Ankara

"İstanbul ve Kapadokya Çinli turistler için cazip"

11:19 08 Şubat 2018
"İstanbul ve Kapadokya Çinli turistler için cazip"

DİLDAR BAYKAN - Çin'in Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Şı Ruilin, "Türkiye, turizm bakımından çok büyük ve çok zengin bir ülke. Gerek İstanbul gerekse Kapadokya Çinli turistler için cazip. Hatta Akdeniz'in güneşi, Ege'nin o tarihi mirasları Çinlileri çekiyor." dedi.

Şı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin ve Türkiye'nin iki dost ülke olduğunu vurguladı.

İki ülke arasında diplomatik ilişkiler kurulalı neredeyse 50 yıl olduğunu belirten Şı, "Bu yıllarda büyük ilerleme kaydedildi. Ben 1985'te Türkiye'ye geldiğimde tek başıma kalıyordum ama şu anda Türkiye'de Çinli iş adamları var." ifadelerini kullandı.

Şı, ilişkilerdeki tüm ilerlemelere rağmen Çin'den Türkiye'ye yeterince turist gelmediğini dile getirerek, "Bunun birinci nedeni iki ülkenin birbirine çok uzak olması. Ben Güney Kore'de de görev yaptım, Çin ve Kore arası 4,5 saat ama İstanbul-Pekin arası nereden baksanız uçakla 12 saat. En büyük sorun bu.'' diye konuştu.

Çin'in dünyaya açılan bir ülke olduğunu kaydeden Şı, "Türkiye, turizm bakımından çok büyük ve çok zengin bir ülke. Gerek İstanbul gerekse Kapadokya Çinli turistler için cazip. Hatta Akdeniz'in güneşi, Ege'nin o tarihi mirasları Çinlileri çekiyor. Çinliler daha çok kültür gezisi yapan bir millet." dedi.

- "Türkiye bizim eski komşumuz"

Çin ve Türkiye ilişkilerine de değinen Şı, "Ne kadar uzak kalsak da Türkiye bizim eski komşumuz. Birbirimize yabancı değiliz. Birbirimizle bir arkadaş, bir komşu gibi konuşuyoruz. İlerleyen zamanlarda da ilişkilerimizin ve ticaret ve kültür bağımızın daha yoğun olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Şı, Çinlilerin ve Türklerin çalışkan iki halk olduğunu vurgulayarak, "Gelişmekte olan ülkeleriz. İyi anlaşmamızın bir nedeni bu ama birbirimize yakın hissetmemizin en büyük nedeni kültür bağımız." dedi.

- Çin'de "Türkiye Turizm Yılı"

Çin'in 2018'i "Türkiye Turizm Yılı" ilan ettiğini anımsatan Şı, "Belki gelecekte de Türkiye, Çin turizm yılı ilan edecek. Çince bilen Türklerin ve Türkçe bilen Çinlilerin katkıda bulunmasıyla ilişkilerin yakınlaşacağına inanıyorum." diye konuştu.

Şı, Türkiye ve Çin arasındaki iyi ilişkilerde basında çıkan haberlerin de önemine işaret ederek, "Özellikle Anadolu Ajansına (AA) olumlu haber çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.