Çocukların tuvalet eğitimi için tüyolar

Uzmanlar, çocukların gelişiminde önemli aşamalardan biri olan tuvalet eğitimi için anne babalara tüyo verdi.

Çocukların tuvalet eğitimi için tüyolar
Çocukların tuvalet eğitimi için tüyolar
GİRİŞ 20.08.2014 13:04 GÜNCELLEME 20.08.2014 13:04
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç, tuvalet eğitiminde yaz aylarının ideal olduğunu belirterek, "Çocuğunuzun bazı gelişimsel yeterlilikleri size bu konuda yol gösterici faktörler olarak öne çıkıyor. Örneğin çocuğun yürüyebilmesi, basit emirleri yerine getirmesi, isteklerini basit kelimelerle ifade edebilmesi, anne babanın herhangi bir hareketini taklit ediyor olabilmesi gibi koşullar çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığı konusunda ipucu verebiliyor. 

Tuvalet alışkanlığı kazanma çocuğun hayatında önemli bir gelişimsel olay olduğundan tuvalet eğitimine çocuğun olduğu kadar anne babanın da hazır olması büyük önem taşıyor. Sabırlı olmak, kıyaslamamak, cezalandırmamak ve geri dönmemek gerekiyor. Çocuklarda mesane kontrolü 18 ay - 3 yaş arasında kazanıldığından genelde tuvalet eğitimi 2 yaş civarında başlıyor. Kimi çocuklar birkaç gün içerisinde tuvalet olgunluğu kazanırken kimi çocuklarsa aşırı direnç gösterip tuvalet eğitimine karşı gelebiliyor" dedi.

Telmaç, ebeveynlerin yanlış tutumlarının ileride çocuk açısından önemli sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Unutmayın ki her sağlıklı çocuk tuvalet eğitimini er ya da geç öğrenecektir. Ancak yanlış eğitim tutumları, çocukta onarılması güç özgüven, kimlik, benlik ve bağlanma problemlerine neden olabilir” diye konuştu.

“CEZALANDIRMAYIN, KIYASLAMAYIN, BEZE GERİ DÖNMEYİN”

Uzman Klinik Psikolog Telmaç, şöyle devam etti:

"Nasıl ki dokuz aylık bir bebeğe kasları henüz hazır olmadığı için yürüme öğretilemiyorsa, basit birkaç kelimeyi konuşamayan bir çocuktan da fiziksel ihtiyaçlardan biri olan boşaltımı haber vermesini beklememek gerekiyor. Konuşabilen bir çocuk üç dört saatten uzun kuru kalıyor ve idrarının büyük bir bölümünü tek seferde yapabiliyorsa bu eğitime başlayabileceğinizin işareti. Artık tuvaletini bizim gibi normal tuvalete yapmayı öğrenmen için sana yardımcı olacağım. Bugün sana bunun için bazı şeyler alacağız gibi bir başlangıç tercih edilebilir."

Oturak, minik klozet, alıştırma külotu, normal külotlar gibi alışverişin çocukla birlikte yapılmasının onu motive edeceğini belirten Telmaç, "Tuvalet eğitiminde tutarlılığın son derece önemli olduğunu vurguluyor. Anne eğitime başladıktan sonra bakıcı ya da anneanne gibi yakınların beze kısa süreli de olsa dönüşler yapmaması, çocuk kreşe gidiyorsa oradaki eğitimin evdeki eğitim ile eş zamanlı başlaması, çocuğun her yarım saatte bir tuvalete oturtularak birkaç başarılı deneyimin zamanlamasının ayarlanması gerekiyor" dedi.

Bu dönemde çocuğun ara sıra altına kaçırabileceğini, böyle bir durumda çocuğa sert tepki vermemek ve tuvalet eğitimi boyunca cezadan mutlaka kaçınmak gerektiğini vurgulayan Telmaç, çocuğun başkalarıyla kıyaslanmamasının da büyük önem taşıdığını belirtti. Telmaç, “Başka çocuklarla kıyaslama kısa vadede etkili olsa bile uzun vadede zararlı olacaktır. Bu nedenle ‘bak kuzenin öğrendi sen hala bezlisin, bebeksin, büyümedin mi’ gibi benlik zedeleyici ifadelerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

’ARTIK BEZİ BIRAKTIN’ KUTLAMASI

Çocuğun hasta ve kabız olduğu, etkilendiği üzücü bir olay yaşadığı, düzeninin değiştiği durumlarda tuvalet eğitimine başlanmaması gerektiğini vurgulayan Telmaç, "Yine çok önemli bir nokta da annenin kendini hazır hissetmesi. Anne tuvalet eğitimine yeterli zaman ayıramayacağını düşünüyorsa uygun zamanı beklemeli. Özellikle eğitim verirken kakasından ve çişinden nefret edecek ifadeler (ay ne pis, iğrenç koktu v.s) kullanmamak, çocuğun her başarılı deneyimini ’aferin’ gibi sözler veya alkışlar ile ödüllendirilmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

’Artık bezi bıraktın’ adı altında minik bir kutlamanın da faydasının görüleceğini belirten Telmaç, “Eğer tüm bunlara rağmen aşırı direnç gösteriyorsa bir psikolog ya da pedagogtan yardım almak yararlı olacaktır. Bazı durumlarda eğitimi durdurmak, ertelemek bile gerekebilmektedir” dedi.

GECE EĞİTİMİ

Gece eğitimi konusunda ise farklı uzman görüşleri olduğunu belirten Telmaç, şunları kaydetti:

“Gece eğitimine, çocuğun gündüz eğitimi tam olarak oturduktan sonra başlamak ancak bu dönemde de gece bezlemek yerine alıştırma külotları ve alezler kullanmak daha yararlı sonuçlar vermektedir. Çünkü gece mesane dolduğunda, derin uykudan uyanmayı sağlayan ‘Uyan, çişimiz geldi!’ sinyali zor olgunlaşır.”

Çocuğun geceleri saat kurarak tuvalete götürülmesi, bu arada mümkün olduğu kadar uyandırılması gerektiğini belirten Telmaç, “Çocuk neredeyse tamamen uyuklarken anne-baba tarafından tuvalete götürüldüğünde eğitim zorlaşır. Tuvaletini yaparken tam uyanık olup çocuğun her şeyin farkında olması eğitimi kolaylaştıracak önemli bir etkendir” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 43
  • Sumeyye 3 yıl önce Şikayet Et
    Oglum 2 bucuk yasinda bugun basladik duzgun konusamiyo acaba erken mi baslasdim egitime konusmasini beklemelimiyim
    Cevapla
  • Meryem 3 yıl önce Şikayet Et
    Kızım 3 yaşında 10 gündür başladık çişini yapıyo tuvalete ama kakasını yapmıyo ya çamaşırına yapıyo ya tutuyo ayakta yapacam diyo gğnlerdir çıkmıyo tuvaletine karnım ağrıyor diyo yardımcı olursanız sevinirim
    Cevapla
  • Şerife 3 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba kızım3 u doldurdu tuvalete yaptıramıyorum işin garibi sltınada yapmıyo bı gun tutabilir ne yapmalıyız
    Cevapla
  • Tulay 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim kızımda 3 yasnda hala söyleniyo tuvaletini altına yapıyor napıcam
    Cevapla
  • Gülistan 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynı durum şuan bizdede var şerife hanım, çözebildinizmi çözdüyseniz nasıl bir yol izlediniz
    Cevapla
  • Rabia evra 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba 3 yasina girmemize 2 ay kaldi tuvalet eyitimine bikac kez denedim ama kizim biyerden dusmus gibi ciglik cigliga agliyor dakikalarca bekledigimiz halde cisini yapmiyor ne yapmaliyim cok korkuyor aglamamasi korkmamasi icin devammi edeyim yoksa biraz dahami bekleyeyim 3 yasini tam doldurmasini
    Cevapla
  • Eda 3 yıl önce Şikayet Et
    Acaba sorununuzu nasıl. Cozdunuz bugun 2 gunum ilk gun cok basarili ydı taki kakasını yapıp korkana kadar 2 gun cısını bile tuttu yapma anında da cok kotu agladı ustume atladı 2mızde cok yıprandık
    Cevapla
  • Büşra 3 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba kızımda aynı durumda şuanda gelişme varmı?
    Cevapla
  • Rabia evra 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”