Astımı olanlar sinsi tehlikeye karşı dikkat!

Soğuk kış günlerini, sıcak ortam, yünlü battaniye ve tüylü halılar üzerinde geçirmek isteyen astım hastalarını sinsi bir tehlike bekliyor.

Astımı olanlar sinsi tehlikeye karşı dikkat!
Astımı olanlar sinsi tehlikeye karşı dikkat!
GİRİŞ 21.01.2015 09:39 GÜNCELLEME 21.01.2015 09:39

Soğuk havadan en çok etkilenen hastaların başında astımlı çocuklar geliyor. Soğuk hava astımlı çocuklarda bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Hem iç, hem de dış mekânlar astım ataklarını artırabiliyor.

Soğuk hava nedeniyle hastalanmasın diye dışarıya az çıkarılan ve vakitlerinin çok büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçiren çocukların, alerjik ve astım ataklarının artabileceğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, ev tozu akarının, küf mantarlarının, evcil hayvanların ve ev içi kimyasallarının hastalığı tetiklediğini söyledi.

Dışarıda soğuk havaya maruz kalanlardaysa, mevcut hassasiyetin arttırdığını, solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğunu belirtti. Soğuk havalarda burundan nefes almanın zorlaştığını, burundan gelen havanın ısıtılarak alt solunum yollarına iletilmediğini, soğuk havanın bronşları daha çok daralttığını dile getirdi.

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony soğuk havaların alerjik hastalara etkilerine değinerek şöyle dedi: “Bu dönemde daha fazla nezle ve grip geçirilebiliyor ve çocukların her türlü alerjik astım atakları tetikleniyor. Soğuk havalarda ısınmak için kullanılan yakıtlar havada uzun süre asılı kalıyor ve hava kirliliği oluşturarak astım ataklarını arttırıyor” diye konuştu.

Astım Ataklarının Önlenmesi İçin Dikkat edilmesi Gerekenler

Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, soğuk havalarda çocukların astım ataklarının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler kuralları şöyle sıraladı:

1- Ev içi ortamlarını mümkün olduğunca ev tozu akarlarından, küf mantarlarından, hayvan tüylerinden, sigara dumanından ve diğer kimyasallardan arındırmak,

2- Astımlı çocukları kışın kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre bırakmamak,

3- Çocukların savunma sistemini güçlendirecek şekilde sağlıklı, doğal, organik beslenmesini ve bol sebze, meyve tüketmesini sağlamak,

4- Astımlı çocukları hasta insanlardan uzak tutmak,

5- Sonbaharda doktor kontrolü ile grip aşısı yaptırmak,

6- Çocukları, çok soğuk havalarda zorunlu olmadıkça dışarıda bulundurmamak,

7- Dışarı çıkıldığında ağız ve burun bölgesinin atkı ile kapatmak,

8- Astım ataklarının en sık görüldüğü kış aylarında düzenli hekim kontrollerini yaptırmak,

9- Hekimin ön gördüğü koruyucu ilaçların düzenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak,

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…