Ankara

Türk dağcılar Kırgızistan ve Tacikistan'daki dağlara tırmanacak

21:58 22 Haziran 2017
Türk dağcılar Kırgızistan ve Tacikistan'daki dağlara tırmanacak

Türkiye Dağcılık Federasyonu'na bağlı bir grup dağcı Kırgızistan Pik Lenin dağına ve Tacikistan'daki İmeni İsmail Samani, Korjenevskaya dağlarına tırmanış için Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde performans testlerine katıldı.

Yapılacak ölçümlerden sonra dağcılardan başarılı performans gösterenler 7 bin 134 metre yüksekliğindeki Pik Lenin, 7 bin 495 metre yüksekliğindeki İmeni İsmail Samani ve 7 bin 105 metre yüksekliğindeki Korjenevskaya dağına tırmanmaya hak kazanacak.

Türk dağcıların üç dağda zirveye çıkmak için Pik Lenin dağına 21 gün, İmeni İsmail Samani ve Korjenevskaya dağının zirvesine çıkmak için bir ay boyunca tırmanacaklar.

Ekip, 13 Temmuz'da yola çıkacak ve 18 Temmuz'da tırmanmaya başlayacak.

Türkiye Dağcılık Federasyonunu Yüksek İrtifa Kurul Üyesi Müslüm Öndeş, bu üç tırmanıştan sonra dağcıların Everest dağına çıkmak için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Öndeş, "3 bin, 4 bin, 5 bin, 6 bin ve şu anda da 7 bin metre zirve tırmanışları yapıyoruz. Bu tırmanışlarda başarılı olanlarla Everest için bir ekip oluşturacağız. Bu tırmanışlardan sonra 8 bin 848 metre için hazır olacaklardır. 2019 ve 2020 yılında Everest dağına çıkmayı planlıyoruz." dedi.

Pik Lenin dağına tırmanma ekibinde olan Semra Keskin ise "Antalya’dan geliyorum UMKE biriminde çalışıyorum. Ambulansla ulaşılmayacak insanlara veya kazazedelere ulaşıyoruz. Hedefim Pik Lenin dağına çıkmak." dedi.

Dağcılardan Cemal Zerapcan da tırmanmaktan keyif aldığını ve milli bayrağı 7 bin 400 metreye çıkarmak istediğini ifade etti.

Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mitat Koz, performans testlerine tabi tutulan dağcıları ziyaret ederek başarı diledi.

Sporda yetenek seçimini çok önemli olduğunu anlatan Koz, şunları kaydetti:

"Günümüzde spor bilimlerindeki gelişmeye bağlı olarak yetenek keşfinde çok yol katledildiğini söyleyebiliriz. Eskiden 1-2 testle yapılan işlemler günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak çok daha farklı yöntemlere sahip durumdayız. Yetenek secimi 6-7 yaşlarından itibaren başlayabilir. Bunu yaşlarda yapılacak testlerle bireyin hangi spor dalına yatkın olduğuna dair tahminde bulunabiliriz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.