Kansızlık çocuklarda bu belirtileri veriyor

Normalmiş gibi görünen ve bazen çok da mühim görmediğimiz bazı problemler, çocuklarda kansızlık sorunu olduğunun habercisi olabiliyor.

Kansızlık çocuklarda bu belirtileri veriyor
Kansızlık çocuklarda bu belirtileri veriyor
GİRİŞ 19.12.2014 13:33 GÜNCELLEME 19.12.2014 13:33

Ülkemizde 0-1 yaş arası çocukların neredeyse yarısında kansızlık sorunu olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç çocukların gelişimini ve büyümesini de engelleyebilen kansızlık problemini anlattı.

Tıbbi adıyla “anemi” yani kansızlığın; kırmızı kan hücre (alyuvarların) sayısının beraber veya ayrı olarak o yaşa uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Mehmet Kılıç, bu azalma sonucu kanın oksijen taşıma kapasitesi ve dokulara giden oksijen miktarında azalma olduğuna dikkat çekti.

Ülkemizde 0-1 yaş arası birçok çocukta kansızlık olduğunu belirten Dr. Mehmet Kılıç eğer dikkat edilmez ve önlem alınmaz ise bu sorunun büyüyerek tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini söyledi.

Çocuklarda kansızlığın 3 ana nedeni olduğunu belirten Dr. Mehmet Kılıç “Birincisi yapım azlığı, ikincisi yıkım fazlalığı, üçüncüsü de kan kaybıdır. Kansızlık sıklığı belirli yaş gruplarına ve nedene yönelik değişmekle birlikte ülkemizde büyük çoğunluğu 0-1 yaş grubunu içeren fizyolojik anemi dediğimiz kansızlık türü görülmektedir” dedi.

Doğru beslenmeyen kız çocuklar risk taşıyor

Eğer risk faktörü varsa her yaşta ve her cinsiyette görülen kansızlık sorunu sağlıklı bebeklik, özellikle yeterli ve dengeli beslenmeyen ergen kız çocuklarında daha yaygın görülüyor.

Kansızlık öncelikle iştahsızlık, solukluk, huzursuzluk ile kendisini belli ediyor ve kalp hızında artma, kabızlık, kilo kaybı, büyüme geriliği, davranış ve bilişsel fonksiyonlarda gerileme gibi tüm sistemleri etkileyen semptomlarla etkisini gösteriyor.

Tedavinin nedene yönelik olması gerektiğini belirten Dr. Kılıç “Yapım azlığı içim farklı yıkım fazlalığı için farklı yaklaşımlar sergilenir, örneğin ülkemizde çok sık görüldüğü için demir eksikliği anemisinde bebeklere 3. ayından itibaren demir desteği sağlanır. Her yaş için en önemli olan ise dengeli ve doğru beslenmedir” uyarısında bulundu.

İlk 6 ay sadece anne sütü verilmeli

Çocukların yaşlarına ve ihtiyaçlarına göre beslenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Kılıç “Örneğin, ilk 6 ay sadece anne sütü verilir. Eğer mümkün olamıyorsa demir içeren mamalar ile beslenme sağlanmalıdır. 6. aydan sonra ek gıdalara başlanır. Yaş ilerledikçe yeşil yapraklı sebze, baklagil, kırmızı ve beyaz et, karaciğer gibi demirden zengin besinler bulunmalıdır. Demir emilimini artıran portakal, domates, limon gibi C vitamini içeren gıdalar unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

İnek sürü demir emilimini azaltıyor

“Süt içmek kansızlığa neden olur” görüşünün tamamen doğruyu yansıtmadığını belirten Dr. Kılıç, inek sütünün demir emilimini azalttığını, bu nedenle sütün, demir emilimini engellemeden içilmesini önerdi.

Dr. Kılıç “İlk 12 ayda çocuklara zaten süt önermiyoruz. 1 yaşından sonra ise normal bir öğün gibi algılamayıp sindirimden sonra içilebilir. Örneğin gece yatmadan önce çocukların bir bardak süt içmesinde bir sakınca yoktur. Günlük süt alımı 500 ml’yi geçmemelidir” tavsiyesinde bulundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı