Ankara

Kastamonu'da toplu açılış töreni

17:58 22 Mart 2017
Kastamonu'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir ülkede anayasa varsa orada 'tek adam' olmaz. Bir ülkede demokrasi, hukuk varsa orada 'tek adam' olmaz. Bir ülkede meclis varsa, orada 'tek adam' olmaz. En önemlisi bir ülkede milli iradeye saygı, milletin kararlarının üstünlüğü varsa yani sandık varsa orada 'tek adam' olmaz. Türkiye'de hamdolsun bunların hepsi var mı? Yeni sistemle bunları daha da güçlendiriyoruz." dedi.

Erdoğan, Kuzeykent Miting Alanı'nda düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında, yeni sistemde Meclisin cumhurbaşkanının görevini sonlandırıp kendisinin devam edemeyeceğini, cumhurbaşkanının da Meclisi feshedip seçime gitme hakkına sahip olmadığını, ikisinin beraber millete gideceğini söyledi.

Düğümü çözmek, kilidi açmak için milletin önüne gidileceğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kararı millet verecek. Üstelik artık cumhurbaşkanı eskisi gibi de sorumsuz değil. Şu anda sorumsuzum ben ama yeni anayasayla birlikte her yaptığımdan sorumlu olacağım. 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimine milletim veya milletvekilleri aday gösterirse, Meclise hem soru önergelerinden, araştırma ve soruşturma komisyonlarına kadar pek çok denetim imkanı verildi. Hem de Mecliste yeterli çoğunluğun sağlanması halinde Yüce Divan yolu açıldı. Anayasaya ve kanunlara aykırı olması zaten mümkün olmayan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri için de Anayasa Mahkemesine başvurulabiliyor. Burada cumhurbaşkanlığının tek adamlığı nerede? Sorumsuzluğu nerede? İstediği gibi hareket edebileceği nerede? Ayıptır."

Anayasa değişikliği halk oylamasına 25 gün kaldığını anımsatan Erdoğan, kadınlardan evlerde sohbetler yapmalarını istedi.

"Cumhurbaşkanı Meclisi feshedecek, muhtarlıkları, belediyeleri kaldıracak." şeklindeki eleştirilere de yanıt veren Erdoğan, "Bunlara bunu anlatsak da anlamazlar. Dedim ya, gözleri, kulakları ve gönülleri bunların mühürlü. 'Cumhurbaşkanı isterse bir gecede lokantaları kapatacak.' diyecek kadar kendini gülünç duruma düşürmekten çekinmeyen bu zata ne desek boş. Zaten bu sözler ona değil milletimedir. Ola ki bu zatın yalanlarıyla kafası, gönlü bulanan vatandaşlarımız varsa bunları onlar için anlatıyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "tek adam" sözlerine de değinerek, "Bir ülkede anayasa varsa orada 'tek adam' olmaz. Bir ülkede demokrasi, hukuk varsa orada 'tek adam' olmaz. Bir ülkede meclis varsa orada 'tek adam' olmaz. En önemlisi bir ülkede milli iradeye saygı, milletin kararlarının üstünlüğü varsa yani sandık varsa orada 'tek adam' olmaz. Türkiye'de hamdolsun bunların hepsi var mı? Yeni sistemle bunları daha da güçlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

- "Onların seviyesine inmeyeceğiz. Muhatabımız milletimiz"

"Türkiye'de tek olan şeyler yok mu?" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Elbette var. Tek millet var. Tek bayrak var. Tek vatan var, tek devlet var. Bunların tekliği konusunda en küçük bir tavizimiz en küçük bir müsamahamız yok. Onun dışında bu ülkede kimsenin teklik iddiası olamaz. Bizim inancımızda teklik Allah'a aittir. Bunun dışındaki şirktir. Din, diyanet nedir? Edep nedir? Erkan nedir? Bilmeyenler bu meseleyi Peygamberlere kadar götürdüler. Yine bu muhalefet partisinin bir mensubu, eskiden oranın başındaydı. Alın bunların birini, vurun öbürüne. Kalktı Peygamberimize laf uzattı. Ertesi gün, evirdi çevirdi yine bir yere onu oturtmadı. Yazıklar olsun. Fakat biz onların seviyesine inmeyeceğiz. Bizim muhatabımız milletimizdir. Biz milletimize güveniyoruz çünkü biz milletimizle varız. Biz milletimize hizmet için varız. 15 yıldır meydanlarda, biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik. Yine aynı şekilde hizmet etmeye devam edeceğiz. Rabbim ömür verdiği müddetçe, bu milletin hizmetkarı olmaya talibiz. Millete tahammülü olmayanlar, gençlere tahammülü olmayanlar hatta Meclise tahammülü olmayanlar bunları anlayamazlar."

Milletvekili seçilme yaşının 18'e düşürülmesinin uygunsuz bulunması konusunda ise Erdoğan, "Bu ne terbiyesizliktir, bu ne utanmazlıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yaşa evlenme, yasal sorumluluk ve seçme imkanlarının verildiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Peki seçilmeye gelince niye vermiyorsun? Kaldı ki sadece 18 mi? Değil. 19, 20, 21, 22, 23, 24 bütün bu yaşlar bu haktan istifade edecek. Öyle anlatıyorlar ki parlamento 18 yaşındaki gençlerle dolacak. Elinize, dilinize dursun. Son yapılan seçimde 25-30 yaş arası parlamentoya 5 kişi girdi. Şimdi de 18 ile 25 arası bakalım kaç kişi girecek? Kendine güveniyorsan ey CHP Parlamentoya sok bu gençleri, girsinler. Biz öyle bir ecdadın torunuyuz ki Sultan Fatih 21 yaşında bir çağı kapatıp, bir çağı açtı mı? Şimdi biz ecdadımıza layık olmanın gayreti içinde olacağız. Eğer sen 18 yaşındaki gence bu kapıları açmazsan bu evladına güvenmemenin adımıdır. Ben gencime güveniyorum, inanıyorum. Bizim bu gençlerimiz Çanakkale'de o haçlı ittifakının karşısına dikilmiş gençlerdir. Biz bu gençlere güveniyoruz."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.