Ankara

ASO Başkanı Özdebir büyüme rakamlarını değerlendirdi:

12:20 29 Mart 2018
ASO Başkanı Özdebir büyüme rakamlarını değerlendirdi:

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 7,4 olarak gerçekleşen 2017 yılı büyümesine ilişkin, "Bugün açıklanan büyüme rakamlarıyla da gördük ki 2017 senesi, yüzde 9,2'lik büyüme performansı sergileyen sanayinin yılı olmuştur." ifadesini kullandı.

Özdebir, yazılı açıklamasında, geçen yılın büyüme verilerini değerlendirdi.

Büyümede elde edilen başarının ardında inanç ve yenilikçilik olmak üzere iki temel gücün bulunduğunu belirten Özdebir, "İnanç çünkü Türkiye'ye inanan bir sanayici, özel sektör var. Yenilikçilik çünkü dümende statükoyu kıran, yenilikçi bir ekonomi yönetimi söz konusu. Bunun en güzel örneği kemer sıkmak yerine ekonomiyi büyütmek için Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) devreye sokulması ve piyasanın canlandırılması olmuştur. Mevcut paradigmayı kırarak KGF'nin canlandırılması ekonomi yönetiminde yenilikçi bakış açısının ne derece önemli olduğunu bize göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi üretiminin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 8,8'lik büyüme performansı yakaladığına dikkati çeken Özdebir, sanayi üretim endeksi değerlerinin, bu performansı önceden haber verdiğinin altını çizdi. Özdebir, geçen yılın son çeyreğinde sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artış gösterdiğini, bu oranın son 6 yılın en büyük artış oranı olduğunu bildirdi.

Yılın tamamındaki sanayi üretim artışının yüzde 9,2 olduğunu hatırlatan Özdebir, "Bu oran küresel krizden sonraki dönemde baz etkisiyle ortaya çıkan çift haneli artış oranını bir kenara koyduğumuzda son dönemin en yüksek oranıdır. Bugün açıklanan büyüme rakamlarıyla da gördük ki 2017 senesi, yüzde 9,2'lik büyüme performansı sergileyen sanayinin yılı olmuştur." ifadesini kullandı.

Özdebir, geçen yılki büyüme başarısının sürdürülmesi gerektiğini belirterek, bu yılın ilk 3 ayında ülke sanayicisi olarak söz konusu başarıyı devam ettirdiklerini belirtti.

Kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi, ciro endeksi ve reel kesim güven endeksi olmak üzere 4 farklı göstergenin bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin imalatının, geçen yıla kıyasla iyi bir performans ortaya koyduğunun göstergesi olduğunun altını çizen Özdebir, şunları kaydetti:

"2017 yılında G20 ortalamasının yüzde 3,8 olduğu, Çin'in yüzde 6,8, Hindistan'ın yüzde 6,4 büyüdüğü bir yılda Türkiye, yüzde 7,4 ile önemli bir başarıya imza attı. Türkiye, bu oranla OECD ülkeleri içinde İrlanda'dan sonra ikinci büyüme oranına ulaştı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.