Sünnet için kritik yaş uyarısı

Doç. Dr. A. Hamdi Tefekli, çocukların 2 yaşından evvel ya da 6 yaşından sonra sünnet edilmesi gerektiğini belirtti bir konuya dikkat çekti.

Sünnet için kritik yaş uyarısı
Sünnet için kritik yaş uyarısı
GİRİŞ 25.06.2014 19:18 GÜNCELLEME 25.06.2014 19:18

  Medicine Hospital Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Tefekli, çocukların 2 yaşından evvel ya da 6 yaşından sonra sünnet edilmesi gerektiğini vurgularken, “Ancak tabii bu acil tıbbi sünnetler dışında olan bir durumdur. İşeme sorunu olan, sık enfeksiyonlar geçiren çocukların bu yaş aralıkları dışında da sünnet olmaları mümkündür. Acil nedenlerle bu yaş aralığında sünnet yapılan çocukların psikolojik gelişimleri adına mutlaka anestezi altında bunu hatırlamayacakları şekilde yapılması faydalı olacaktır. 6 yaş sonrasında yapılacak sünnetlerde de çocukların kendi akranlarından aldıkları yanlış bilgilendirmeler onların bu işleme bakış açısını belirlemektedir.” dedi.

Sünneti cerrahi bir müdahale olduğunu anlatan Tefekli, “Yeni doğan bebeklerde yapılan sünnet, ileri dönemlerde görülebilecek idrar yolu enfeksiyonu riskini önemli oranda indirir. Şu da unutulmamalı sünnetlilerde penis kanseri riski pek yoktur. Ayrıca sünnetlilerde cinsel yollarla gelen hastalıkların görülme ihtimali pek yoktur.” ifadelerini kullandı.

Tefekli, lokal veya anestezili sünnet hakkında da şunları kaydetti:

“6 aya kadar olan bebekler dışında tüm çocukların aslında bir kontrendikasyon yok ise uyutularak sünnet olmalarında fayda vardır. 6 ay evvel penis bölgesi sinirleri tam olarak ağrıya hassas olmadığından sınırlı uyuşturma ile yapılabilmektedir. Bilhassa halkımız arasında anestezi uygulamaları konusunda ciddi bir ön yargı bulunmaktadır. Sünnet sırasında uygulanan anestezi daha çok sedo-analjezi adı verilen normal ameliyatlarda kullanılan anestezilerden daha hafif bir uygulamadır. Tam manası ile derin bir uyku hali sağlanmaktadır. Anestezi sonrası insanların korktukları olaylara neden olan kas gevşemesi için gerekli ilaçlar burada gerekmediğinden anestezi riski de çok yoktur. Çocukların psikolojik konforu ve sonuçta ellerinden ve kollarından birilerinin tutmasının verdiği baskıdan bu şekilde kurtulan çocukların sünnetleri de uygulamada bulunan doktor tarafından da daha itinayla yapılabilmektedir. İdeal olarak anestezi ile gerçekleştirilen sünnetlerin ameliyathane ortamında yapılmasının bir başka nedeni de budur.”

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler