Emzik yüzünden sağır olabilir!

Kış aylarında çocuklarda görülen; ateş, ağrı, işitme kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkan orta kulak iltihabı kalıcı hasara neden olabiliyor

Emzik yüzünden sağır olabilir!
Emzik yüzünden sağır olabilir!
GİRİŞ 02.03.2016 13:44 GÜNCELLEME 02.03.2016 13:44

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, orta kulak iltihabıyla ilgili bilgi verdi.

Kulak yapısı virüslere zemin hazırlıyor

İçinde sesin iletilmesini sağlayan çekiç, örs, üzengi kemiklerinden oluşan orta kulak, geniz boşluğuna açılan bir kanaldır. Bu kanal “östaki borusu" adını alır. Orta kulağa hava geçişini sağlayan östaki borusunda hava basıncı dengelenir. Çocuklardaki östaki borusu erişkinlere göre daha yatay ve kısa olduğu için virüslerin bu yolla orta kulağa geçişi daha kolaydır.

Orta kulak iltihabı geçirme olasılığı, şu nedenlere bağlı olarak artar;

• Bakteri ve virüslerin çokça bulunduğu kreş ve anaokulları
• Yalancı meme kullanımı
• Sigara ve tütün mamullerinin dumanına maruz kalınması
• Ailesel orta kulak iltihabı
• Bağışıklık sistemi zayıflığı, down sendromu ve yarık damak sorunları
• Kulak yolunun tahrip edilmesi ve kulak çöpünün yanlış kullanımı
• Anne sütü almama ve biberonla beslenme

6 ay 6 yaş arası çocukları iyi gözlemleyin

Kış aylarında çok sık görülen orta kulak iltihabı virüs ve bakteri kaynaklı oluşmaktadır. İşitme duyusu açısından çok önemli olan bu sorun, tek ya da iki kulakta da ortaya çıkabilir. Kulağını kaşıyan ya da çeken, beslenme zorluğu olan, işitme kaybı şüphesi bulunan, kulağında basınç hissi olan 6 ay ve 6 yaş arası çocukların çok iyi gözlenmesi gerekir. Çünkü tedavi edilmediğinde, işitme kaybının en ciddi sebeplerinden biri orta kulak iltihabıdır. Hastalık ile oluşan işitme kaybı çocuklarda öğrenmeyi engeller ve gelişme çağındaki çocuklarda konuşmanın gecikmesine yol açar. Hastalığın kronikleşmesi, beyin ve iç kulak gibi organları da etkileyebilir.

Kronikleşirse işitme kaybına yol açar

Çocuklarda görülen nezle, grip ya da alerji, östaki borusunun şişip kapanmasına neden olur. Üst solunum yolunu etkileyen bu sorun nedeniyle mikroplar orta kulakta çoğalır ve kulak zarı arkasında mikroorganizmaları içeren sıvı birikimi ortaya çıkar. Kulak zarının arkasında biriken sıvı, basıncın artmasına ve kulakta ağrıya neden olur. Çoğu zaman kulak zarı delinir ve kulakta akıntı oluşur. Akıntı olmayan durumlarda ise sıvı orta kulakta kalır. Bu da kulak zarının titreşimini engelleyerek çocuklarda işitme kaybına yol açar. 6 ay içinde 3'den fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi, hastalığın kronikleştiğinin bir göstergesidir.

Bağışıklık sistemi güçlü çocuklar avantajlı

Orta kulak iltihabı sorunu olan çocukların p'i kendiliğinden iyileşmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocuklar bu sorunla baş edebilir. Bakterilerin neden olduğu durum söz konusu ise antibiyotik tedavisinin yanı sıra ağrı kesici ve burun açıcı ilaçlar kullanılabilir. Tedavinin istenilen etkiyi gösterebilmesi için en az 10 gün sürdürülmesi, verilen ilaçların uygun şekil ve sürede kullanılması, kontrol zamanlarına uyulması son derece önemlidir. İyileşmeyen ya da tekrarlayan rahatsızlıklarda ise kulak tüpü uygulaması yapılmaktadır.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam