuşmuyoruz. 'Partiye gönül vermiş kardeşlerim' diyorum, dikkat edin. Çünkü biz doğruyu anlatacağız, biz tebliğ ile mükellefiz. Öyle mi? Onun için de diyoruz ki inşallah he birlikte bu 18 maddeden oluşan, halkoylamasında 16 Nisan'da bir konsolidasyon oluşsun, tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek devlet diyorum ya bunda birleşen bir anlayıştan bahsediyorum. Hepsini buraya davet ediyoruz."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.