Bu testi mutlaka yaptırın

Yeni doğan bir bebeğe ilk bir ay içinde işitme tarama testi yapılması gerektiği belirtildi.

Bu testi mutlaka yaptırın
Bu testi mutlaka yaptırın
GİRİŞ 26.08.2015 14:39 GÜNCELLEME 26.08.2015 14:39

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, yeni doğan bebeklerde işitme problemlerinin erken teşhis edilip gerekli önlemlerin alınmaması halinde konuşma açısından ciddi problemlere, sağırlık-dilsizlik, zeka ve gelişim geriliği gibi sorunlara sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Bebeğin işitmesinde sorun olduğu izlenimi edinildiği durumlarda da daha kapsamlı incelemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu test ile bebeklerin işitmelerini basitçe kontrol ediyor ve işitme sorunu olmadığından emin olmaya çalışıyoruz. Bütün dünyada yaygın olarak yapılmakta olan işitme kontrol edici tarama testi, ülkemizde de Sağlık Bakanlığı'nca zorunlu kılınmıştır" dedi.

Bu testin öneminin işitmeyen bebeklerin bir an önce saptanmasının sağlaması olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, “Çünkü bebek yaşamının en erken aşamalarında sesi tanımaya başlar ve beyni de o yönde gelişmelerini sürdürür. Bebeğin işitmiyor olduğu geç saptanacak olursa, bebeğin işitsel gelişiminin çok değerli bir aşaması yitirilmiş olacaktır. Yitirilen bu aşamanın telafi edilmesi belki çok kısıtlı olacak, belki de hiçbir zaman olanaklı olamayacaktır. Bu nedenle tüm yeni doğanlara işitme taraması yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

İşitme kaybının doğumsal olduğu gibi doğumun ardından da ortaya çıkabileceğine işaret eden Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, doğumun ardından görülen kabakulak, kızıl, kızamıkçık, menenjit gibi yüksek ateşle seyreden hastalıkların bebeklerde işitme kaybına yol açabildiğini, ebeveynlerin bu hastalıkların ardından bebeklerin işitme yetisinde kayıp olup olmadığını da kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam