Ankara

Şanlıurfa'da sulama sezonu başladı

12:00 10 Mart 2017
Şanlıurfa'da sulama sezonu başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığından, Şanlıurfa'da 2017 yılı sulama programı çerçevesinde sulama sezonunun başladığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Barajı göl rezervuarından alınan suyun, her biri 26,5 kilometre uzunluğunda, 7,62 metre çapında ve toplamda 328 metreküp kapasiteli iki tünel yardımı ile ana isale kanallarına, oradan da bu kanallar ile Mardin ve Harran regülatörlerine aktarıldığı belirtildi.

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bölgeye yapılan sulama yatırımları ile Harran Ovası'nda 1 milyon 621 bin 920 dekar alanın suyla buluştuğu, 2017 yılı sulama mevsiminin açılmasıyla sulama suyunun bölgeye verilmeye başlandığı aktarıldı.

Bölgede pamuk üretimi yapan çiftçilerin dekar başına bin 200 lira, buğday ve ikinci ürün olarak mısır üretimi yapan çiftçilerin ise dekar başına ortalama 915 lira gelir sağlayacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, Harran Ovası sulamalarıyla, sulu tarımın yapılması ile kuru tarıma göre bölge çiftçisinin 508 lira gelir artışı sağladığı, bölgenin ülke ekonomisine katkısının ise yaklaşık 825 milyon lirayı bulduğu ifade edildi.

- Suruç Ovası'nda 563 bin 790 dekar zirai alan suyla buluşacak

Suruç Ovası'na aktarılan suyun ise yine Atatürk Barajı göl sahasından 29 kilometre açık kanal aracılığıyla Suruç Tüneli'ne aktarılacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"17,185 metre uzunluğunda ve 7 metre çapında olan, aynı zamanda dünyanın 5'inci büyük sulama tüneli olan Suruç Tüneli'ndeki su, 5,5 milyon metreküp kapasiteli Taşbasan depolama sahasında, TP1 Pompa İstasyonu ile 54 bin 450 dekarı, 24 kilometre uzunluğundaki sağ sahil kanalı ile 176 bin 570 dekar alanı ve 46 kilometre uzunluğundaki sol sahil kanalı ile 332 bin 760 dekarı sulayacak.

2017 sulama mevsiminde 563 bin 790 dekar zirai alanın sulanmasının hedeflendiği Suruç Ovası'nda, pamuk üretimi yapan çiftçilerin dekar başına bin 180 lira, buğday ve ikinci ürün olarak mısır üretimi yapan çiftçilerin ise ortalama dekar başına 895 lira gelir sağlayacağı tahmin ediliyor. Suruç Ovası sulamaları ile sulu tarımın yapılmasıyla kuru tarıma göre bölge çiftçisi 354 lira gelir artışı sağlıyor. Bölgenin ülke ekonomisine katkısı ise yaklaşık 200 milyon lirayı buluyor."

- Bölge insanının hayat şartları yükselecek

Açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Şanlıurfa'nın GAP kapsamında bulunan bir il olduğunu belirtti.

Son yıllarda Şanlıurfa'ya sulama alanında önemli yatırımları kazandırdıklarını ifade eden Eroğlu, "Bu yatırımlarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Bölge çiftçimiz, dolayısıyla ülkemiz bu yatırımlar sayesinde ciddi anlamda ekonomik girdiler elde etti ve etmeye devam edecek. Bölge insanımızın hayat şartları daha da yükselecek." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.