Yaz aylarında çocukları bekleyen tehlikeler

Hava sıcaklıkları günden güne artıyor. Yaz mevsimi çocuklar için tatil ve eğlence anlamına gelse de, yaz hastalıkları bu dönemi sıkıntılı hale getirebiliyor.

Yaz aylarında çocukları bekleyen tehlikeler
Yaz aylarında çocukları bekleyen tehlikeler
GİRİŞ 27.05.2013 09:30 GÜNCELLEME 27.05.2013 09:30

Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Deniz Tamtekin, yaz aylarında ortaya hastalıklar ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yaz aylarında en fazla ishal, güneş çarpması, deri hastalıkları ve sıvı kayıplarına bağlı hastalıklar çocukların sağlığını tehdit etmektedir. Ayrıca çocukların park ve bahçe gibi açık alanlarda daha çok zaman geçirmesi; böcek sokmalarını, oynarken düşme, çarpma gibi kazaları ve burun kanamalarını beraberinde getirmektedir. Havuz ve deniz mevsiminin açılması ile göz ve kulak enfeksiyonlarında da artış yaşanmaktadır.

Güneşi özledik ama dikkat!

Güneş çarpması ve yanıkları, güneşten kaynaklanan başlıca hastalıklardır. Aşırı sıcaklar vücutta sıvı ve elektrolitlerin kaybına yol açar. Güneş çarpması ise bunun sonucunda bayılma ile ortaya çıkar. Güneş çarpmasından çocukları korumak için birkaç basit önlem alınmalıdır. Bunların başında; bütün çocukların özellikle 6 aydan küçük bebeklerin saat 10.00- 16.00 arasında güneşe çıkartılmamaları, güneşte kalma süresinin 10 dakika ile başlayıp yavaş yavaş artırılması ve mutlaka yüksek koruyuculuğu olan güneş kremlerinin kullanılması gerekmektedir.

Çocuğunuz eve halsiz geldiyse…

Ateş yükselmesi, halsizlik, baygınlık ve kusma güneş çarpmasının en önemli belirtileridir. Sıvı ve elektrolit kaybı sonucu meydana gelen güneş çarpması için öncelikle yapılması gerekenler, çocuğun ateşinin düşürülmesi ve kaybedilen sıvı ve elektrotların yerine konulmasıdır. Çocuğun ateşini düşürmek için ilk müdahale ılık su ile yapılmalıdır. Ilık suya sokulan çocuk ateşi düşürüldükten sonra mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir. Birinci derece güneş yanıklarında ise kızarıklık ve deride gerginlik hissi oluşur. Çocuklarda görülen bu tür yanmalarda ilk yapılması gereken çocuğu yine ılık suya sokulmak ve nemlendirici kremlerle derideki gerginlik hissini azaltmaktır. Hastanın ağrısı varsa doktoruna sormadan ağrı kesici kullanılmamalıdır. Çocuklar yaz aylarında bol sıvı gıdalar tüketmelidir. Yaz ayları meyve açısından zengindir. Özellikle karpuz, kavun gibi sulu meyveler tercih edilmelidir. Yemekler hafif  yenmeli, çok ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.

Güneş kremi seçimi çok önemli 

Güneşin zararlı etkilerini azaltmanın en etkili yollarında biri de güneş koruyucu kremi kullanmaktır. Çocuklarda kullanılan kremlerin faktörünün 30'dan yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kimyasal koruma içeren güneş kremleri yerine mekanik koruyucu içerenler tercih edilmelidir. Bunların dışında geniş kenarlıklı şapkalar ve ince kumaştan (penye veya tülbent) hazırlanmış bol bir giysi çocukların güneşten korunmalarına yardımcı olacaktır. Çocukken güneşe fazla maruz kalan ciltler hem daha erken yaşlanır, hem de cilt kanserine yakalanma riski artar.

Havuzlardaki bulaşıcı hastalık riskine dikkat!

Yazın çocuklar için havuzdan çok deniz tercih edilmelidir. Sağlık ve hijyen kurallarına uyulmayan havuzlar enfeksiyon hastalıklarının oluşumuna neden olur. Ayrıca fazla klorlanmış havuzlar ise çocuklarda deri, kulak ve göz gibi organların alerjik hastalıklara neden olabilir. Bu nedenlerle özellikle 4 yaşın altındaki çocukların havuza sokulmaması önerilmektedir. Temizliği iyi yapılmamış havuzda bulunan mikroplar ciltteki küçük bir çizikten girerek iltihaplı yaraların oluşmasına neden olur. İdrar yolları ve mantar enfeksiyonlarının yazın daha çok görülmesinin nedeni yine yeteri kadar temizlenmeyen havuzlardır.  Havlu ve terlik gibi eşyaların ortak kullanımı da mantar enfeksiyonlarının hızla yayılmasına neden olmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde