Ankara

21. YILINDA 28 ŞUBAT MAĞDURLARI - "Cezayı veren hakim ile mahkum aynı blokta mahpus"

11:06 23 Åžubat 2018
21. YILINDA 28 ŞUBAT MAĞDURLARI - "Cezayı veren hakim ile mahkum aynı blokta mahpus"

ALİ KEMAL AKAN - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Sekreteri Kaya Kartal, 28 Şubat yargılamalarında ve sonraki yargılamalarda aktif olan FETÖ ile iltisaklı hakim ve savcıların bulunduğunu belirterek, "Kendisine ceza veren hakim savcılarla aynı bloklarda yatan mahpuslar var. Yine kendisi hakkında çok sayıda soruşturma işleminde rol almış polislerle, fezleke hazırlamış emniyet müdürleriyle, ceza istemiş savcılarla aynı cezaevlerinde tutulan mahpuslar var." dedi.

Avukat Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat'ın temelde toplumun siyasi tercihlerine, din anlayışına, kılık kıyafetine, yaşantısına vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi.

Zorlama yorumlarla bile propagandadan, örgüt üyeliğinden ya da eylemden ceza alacak kişilerin, bu sürecin niteliği gereği, anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüsten ceza aldığını ifade eden Kartal, "Herhangi bir örgütsel bağı olmayan kişiler, farklı örgütlere yamandılar ya da emniyette üretilen ve bugün birçok kimsenin ismini bile bilmediği örgüt isimleri ile mahkum edildiler." diye konuştu.

Kartal, 1993'ten beri cezaevlerinde tutulan insanların bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu, bir kişinin 25 yıldır arızi durumlar hariç gökyüzünü görememesi, ağaçların sesini işitememesi, toprağa basamaması demektir. Bu, ailelerin 25 yıl boyunca her ay farklı şehirlerde olan cezaevi yollarına düşmesi, sinir harbine dönüşen aramalardan geçmesi, eş-anne-baba-çocuklarıyla ayda bir defa gözetim altında görüşmesi demektir. Bu, çocukların yetim olarak büyümesi demektir. Maddi sıkıntıları, hastalıkları, kalitesiz beslenmeyi, bir kitaba ulaşmak için verilmesi gereken mücadeleleri saymıyoruz bile."


- "Mahpusların çoğunluğu cezaevlerini bir tür eğitim alanına çevirdi"

28 Şubat mağduru halihazırda 600'e yakın insanın cezaevlerinde tutulduğunu, siyasi mahpus olduğunu belirten Kartal, 28 Şubat yargılamalarını, "28 Şubat brifingli yargılamalar" olarak nitelendirdiklerini aktardı.

Hemen her çevreden, her eğitim düzeyinden insanın bu süreçte cezaevine konulduğunu ifade eden Kartal, mahpusların çoğunluğunun cezaevlerini bir tür eğitim alanına çevirdiğini anlattı.

İslami eğitim çalışmalarından siyasi okumalara, tarihten edebiyata, sosyolojiden kültüre çok geniş alanda bu kişilerin okumalar yaptığını aktaran Kartal, cezaevinde iken ortaokul, lise ve üniversite bitirenler, bir üniversiteyi bitirip ikincisine başlayanlar, hafız olanlar, resim ve hat çalışmalarında uzmanlaşanların, çoğunluğu oluşturduğunu belirtti.

Kartal, bahse konu süreç yargılamalarında ve sonraki yargılamalarda aktif olan, FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle ihraç edilen, tutuklanan, firar eden çok sayıda hakim ve savcının bulunduğunu belirterek, "Cezaevlerinde kendisine ceza veren hakim savcılarla aynı bloklarda yatan mahpuslar var. Yine kendisi hakkında çok sayıda soruşturma işleminde rol almış polislerle, fezleke hazırlamış emniyet müdürleriyle, ceza istemiş savcılarla aynı cezaevlerinde tutulan mahpuslar var. Adeta örgütçü olduğu söylenen kişilerin, başka birilerini örgütçü diye suçladığı ve yargıladığı dosyalar var." ifadelerini kullandı.

- "Net bir çözüm iradesi ortaya konulamadı"

Kararlar kesinleştiği için olağan hukuki yollar anlamında bu insanların yapacakları bir şeyin kalmadığını söyleyen Kartal, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun ise sadece 2012 Eylül ayından sonra kesinleşen kararlar yönünden cari olduğu düşünüldüğünde, yeniden yargılanma talepleri dışında bir şey yapılamadığını söyledi.

Cezaevlerindeki insanların yeniden yargılanabilmesi için çeşitli girişimlerde bulunulduğunu vurgulayan Kartal, "Bu meselenin külli olarak bütün 28 Şubat yargılamaları için çözülebilmesinin yolunun, bir yasal değişiklik olduğu düşüncesinden hareketle, gerek aileler gerekse içerisinde bizlerin de olduğu avukatlar ve STK temsilcileri, TBMM'de ve Adalet Bakanlığında çeşitli temaslarda bulunup, hem sorunun boyutu hakkında hem de çözüm önerileri noktasında birtakım teklifler sundular. Gelinen aşamada birtakım çalışmalar yapılmasına rağmen net bir çözüm iradesi ortaya konulamamıştır." diye konuştu.

Öncelikle İnfaz Kanunu'nda yapılacak herhangi bir infaz indirimi ile neredeyse bütün mahpusların dışarı çıkartılabileceğini düşündüklerini dile getiren Kartal, "Yine, yeniden yargılama noktasında Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılacak herhangi bir düzenleme ile ya da eklenecek geçici bir madde ile 28 Şubat mahpuslarının, mahkemelerin inisiyatifinde olmaksızın, kanun gereği infazın da ertelenmesi suretiyle, yeniden yargılanmalarının yolu açılabilir." değerlendirmesinde bulundu.


- "Sorunun çözümü net bir karar gerektiriyor"

Kartal, süreç dolayısıyla hapislerde bulunan insanların durumunu daha güçlü şekilde kamuoyuna duyurmak adına, bu konuya duyarlı olduğunu düşündükleri kişi ve kurumlarla yürüttükleri ortak çalışmalar olduğunu anlattı.

MAZLUMDER Genel Sekreteri Kartal, beş hafta boyunca şubelerde ve çok sayıda STK'nın desteğiyle farklı şehirlerdeki adliye önlerinde gerçekleştirdikleri eylem ve basın açıklamalarından sonra 14 Şubat günü de Bolu, Diyarbakır, Batman ve Sivas cezaevleri önünde toplu bir eylem ve basın açıklaması yapıldığını söyledi.

Sorunun çözümü için çeşitli görüşmeler yaptıklarını dile getiren Kartal, çözüm için artık bilgi belge sunumundan ziyade net bir karar gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.