Ankara

Ukrayna'nın roketleri Türk makinasından çıkacak

11:13 08 Aralık 2017
Ukrayna'nın roketleri Türk makinasından çıkacak

GÖKSEL YILDIRIM - Savunma sanayisinde yeni teknolojilere yatırım yapan Ukrayna, roket gövde parçalarının üretimi için Türkiye'de geliştirilen makinayı kullanacak.

Metal şekillendirme sektöründeki Ar-Ge çalışmalarıyla yenilikçi çözümler sunan Repkon Makina, savunma, havacılık ve uzay sanayisine yönelik stratejik ürünleriyle yurt içinde ve dışında ilgi görüyor.

Repkon, soğuk bir proses olan akıtarak şekillendirme (flowforming), kesme kuvveti ile şekillendirme (shearforming) ve sıcak uç kapama (Hot Spinning) gibi stratejik teknolojilerde geliştirmiş olduğu yeteneklerle savunma, havacılık ve uzay sanayileri için yüksek hassasiyetli parçaların üretimini yapabilen makinalar imal ediyor. Şirket, bu kritik parçaların seri üretimini de yapabiliyor.

- Fark yaratan teknoloji

Repkon özellikle rotasyonel simetrik parçaların üretiminde dünyada çok az sayıda ülkenin sahip olduğu kritik "flowforming" teknolojisi ile metal şekillendirme endüstrisinde öne çıkıyor.

Bu teknolojiyle soğuk şekillendirmede nihai parça toleranslarında ve malzeme mukavemet değerlerinde ciddi artışlar sağlanıyor. Ayrıca birçok farklı ve özel malzemenin de bu yöntemle şekillendirilmesi mümkün hale geliyor.

Maliyet etkin bir yöntem olan "flowforming" tekniği talaş kaldırma işlemlerinde oluşan (hurda) malzeme kayıplarının önüne geçerek ciddi oranda malzeme tasarrufu sağlıyor, üretim sürelerini de son derece kısaltıyor.

- Dünya çapında patentle korunuyor

Repkon'un geliştirdiği "flowforming" makinalarıyla türbin ve motor parçaları, uydu fırlatma roket gövdeleri, yüksek basınç ve sıcaklığa dayanıklı nozullar, konik başlıklar ve tahrik şaftları, hareket sistemleri, harp başlıkları ve metal malzemeden mamul roket-füze gövdeleri, torpido gövdeleri, tanksavar roketlerinde kullanılan hassas bakır koniler gibi parçaları üretebiliyor.

Flowforming yöntemi yarım yüzyılı yılı aşkın bir süredir kullanılıyor ancak bu metotla parça üzerinde iç kontur yapma olanağı bulunmuyordu. Repkon, geliştirip dünya çapında patentlerle koruduğu "free flowforming" yöntemiyle bu kısıtları kaldırmayı başardı.

Böylece teknolojik olarak kısıtları olan ve daha önce üretilemeyen birçok parça bir Türk firması tarafından geliştirilen yöntemle üretilebilir hale getirildi.

- İhracat başarıları

Repkon, sahip olduğu teknolojileri ihracat konusunda da başarıya dönüştürüyor.

Şirket halihazırda Savunma Sanayii Müsteşarlığıyla koordineli olarak dost ve müttefik ülkelere yapmış olduğu ihracatlarda birçok proje için teslimatını başarıyla tamamladı.

Bu teknoloji için Repkon'un kapısını çalan son ülke Ukrayna oldu.

Ukrayna, roket gövde parçalarında "flowforming" yönteminin tercih ederek, malzemenin mekanik dayanımını üst seviyeye çıkartıp hafifletilmiş roket borusu üretebilecek.

Bu yöntemle üretilen gövdelerde daha üstün kalite değerlerine ulaşılırken ve daha da önemlisi gövde iç hacminde önemli bir artışlar sağlanacak. Bu durumda gövde içerisindeki yakıt kapasitesi de artacağından menzil artışının yanı sıra parçanın geometrik tamlığı nedeniyle aerodinamik düzgün bir uçuş yörüngesine ulaşılabilecek.

Yeni kazanılan teknoloji sayesinde Ukrayna, savunma sanayisinde önemli bir avantaj elde edecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.