Ankara

"Hurda araçlar için bedel ödenmeli"

11:51 24 Ocak 2018
"Hurda araçlar için bedel ödenmeli"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hurda araçların geri dönüşüm sürecinde ekonomiye kazandırılması için "hurda araç yasası"nın güncellenmesi gerektiğini belirterek, "Hurda aracını getirene bedel ödenmeli" ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, hurda araçların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasının önemine işaret etti.

Sanayinin enerjiden sonra en çok ihtiyaç duyduğu hammaddenin hurda olduğuna dikkati çeken Palandöken, çevre kirliliğinin önlenmesi ve ithalatın azalması için "hurda araç yasası"nın güncellenerek, bu kapsamdaki araçlarını getirenlere bedel ödenmesini istedi.

Palandöken, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 22 milyonun üzerinde aracın yüz binlercesinin 20 yaşın üzerinde olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Söz konusu yasa ile modeli 1997 ve öncesinde olan motorlu taşıtlar için 31 Aralık 2018'e kadar yapılan başvurularda Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik cezaları ile bunlara ait gecikme zammı borçları silinecek. Bu avantajlar sevindirici. Bununla birlikte araç başına ağırlığa göre makul bir bedel de ödenmeli. Ayrıca, bu yasa süreklilik kazanmalı. 20 yaşın üzerine çıkan araçlar otomatik olarak hurdaya ayrılabilmeli. Hurdaya çıkarılan bu araçların yenilenmesi ile karayollarında can ve mal güvenliği artar."

Türkiye'nin 2016 yılında yaklaşık 4,7 milyar dolarlık hurda ithalatı yaptığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki hurdaları ekonomiye kazandırsak bu ithalata gerek kalmaz. Cari açığın kapanmasına katkıda bulunulur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre son 6 yılda 75 bin 561 araç hurdaya ayrılarak geri kazanıldı. Teşviklere rağmen sadece kamyon ve kamyonet grubunda 500 bin araç hurdaya çıkmayı bekliyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.