Bebek hayallerinizi gölgelemesin

Üşüme, yorgunluk, kilo artışı, çarpıntı, sinirlilik ve iştahsızlık gibi belirtileri olan tiroid hastalıkları kadınlarda daha fazla görülüyor

Bebek hayallerinizi gölgelemesin
Bebek hayallerinizi gölgelemesin
GİRİŞ 25.05.2015 11:07 GÜNCELLEME 25.05.2015 11:27

Metabolizmayı kontrol eden hormonları üretip kana sağlamaya yarayan tiroid bezinin az çalışması başta kısırlık olmak üzere vücutta pek çok olumsuz etkiye neden olabiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yavuz Yalçın “Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftası”nda tiroid hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Azı kadar çoğu da zararlı

Metabolizmayı kontrol eden tiroksin(T4) ve triiodotironin(t3) hormonlarını üretmek, depolamak ve kana salgılamak olan tiroid bezi, boynun ön yüzünde adem elmasının altında nefes borusunun önünde bulunmaktadır. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için tiroid hormonlarının devamlı ve yeterli miktarda salgılanması gerekmektedir. Az miktarda salgılanması vücut fonksiyonlarının yavaşlamasına, fazla miktarda salgılanması ise vücut fonksiyonlarının hızlanmasına neden olmaktadır.

Bebek sahibi olmayı engelleyebilir ya da gelişme geriliğine neden olabilir

Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen hipotiroidi yani tiroid bezinin az çalışmasının belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Metabolizmada genel bir yavaşlamaya neden olan tiroid bezinin az çalışması;

· Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali

· Hafıza ve konsantrasyon problemleri

· Sindirim problemi ve kilo artışı

· Saçlarda kuruluk ve dökülme

· Ciltte kuruluk ve hassaslaşma

· Üşüme

· Depresif ve negatif ruh hali

· Kas ağrısı ve ellerde uyuşma

· Yüksek tansiyon ve kalp hızının artması

· Kolesterol seviyesinde artış gibi belirtiler vermektedir.

Başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılan hipotiroidi olan kadınlarda gebelik zor gerçekleşmektedir. Gebe kalındığı durumlarda düşük ihtimali artmaktadır. Tiroid hormonu eksikliği anne karnındaki bebeğin zeka ve fiziki gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Bebek ve çocuklarda görülen hipotiroidizm büyüme, gelişme ve zeka geriliğine sebep olabilmektedir.

Sinirli ve tahammülsüz bireylerde tiroid bezleri fazla çalışıyor olabilir

Tiroid bezinin az çalışması kadar fazla çalışması da sorunlara neden olmaktadır. Hipertiroidi yani tiroid bezinin fazla çalışması sinirlilik, aşırı heyecan ve duygusallık, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük ve aşırı terleme, titreme, çarpıntı, cilt ve tırnaklarda değişiklik, kuvvet azalması göz kapağının yukarı doğru çekilmesi ile gözlerin öne doğru fırlaması gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir.

Planlı bir tedavi ve düzenli takip şart

Tiroid bezinden kaynaklanan rahatsızlıkların doğru teşhisi için aile öyküsünün yanı sıra hastanın şikayetlerinin belirlenmesi çok önemlidir Tiroid bezinin yol açtığı bazı rahatsızlarda ilaç ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. Tiroid bezinin yetersiz çalışmasının tedavisinde vücutta eksik olan tiroksin (T4) hormonu hastaya ağızdan verilerek yapılır. Bu tedavinin sürekli ve düzenli kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Fazla çalışması durumlarında da ağızdan alınan ilaçlarla fazla salgılanan tiroid hormonlarının etkilerinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra Radyoaktif iyot (atom) tedavisi ile fazla çalışan tiroid dokusunun harap edilmesi ve salgılanan hormon miktarında azalma oluşturulabilmektedir. Tiroidin iyi ve kötü huylu hastalıkları cerrahi olarak da tedavi edilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan