Bebeklerdeki en sancılı dönem

Bebeklerde diş çıkarma döneminde görülen şikayetler nelerdir, bu şikayetler nasıl önlenebilir, diş sürme dönemleri nelerdir?

Bebeklerdeki en sancılı dönem
Bebeklerdeki en sancılı dönem
GİRİŞ 05.08.2014 11:22 GÜNCELLEME 05.08.2014 11:22

İstanbul Aydın Üniversitesi Dentaydın Diş Hastanesi Diş Hekimi Dt. Alev Eda Okutan merak edilen soruları yanıtladı.

Genel olarak bebeklerde ilk dişler 6 aylıkken sürmeye başlar. Ancak bebeğin kendisine bağlı birtakım faktörlerin etkisiyle gecikmeler olabilmektedir. Bir yaşına kadar gecikmeler normal kabul edilir. Bebeğiniz 1 yaşına bastığı halde ağzında dişi yoksa nedeninin araştırılması açısından bir diş hekimine başvurmanız önemlidir" diyen Dt. Alev Eda Okutan, çocuklarda diş çıkarmadan bir iki gün önce huysuzluk, iştahsızlık, dişetlerinde kaşıntı, salya miktarında artış olabileceğini vurguladı.

Dişin çıkacağı bölgede dişetinin kabaracağını ancak bütün şikayetlerin dişlerin çıkması ile kaybolacağını ifade eden Dt. Alev Eda Okutan bu şikayetlerin tümünü giderecek bir ilacın olmadığının da altını çizdi.
 
Okutan, diş çıkaran bebekleri rahatlatmak amacıyla yemeklerden önce uygulanmak üzere eczanelerde satılan pomatlardan yararlanılabileceğini ifade etti.

"Eskiden diş sürme çağına gelen çocuğun her şikayeti diş çıkarmaya bağlanırdı. Her ne kadar diş sürmesi genel sağlık üzerinde bazı etkiler gösteriyorsa da havale, ishal, bronşit gibi hastalıkların nedeni artık diş sürmesine bağlanmıyor" diyen Dt. Okutan, çocuğun genel durumundaki bozukluktan diş sürmesini sorumlu tutabilmek için başka bütün nedenlerin araştırılması gerektiğini bu nedenle böyle bir problemle karşılaşıldığında bir çocuk hekimine danışılması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Diş Sürme Dönemleri
 
• 24-30 aylar arasında süt dişlerinin sürmesi tamamlanır. Süt dişleri tamamlanmış bir çocukta her bir çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 adet diş bulunur.

• 6 yaşında süt azıların arkasından "6 yaş dişleri" dediğimiz daimi dişler sürmeye başlar. Bu dişler alt ve üst çenede sağlı sollu ikişer tane olmak üzere toplam dört tanedir. Genellikle süt dişi zannedildikleri için çürüdüklerinde tedavi edilmeyip çekilirler. Hâlbuki diş sistemi için çok önemli olan bu dişlerin çekilmesi dişlerde tedavisi çok zor olan çapraşıklıklara neden olur.

• 7-11 yaşlar arasında süt dişleri sallanır ve alttan gelecek kalıcı dişleri onların yerini alır.

• 12 yaşında 6 yaş dişlerin arkasından 2. Daimi büyük azılar çıkar. 6 yaş dişleri gibi bunlar da bir süt dişinin yerine sürmeyen dişlerdendir.

• Bazen bebekler dişli doğabilir ya da doğumdan hemen sonra bebeklerde diş sürebilir. Bu dişler genellikle sallanan dişlerdir ve bebek yutabilir ya da nefes borusuna kaçabilir düşüncesiyle çekimi gerekir. Yaratacağı bir diğer problem de beslenme sırasında annenin göğüs ucunun tahriş olmasıdır. Böyle bir durumda diş hekimi müdahalesi gerekir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...