Ankara

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

16:03 11 Aralık 2017
2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Önümüzdeki 3 yıl ortalama yüzde 5,5 büyüyeceğiz. İnşallah 3,4 milyon insanımıza istihdam sağlayacağız. Bu dönemde enflasyon oranları aşağı gelirken cari açık da sürdürülebilir seviyelerde olmaya devam edecek." dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulu'nda 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, 2017'de düşük bütçe açığı ve düşük borç yükü sayesinde sahip oldukları mali alanı kullanarak ekonominin büyümesine destek olduklarını söyledi.

Son 3 yıl boyunca ekonominin ihtiyaç duyduğu kamu maliyesi desteği konusunda bir an bile tereddüt etmediklerini dile getiren Ağbal, "Güçlü kamu maliyesi, güçlü borç göstergelerimiz kamu maliyesinin ekonomiye destek vermelerinin önünü açtı. Kontrollü, ihtiyatlı bir şekilde ve kaynaklarımızı doğru yerlerde kullanmak ve bütçe açıklarını sürdürülebilir seviyelerde tutmak suretiyle ekonomide büyük bir başarıyı yakaladık." diye konuştu.

Bu yılın başında 2017 için 47 milyar lira olarak açıkladıkları bütçe açığı rakamını 61 milyar lira olarak revize ettiklerini anımsatan Ağbal, "Ben inanıyorum ki ekonominin üçüncü çeyreğinde yakaladığımız bu güçlü ivme ve dördüncü çeyrekte gelecek güçlü büyüme sayesinde bütçe açığında, inşallah yıl sonunda, OVP'de açıkladığımız rakamlardan daha düşük bir bütçe açığını da gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla mali disipline devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Ağbal, gelecek yıllarda da kamu maliyesinin, üretim, yatırım, istihdam, ihracat ve toplumsal refahın artırılması başta olmak üzere ekonomiye her alanda destek olacağını ve büyümeyi belirleyen önemli faktörler arasında yer alacağını söyledi.

Bu yıl gösterilen büyüme performansının gelecek 3 yılda da devam edeceğini dile getiren Ağbal, "Önümüzdeki 3 yıl ortalama yüzde 5,5 büyüyeceğiz. İnşallah 3,4 milyon insanımıza istihdam sağlayacağız. Bu dönemde enflasyon oranları aşağı gelirken cari açık da sürdürülebilir seviyelerde olmaya devam edecek." dedi.

Reformlara devam edeceklerini vurgulayan Ağbal, ekonomide sağladıkları kalıcı istikrarın devamı için ihtiyatlı ekonomi politikalarını sürdüreceklerinin altını çizdi.

Eğitim başta olmak üzere orta ve uzun vadede ekonomiyi büyütecek alanlarda yatırımlar yapmaya devam edeceklerini belirten Ağbal, "Her alanda olağanüstü başarılara imza attık." ifadesini kullandı.

- "2018 bütçesi vatandaşa hizmeti esas alıyor"

Bütçe rakamları hakkında da bilgi veren Ağbal, geçen yıl bütçe açığının 26,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini, bu yıl için bütçe açığını 61,7 milyar lira olarak tahmin ettiklerini söyledi. Ağbal, "Ekonomide sağladığımız canlanma sayesinde inşallah bütçe açığımız daha düşük seviyelerde gerçekleşecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe harcamalarının yatırımı, üretimi, istihdamı destekleyeceğini ifade eden Ağbal, "2018 bütçesi, bundan önceki bütçelerde olduğu gibi ekonomik büyümeyi, istihdamı ve vatandaşlarımıza hizmeti esas alan bir bütçedir." dedi.

AK Parti hükümetlerinin uygulamaya koyduğu bütçelerin en önemli özelliklerinden birinin bütçeden faize harcanan kaynakların azaltılması, vatandaşlara harcanan kaynakların olağanüstü düzeyde artırılması olduğunu anlatan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 yıl önce bu ülkede bütçe yapılırdı. Nasıl bütçe? Kolay bütçe. Yarısını faize ver. Geri kalan ne varsa, Allah kerim, harcamaya çalış. 2002'de bütçe harcamaları içinde faizin payı yüzde 43,2. 2018 bütçesinde bu oran yüzde 10'un altına düşmüş durumda. Dolayısıyla vatandaşımıza hizmet yapan, faize giden bütçeyi sürekli azaltan bir trendi görüyoruz."

Ağbal, 2002'de toplanan her 100 liranın 86 lirası faize giderken, şu an sadece 12 lirasının faize gittiğine dikkati çekti.

- En fazla pay eğitim ve sağlığa

Önceki bütçelerde olduğu gibi 2018 bütçesinde de en fazla kaynağı eğitime ayırdıklarını belirten Ağbal, her zaman eğitim bütçesini artırma gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Eğitime ayrılan kaynağın 134 milyar lira olduğunu bildiren Ağbal, "Bu, bütçe giderlerinin yüzde 18'ine, toplanan vergi gelirlerinin de yüzde 22'sine tekabül ediyor. Yani vatandaştan aldığımız her 100 liranın 20 lirasını eğitime ayırıyoruz. Eğitime her zaman özel önem veriyoruz." dedi.

Ağbal, eğitime ayrılan kaynağı 2002 yılından bu yana 11 kat artırdıklarını dile getirerek, öğretmen sayısının 500 binden 900 bine, yükseköğretimdeki öğrenci sayısının da 1,8 milyondan 7,6 milyona çıktığını söyledi.

Yükseköğretimde okullaşma oranının yüzde 23'ten yüzde 42'ye yükseldiğini anlatan Ağbal, derslik sayısının 409 binden 504 bine çıktığını kaydetti.

Ağbal, 2018'de eğitimden sonra en fazla payı sağlık harcamalarına ayırdıklarına, sağlık harcamalarının bütçe içindeki payını yüzde 17'ye çıkardıklarına dikkati çekti.

Eğitim ve sağlığın bütçedeki toplam payının yaklaşık yüzde 40 olduğunu ifade eden Ağbal, bunun son derece önemli olduğunu vurguladı.

Ağbal, Sağlık Bakanlığına bağlı ve özel hastanelerde çalışan personel sayısının AK Parti hükümetleri döneminde 259 binden 619 bine çıktığını da sözlerine ekledi.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.