Düztaban çocuklara nasıl ayakkabı giydirmeli

1-4 yaş arası çocukların çoğunda görülen düztabanlık problemi için özellikle çocuğunuz 1 yaşını doldurana kadar yumuşak deri patik giydirin.

Düztaban çocuklara nasıl ayakkabı giydirmeli
Düztaban çocuklara nasıl ayakkabı giydirmeli
GİRİŞ 20.11.2015 16:32 GÜNCELLEME 20.11.2015 16:32

1-4 yaş arası çocukların büyük bir kısmında görülen düztabanlık sorunu çoğu zaman kendiliğinden ortadan kalkan bir problem olmakla birlikte bazı durumlarda uzmana danışmayı gerektirebiliyor.

Türkiye'nin ilk Ayak-Ayakkabı Uyum Uzmanı Başak Kurtoğlu anne babaların hangi noktada endişelenmeleri gerektiğiyle ilgili bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Hemen endişeye kapılmayın

"Küçük çocukların başlarda jöle gibi olan ayakları yere bastıklarında yumuşaklıklarından ve esnekliklerinden dolayı düztaban görüntüsü verebiliyor. Çoğu anne babanın endişe duymasına neden olan bu görüntü çocukların yüzde 90'ında görülen normal bir durum ve ailelerin çocukları 4-5 yaşına gelene kadar eğer yürüyüşü bozacak aşırı bir durum yok ise bu görüntüden şüphelenmemeleri gerekiyor. 5 yaş sonrası ayak kavisi oluşmayan ve düztaban görüntüsü devam eden çocuklarda durumun tespiti için bir uzmana danışmak faydalı olacaktır.

1 yaşını doldurana kadar yumuşak deri patik giydirin

Çocukların ayakları ilk yıllarda çok hassas olduğu için ayağın doğal gelişimini engelleyebilecek sert ayakkabıların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bu nedenle ev içerisinde çıplak ayakla durulmasını veya yumuşak deriden yapılmış patikler kullanılmasını öneriyoruz.

Genellikle çocuk 4-5 yaşına geldiğinde ayağındaki kavis ortaya çıkarak düztabanlık problemi ortadan kalkıyor. 5 yaş sonrasında düztabanlık belirtileri devam eden ve ayak kavisi oluşmayan çocuklara topuk kısmı ayağı sıkıca tutan, tabanı sağlam, kavis desteği olan dolayısıyla içe basmayı engelleyici ürünleri önererek ayak gelişimlerine destek oluyoruz. İçe basma sorunu olan çocuklara ayağı tutmayan çok ince tabanlı ürünleri ve çok yumuşak ayakkabıları kesinlikleönermiyoruz. Devam eden içe basma/düz tabanlıklarda, ağrı ya da yürüyüş problemli olduğunda mutlaka doktora başvurulmasını öneriyoruz." dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
UNRWA Başkanı Lazzarini, İsrail’in yardım ajansını neden kapattırmaya çalıştığını açıkladı
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...