Ankara

K-9 bomba köpekleri göreve hazır

12:18 25 Mayıs 2017
K-9 bomba köpekleri göreve hazır

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının 6 K-9 bomba arama köpeği, emniyet ve jandarma köpek eğitim merkezlerinde 4 aylık eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Ankara İtfaiyesinin, yurt dışında yaptığı araştırmalar sonucunda bomba aramasına uygun cins ve yetenekte çok sayıda köpek arasından belirlediği 6 K-9 patlayıcı tespit köpeğinden 2'si, Ankara Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucuyla Mücadele Köpek Eğitim Merkezi'nde (KEM) "K- 9 Patlayıcı Tespit Köpeği" eğitimi aldı. Eğitimi başarıyla tamamlayan köpeklerin sertifikaları verildi.

Diğer 4 köpek de Nevşehir'de Jandarma Köpek Eğitim Merkezi'nde özel olarak açılan 4 aylık "K-9 Patlayıcı Tespit Köpeği Eğitimi Programı"na katılarak sınavı geçip göreve hazır duruma geldi.

İtfaiye Daire Başkanlığı K-9 Köpek Eğitim Uzmanı Dinçer Gülbağ, K-9 patlayıcı tespit köpeklerinin, eğitimlerde kazandıkları formasyonun en üst düzeyde tutulması ve geliştirilmesi için devamlı açık ve kapalı alanlarda tatbikatlara katıldığını belirterek, "Bir K-9 bomba arama köpeğinin eğitimi, belli bir formasyonun kazandırılmasıyla bitmiyor. Köpeklerimizin formlarını korumaları ve kendilerini daha da geliştirmeleri için hazırladığımız programları aralıksız uygulayarak onları en verimli seviyeye ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.

Gülbağ, eğitimlerde köpeklere 14 ayrı türde patlayıcı maddenin kokusuna karşı duyarlılık kazandırıldığını, patlayıcıyı bulan köpeğin, hiçbir müdahalede bulunmadan sadece maddenin bulunduğu yeri belli ettiğini, köpeklerin üstün performans göstermesi için koşulları ve çevreyi yadırgamaması gerektiğini, onları değişik çevre ve iklim koşullarına alıştırmak amacıyla Türkiye'nin değişik bölgelerine götürdüklerini belirtti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.