Ankara

7. Avrupa İnsan Hakları Film Günleri

22:33 09 Aralık 2017
7. Avrupa İnsan Hakları Film Günleri

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Avrupa Birliği'ne aday Türkiye’nin insan haklarıyla ilgili değerleri paylaştığını belirterek, "Bu çerçevede Türk makamlarının ve halkının dünyanın çeşitli yerlerinden savaş ve zulümden kaçarak gelen mağdurlara gösterdikleri dayanışmadan dolayı en derin takdirlerimi sunmak istiyorum." dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen 7. AB İnsan Hakları Film Günleri'nin gala gecesi ve ödül töreni Ankara Palas'ta yapıldı.

Büyükelçi Berger, açılışta yaptığı konuşmada, film günlerinin Türkiye’de yedinci defa düzenlendiğini belirterek, "Film Günleri yarın kutlanacak olan İnsan Hakları Günü vesilesiyle gerçekleştirilen bir etkinlik ama aynı zamanda Türkiye’nin de kültürel gündeminin bir parçası." diye konuştu.

İnsan Hakları Günü'nün 1950'den beri her yıl 10 Aralık'ta kutlandığını hatırlatan Berger, "Bunu kutlamamızın sebebi 1948'de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İnsan Hakları Bildirgesi'nin kabulüdür." ifadelerini kullandı.

Berger, geçen 70 seneye rağmen insanları hakları konusundaki durumun çok iyi olmadığına dikkati çekerek AB Temel Haklar Ajansı'nın her geçen gün Avrupa’nın temellerini oluşturan insan haklarından yavaş yavaş kopup gittiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

İnsan haklarını korumanın, AB için sadece iç ve dış politikaların temeli değil aynı zamanda birliğin temeli olarak benimsendiğini ifade eden Berger, "Biz tüm insan haklarını medeni, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel haklar arasında herhangi bir ayrım yapmadan evrensel bölünmez ve birbirine bağlı olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Berger, Türkiye’nin AB’ye aday bir ülke konumunda bu değerleri paylaştığının altını çizerek, "Bu çerçevede Türk makamlarının ve halkının, dünyanın çeşitli yerlerinden savaş ve zulümden kaçarak gelen mağdurlara gösterdikleri dayanışma nedeniyle derin takdirlerimi sunmak istiyorum." dedi.

İnsan haklarını geliştirmenin çatışmaları önleyebileceğini ve çözebileceğini dile getiren Berger, “Film yapımcıları sadece insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda insan haklarıyla ilgili konularda farkındalığı ve hassasiyeti de artırmaktadırlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Ardından 7. AB İnsan Hakları Film Günleri etkinlikleri kapsamında düzenlenen AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nda dereceye giren filmlerin yönetmenlerine ödülleri verildi. Yarışmada birinciliği "Bıraktığın Yerden" isimli filmle Volkan Güney Eker kazandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.