Çocuklarda 'dans eden göz' virüsüne dikkat!

Çocuklarda kusma, ağır ishal gibi belirtilerle kendini gösteren rota virüsünün 'dans eden göz sendromuna' neden olabiliyor.

Çocuklarda 'dans eden göz' virüsüne dikkat!
Çocuklarda 'dans eden göz' virüsüne dikkat!
GİRİŞ 23.06.2014 16:20 GÜNCELLEME 23.06.2014 16:20

Gözüm istem dışı, çok hızlı bir şekilde bir çok yöne hareket etmesi olarak tanımlanan sendrom, çoğunlukla rota virüsü hastalığı tedaviyle yok olabiliyor. 

Ataköy Dünyagöz Hastanesi’nden Opr. Dr. Tülay Kılıç, rota hastalığı ilgili bilgiler verdi. Kılıç, daha çok 4 aylık ile 4 yaş arası çocuklarda görülen rota virüsünün, ebeveynlerin hasta bebeğin altını değiştirdikten sonra el yıkamamaları, enfekte su, yiyecek ve havadaki damlacıklarla bulaştığını söyledi. 

Rota virüsünün bulantı, kusma, sulu ishal, ateş, aşırı su kaybı ve gözyaşının çıkmaması gibi sorunlara yol açtığına işaret eden Dr. Tülay Kılıç, “Genellikle sıvı kaybının dengelenmesiyle hastalık düzelmeye başlar, ancak nadir de olsa menenjit gibi ciddi tablolar görülebilir. Beyin dokusunun tutulması ile birlikte çocukta ‘dans eden gözler sendromu’ oluşabilir.” diye konuştu.
 
Dans eden gözler sendromunda, gözlerde istem dışı çok hızlı bir şekilde hem yatay hem de dikey ve arka arkaya olan hızlı hareketlerin oluştuğunu belirten Dr. Tülay Kılıç, şunları söyledi: “Bu hareketlere ‘opsoklonus’ adı verilir. Opsoklonus, ataklar halinde ya da aralıklı olarak görülebilir. Göz kapakları açık veya kapalı olabilir, uykuda bu hareketler durabilir. Herhangi bir göz uyarısında, kaotik görüntü artabilir. Hastalar baktıkları yerin sallandığını hissederler ama çift görme şikâyeti olmaz. ” 

‘Dans eden gözler sendromunun başka sebeplere bağlı olarak da görülebileceğine dikkat çeken Dr. Kılıç, bu durumda tedavide kortizon ve kemoterapi ilaçlarının kullanılmasının gerektiğini kaydetti. Kılıç, rota virüsü hastalığına bağlı oluşan sendromunda ise kendiliğinden düzelmenin izlenebileceğini belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü