Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi

Boşanmanın çocuğa olumsuz etkilerinin olduğunu ancak sonrasın da ihmalin çocuğun psikolojik sorunlar yaşamasına yol açabileceği belirtildi.

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi
Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi
GİRİŞ 30.09.2014 16:20 GÜNCELLEME 30.09.2014 16:20

Psikolog Enise Öziç 'Şüphesiz boşanmanın da ihm.alin de olumsuz etkisi vardır ancak boşanma sonrası ihmal de çocuğunuzun ciddi psikolojik sorunlar yaşamasında büyük etkiye sebep olmaktadır, aynı zamanda eğer önlem alınmaz ise sorunlu ve depresif bir yetişkin olma olasılığı da yüksek olabilmektedir' dedi.

Boşanma aşamasında ya da sonrasında anne ve babaların çocuklarını ihmal etmemek için nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında bilgi veren Öziç, 'Çocuğunuza karşı tarafı ya da eski eşinizi asla kötülemeyin; ne olursa olsun kötülediğiniz kişi çocuğunuzun hala annesi/babasıdır. Yaşanan sorun eski eşiniz ve sizin sorununuzdur çocuğunuzu buna dahil etmek çocuğunuza yapacağınız en büyük haksızlık olacaktır.

Sizler iki yetişkin olarak ayrılmış olabilirsiniz ancak bir anne ve baba olarak ayrı değilsiniz ve çocuğunuz hayatta olduğu müddetçe de anne baba olarak ayrılamazsınız, bunun bilincinde olun ve çocuğunuza da bu şekilde yansıtın' diye konuştu.

Bir çocuğun anne ve babaya hemen hemen eşit ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Psikolog Enise Öziç 'Siz tek taraflı olarak ne kadar ilgi ve alaka gösterirseniz gösterin sadece yüzde 50'lik boşluğu doldurmuş olursunuz. Bu nedenle siz size düşeni yaptıktan sonra diğer tarafın da sorumluluğunu yapmasına izin verin ya da bunu sağlayın; aksi halde bir yanı eksik bir çocuk yetiştiriyor olabilirsiniz. Anne-baba olarak kendinize düşen sorumluluğu bilmeli ve yapmalısınız. Unutmayın çocuk boşanma durumunuzu bir nebze toparlayabilir belki ancak ona karşı yapılan ihmali toparlayamayabilir' şeklinde konuştu.

Çocuktaki davranış değişikleri

'Boşanma evresinde ya da sonrasında çocuğunuzda bir takım psikolojik problemlere ya da daha önce rastlamadığınız davranış şekillerine rastlayabilirsiniz örneğin tırnak yeme, altını ıslatma gibi' diyen Enise Öziç açıklamasını şöyle tamamladı: 'Böyle durumlarda sakin olun, çocuğunuzun üstüne gitmeyin. Onunla onun duygularını paylaşmaya çalışın ve yalnız olmadığını hissettirin ve dile getirin çünkü bu tür durumlar çocuklarda çoğu zaman yalnızlık, içsel korku ve kaygıyla baş edememe durumlarında ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuzun bu süreçten olumsuz etkilenmesine yine de engel olamadığınızı düşünüyorsanız muhakkak bir uzmandan yardım alın.'

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!