Ankara

Sakarya’da toplu açılış töreni

18:33 16 Mart 2017
Sakarya’da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçilme yaşının 18'e çekilmesiyle ilgili, "Diyelim ki askerliğini yapmamış 3-5 tane milletvekili çıktı, 10 tane milletvekili çıktı, Mecliste milleti temsil etmek, askerlik yapmaktan daha mı az önemli, daha mı az şerefli bir görevdir? Seçilme yaşı daha önce 30'du, biz bunu 25'e indirdik, şimdi de 18'e indiriyoruz. 30 yaşın altına indirdiğimizde 5 kişi Meclise girdi, şimdi bunların hangisi acaba bizim herhangi birimizin evladı?" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

Türkiye'nin büyük ve güçlü olmak için istikrarlı bir yönetime ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan, "Hiç uzağa gitmeye gerek yok. 1991 yılından 2002 yılına kadar süren 11 yıllık koalisyonlar döneminin ülkemize maliyeti nedir biliyor musunuz? Tam 850 milyar dolar. Niye mi? Şayet Türkiye 1991 yılından beri istikrarlı bir yönetimle idare edilseydi bugün büyümemiz iki kat fazla olacaktı. Bu da demektir ki şu anda ülke olarak 1,7 trilyon doların üzerinde bir zenginliğe sahip olacaktık. Kişi başına milli gelirimiz 11 bin dolar olmayacaktı 22 bin dolar olacaktı ama yakalayacağız, yine yakalayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Dün öyle bugün böyle. Çünkü omurga yok"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye'yi gelecekte kişi başına milli gelir olarak bu imkanlara kavuşturacağını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu seçim asıl gençler için önemli. 16 Nisan sizin gününüz gençler. Seçme hakkına sahip 18 ile 25 yaş arasındaki milyonlarca gencimiz, 8 milyon genç 16 Nisan'dan sonra seçilme hakkına da sahip oluyor. Anamuhalefetin başı ne diyor, yine bir yalan; neymiş efendim bizler 18 yaşındaki çocuklarımızı Meclise dolduracakmışız, böylece askerlikten kurtaracakmışız, üstüne bir de iki yıl sonra 10 milyar lira emekli maaşı bağlayacakmışız. Yalanın da bir haddi hududu olur, maalesef bunlarda sınır yok. Üstelik aynı zat 2015 yılında yine bir radyo programında seçilme hakkının 18 yaşına çekilmesi konusunda anayasa değişikliği teklifi verdiklerini, bu yaştaki bir gencin de milletvekili, belediye başkanı olabileceğini söylemişti. Dün öyle bugün böyle. Çünkü omurga yok."

18-25 yaş arasındaki gençlerin yarısı erkekse yarısının da kız olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diyelim ki askerliğini yapmamış 3-5 tane milletvekili çıktı, 10 tane milletvekili çıktı, Mecliste milleti temsil etmek, askerlik yapmaktan daha mı az önemli, daha mı az şerefli bir görevdir? Seçilme yaşı daha önce 30'du, biz bunu 25'e indirdik, şimdi de 18'e indiriyoruz. 30 yaşın altına indirdiğimizde 5 kişi Meclise girdi, şimdi bunların hangisi acaba bizim herhangi birimizin evladı? Belki burada CHP'lilerden, MHP'lilerden olanlar da olacak, AK Parti'den olanlar da olacak, herhangi bir partiden olabilir. Niye bunu kalkıp da bir partiye mal ediyorsun, hepsi de milletin evladı." diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir vatandaşımız nasıl, hangi şartlarda, hangi yaşta emekli oluyorsa milletvekilleri de aynı yaşta emekli olacak. Yani bir dönem milletvekilliği yaptı, ondan sonra eğer milletvekilliği devam etmiyorsa, ne iş yapıyor, herhangi bir kurumda mı çalışıyor, oradan sigortası vesairesi ödenecek veya kendisi ödeyecek. Ne zamana kadar, işte o emeklilik yaşı gelene kadar. Önce bunları bir öğren. Ben bu yalanlara cevap vermeyi kendime zül addediyorum. Ama güya bu ülkenin anamuhalefetinin başındaki zat, bu yalanları söylemekten hala geri durmuyor. Buna üzülüyorum, burada ben birkaç yalanını ifade ettim, hepsini alt alta sıralasam inanın bana henüz okul çağına gelmemiş çocuklar dahi gülmekten kırılır."

Gençlere, "16 Nisan'da sandıkları patlatarak siz gençleri küçümseyen, dudak büken bu insanlara hak ettikleri cevabı vermeye hazır mıyız?" diye seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kaldı ki bu sadece 18 yaş değil, 19 yaş da buna dahil, 20, 21, 22, 23, 24 buna dahil. Sadece sanki 18 yaş girecekmiş gibi de bir aldatma var." diye konuştu.

- Sakarya'ya yapılan yatırımlar

Sakarya'ya eli boş gelmediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya'da bugün toplam yatırım bedeli 1 milyar 543 milyon lira olan 118 projenin toplu açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sakarya ve ülke için büyük önem taşıyan yatırımlardan birinin de Karasu Limanı olduğunu belirten Erdogan, "22 yıllık bir maceranın ardından nihayet tamamlandı. Bugün burada resmi açılışını yapıyoruz. 270 milyon liralık bir yatırım olan Karasu Limanı için ilk kazma 1994 yılında vuruluyor. Kamu eliyle bu projenin tamamlanamayacağı görülünce limanın inşa ve işletmesi özel bir şirkete devredildi. Bu şirket 2 yılda limanı tamamlayıp hizmete hazır hale getirdi." şeklinde konuştu.

Erdoğan, Sakarya'nın Türkiye'nin otomotiv başta olmak üzere ihracatçı şehirleri arasında en üstlere çıkma yolunda çok önemli adım attığını, liman demenin ihracat, ihracat demenin üretim, üretim demenin de istihdam demek olduğunu söyledi. Erdoğan, Karasu'nun bundan sonra da birçok yatırımın merkezi haline geleceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alanı dolduran vatandaşlara, "Hesapların hepsini de 16 Nisan'da tekrar bozmaya var mıyız?" diye sordu. Vatandaşlar da Erdoğan'a "Evet" diyerek karşılık verdi.

- Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış töreninin yapıldığı alana Cumhurbaşkanlığına ait otobüsle geldi.

Konuşmalar öncesinde platforma çıkıp vatandaşları selamlayan Erdoğan'a ziyaretinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Cumhurbaşkanlığa ait otobüsle Sakarya Büyükşehir Belediyesine geçti.

(Bitti)



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.