Yaz hamileleri bunlara dikkat!

Hamilelik, her kadın için zor bir dönem ancak bir de yaz aylarına denk geliyorsa, anne adayının işi daha da zorlaşıyor.

Yaz hamileleri bunlara dikkat!
Yaz hamileleri bunlara dikkat!
GİRİŞ 22.06.2015 17:14 GÜNCELLEME 22.06.2015 17:14

Uzmanlar hamile kadınların sıcak yaz aylarını daha zorlu geçirdiklerini; anne adaylarının günde 2.5 litre su tüketmelerini, aksi taktirde kabızlık, idrar yolu sorunları ve bebeğin amniyotik sıvı miktarında azalma olabileceği yönünde uyardı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde görev yapan Op. Dr. Hatice Yağmurkaya Balkay, sıcak yaz aylarının gebeliğin son döneminde olan anne adaylarını zorladığını söyleyerek, "Gebelikte oluşan fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını çevre koşullarına daha duyarlı hale getirmektedir. Bu dönemde vücut ısısı artar. Özellikle hamileliğin ilk aylarında olan anne adaylarında halsizlik şikayeti, terleme ile oluşan sıvı kaybına bağlı olarak daha belirgin olabilir.

Gebeliğin son aylarındaki anne adayları için sıcak yaz ayları daha zorlu geçer. Vücutlarında oluşan değişime ve alınan kilolara bağlı olarak solunum sayısında artış, nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma ve sıcağa tahammülsüzlük daha sık görülür. Bu durumda günde 2.5 litre su tüketilmesi ve özellikle sıcak öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması önerilir. Bu aylarda günün sıcak saatlerinin klimalı ortamlarda geçirilmesi daha konforlu bir ortam yaratabilir. Sıvı alımındaki yetersizlik, tansiyon düşüklüğüne neden olabildiği gibi; kabızlık, idrar yolu sorunları ve bebeğin amniyotik sıvı miktarında azalmaya da yol açabilir" dedi.

Uzun ve yorucu seyahatlerden uzak durun

Op.Dr. Hatice Yağmurkaya Balkay, gebelikte özellikle ilk on haftaya kadar düşük riskinin yüzde 10 olduğunu, gebeliğin ilk haftalarında ve 34'üncü gebelik haftasından sonra uzun ve yorucu olabilecek seyahatlerden kaçınılması gerektiğini hatırlatarak, "Bu süreler dışında sorunsuz takip edilen bir gebenin seyahatinde genellikle bir sakınca yoktur. Ancak uzun kara yolculuklarında mutlaka sık mola verilmelidir.

Uzun süre hareketsiz kalınca bacaklarda ödem gelişebilir ve damarlarda pıhtı oluşumu riski artar. Uzun karayolu seyahatlerinde varis çorabı kullanımı riski azaltacaktır. Araba yolculuğunda gebelerin mutlaka emniyet kemeri takması gereklidir. Gebelikte 24'üncü haftadan sonra araba kullanılması önerilmez" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Hakan Fidan'dan son dakika açıklamaları!
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma