Ankara

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - Öğretmenler bağımlılıkla mücadelede kilit öneme sahip

11:14 07 Mart 2018
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - Öğretmenler bağımlılıkla mücadelede kilit öneme sahip

AHMET SERTAN USUL - SELMA KASAP- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinin iş birliğiyle hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında eğitilen öğretmenler sigara, alkol, madde ve teknoloji bağımlılığının önlenmesi konusunda öncü görev üstleniyor. Bu kapsamda geçen yıl, 28 bin rehberlik öğretmeni tarafından 612 bin 654 öğretmene, 11 milyonun üzerinde öğrenciye ve 2 milyonun üzerinde veliye ulaşılarak farkındalık eğitimleri verildi.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, çocuk ve gençlerin bağımlılık yapıcı madde ve risklerden korunması amacıyla Bakanlığın, yasal düzenlemeler, bilimsel ölçütler ve etik ilkeler doğrultusunda, rehberlik çalışmalarında önleyici ve koruyucu hizmet modelini benimsediğini belirtti.

Bu kapsamda çocuk ve gençlerin risklerden korunması ve risk faktörlerine karşı baş etme becerilerinin güçlendirilmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu ifade eden Güngör, Bakanlığın öğrenci eğitimleri, bilgilendirme, farkındalık kazandırma çalışmaları, aile rehberliği ile öğretmen eğitimleri aracılığıyla koruyucu ve önleyici rehberlik hizmetleri sunduğunu aktardı.

Güngör, Bakanlığa bağlı tüm okullarda uygulanmak üzere, eğitim öğretim yılı başında hazırlanan "Yıllık Rehberlik Planları" içeriğinde bağımlılıkla mücadele konusunun da yer aldığını vurgulayarak, öğrencilerin yaş ve gelişim düzeyleri doğrultusunda, sigara, alkol, madde ve teknoloji bağımlılığı konularında eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğünü kaydetti.

- 2 milyonun üzerinde veliye ulaşıldı

Güngör, MEB ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinin iş birliğiyle hayata geçirilen TBM kapsamındaki eğitim programının, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek evrensel bir temele dayanılarak hazırlandığını bildirdi.

Programda başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm ilgili kesimlere, önleyici eğitim hizmeti sunulmasının amaçlandığını kaydeden Güngör, şu bilgileri paylaştı:

"Akademisyenler tarafından 712 rehber öğretmen formatör olarak eğitimi aldı, bu öğretmenler de 28 bin rehberlik öğretmeni yetiştirdi. Rehberlik öğretmenleri ise geçen yıl 612 bin 654 öğretmene, 11 milyon öğrenciye ve 2 milyon 70 bin 427 veliye ulaşarak farkındalık eğitimleri verdi. Bağımlılıkla mücadelede kilit rol oynayan rehberlik öğretmenlerimiz, teknoloji, alkol, sigara, madde bağımlığı gibi konularda bilimsel ölçütlere göre hazırlanmış eğitim programı doğrultusunda standardize edilmiş bir içerikle tek ses olarak bu eğitimleri sürdürüyorlar."

Bakanlığa bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerince, uyuşturucu kullanan öğrencilerin yönlendirilmesi ve tedavilerinin sağlanması için bulundukları il ve ilçelerde koordinasyon hizmeti sağlandığını belirten Güngör, eğitim kurumlarına da müşavirlik hizmetleri sunulduğunu söyledi.

- Uyuşturucu kullanan öğrencilerin uyum süreçleri

Güngör, öğretmen ve yöneticilere yönelik, merkezi ve mahalli birçok hizmet içi eğitim programında, uyuşturucu kullandığı tespit edilen öğrencilerin uyum süreçleri, tedavi merkezleri, aile ve okul iş birliğinin sağlanması konularına yer verildiğini bildirdi.

Yetiştirilen formatörlerin illerinde "Danışmanlık Tedbiri Uygulayıcı Kursları" açarak programı yaygınlaştırmaya devam ettiklerini söyleyen Güngör, şunları kaydetti:

"Riskli bölgelerden başlamak üzere güvenlik açısından donanım yetersizliği bulunan okulların güvenlik kamerası, bahçe duvarı yapımı, onarımı, güvenlik görevlisi temini gibi ihtiyaçların giderilmesi için ödenek miktarı her yıl artırılmaktadır. Okullarda eğitim kadrosu dışında çalışan personele yönelik olarak adli sicil kaydı taraması başta olmak üzere güvenlik araştırması yapılması zorunluluğu Bakanlığımıza bağlı tüm eğitim kurumlarına bildirilmiştir. Bu konunun takibi yapılmaktadır. Ayrıca tüm okul personeline sağlık bilgisi, okul güvenliği, riskli durumlar gibi konularda eğitim verilmiştir. Göreve yeni başlayan personel de aynı eğitime alınacaktır."

- Okulda bağımlılığa müdahale

Güngör, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile iş birliği halinde madde kullanım riski bulunan öğrenciler ve ailelerine yönelik "Ergenlerde Sigara, Alkol, Uyuşturucu Madde Kullanımına Yönelik Kısa Müdahale Programı"nın geliştirildiğini belirterek, uygulamanın pilot çalışması kapsamında geçen yıl 16-17 Ocak'ta İstanbul'da 30 rehberlik öğretmeninden oluşan bir grup ile eğitimler verildiğini vurguladı.

"Ergenlerde Tütün, Alkol, Madde Kullanımına Yönelik Kısa Müdahale Programı - Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM)" kapsamında da rehber öğretmenlerin, bağımlılıkla mücadele alanında ikincil önleme çalışmaları için müdahale becerilerinin artırılmasını ve programın Türkiye genelinde sürdürülebilir olarak yaygınlaşmasını sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Güngör, programın yaygınlaştırılması için Yeşilay Cemiyeti ile iş birliği protokolü hazırladıklarını bildirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.