Ankara

TESK'ten esnaf için "telif hakkından muafiyet" talebi

12:33 07 Şubat 2018
TESK'ten esnaf için "telif hakkından muafiyet" talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş yerinde müzik çalan esnaftan telif hakkı ücreti istendiğini iddia ederek, "Direkt müzik çalmasından dolayı ticari gelir elde etmeyen esnaf, telif hakkından ve cezalarından muaf tutulmalı." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, dükkanında müzik çaldığı için esnaftan talep edilen telif hakkı ücretlerinin, vergilerini ve SGK primlerini ödemekte zorlanan iş yeri sahiplerini mağdur ettiğini ileri sürdü.

Müziğin alışveriş yapan müşteriyi motive ettiğini, insanların dükkanda daha fazla vakit geçirmesini sağladığını belirten Palandöken, "Esnaf ise radyo ya da televizyondan açtığı müzik için telif hakkı ödemek zorunda kalıyor. Rastgele denetimlerle telif hakkı ücretini ödemediği tespit edildiğinde daha da büyük miktarlarda ceza kesiliyor. En çok korunması ve desteklenmesi gereken küçük esnafa bu telif hakkı ücretleri ağır geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, esnaftan telif hakkı ücreti istenmesinin ve bu nedenle ceza kesilmesinin küçük esnafa büyük külfet olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yargıtayın, esnafın radyo ve televizyondan müzik yayını yapmasının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı olmadığına dair bir kararı var. Radyo ve televizyondan açılan müziğin telif hakkı zaten o yayıncı kuruluş tarafından ödenmiş oluyor. Dolayısıyla zaten ödenmiş telif hakkının esnafımızdan bir kez daha talep edilmesi kabul edilemez. Yeni bir düzenlemeyle dükkanı 50 metrekareden küçük esnaftan telif hakkı ücreti alınmamalı. Berber, terzi, bakkal, kuaför, taksici gibi esnafımızın hiçbirinin açtığı müzik ticari gelirini doğrudan etkilemiyor. Direkt olarak müzik çalması nedeniyle ticari gelir elde etmeyen esnaf, telif hakkından ve cezalarından muaf tutulmalı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.